Hlavní obsah

Odpůrci dohody s USA vyhrožovali poslanci slovenského parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko

Slovenská policie řeší případ vyhrožování poslanci Jánu Benčíkovi (vládní strana Za lidi), kterému v sobotu vyhrožovala skupina odpůrců obranné dohody mezi Slovenskem a Spojenými státy. Označili ho za vlastizrádce.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec Ján Benčík

Článek

Žilinská policie na sociální síti uvedla, že přijala trestní oznámení a přistoupila k adekvátním bezpečnostním opatřením.

„Policie po příjezdu na místo vyzvala osoby z důvodu podezření z protiprávního jednání k předložení dokladů totožnosti. Další bezpečnostní opatření není možné z taktických důvodů konkretizovat,“ zdůraznila policie.

Na Slovensku vyhrožují poslancům, kteří podpořili obrannou dohodu s USA

Evropa

Poslanec Benčík řekl, že mu skupina odpůrců dohody bouchala na dveře v jeho bydlišti v Ružomberku a označovala ho za vlastizrádce.

„Bouchání na dveře, řeči o vlastizrádci, udavači a výzvy k otevření dveří. Jít na chodbu a hádat se s nimi nemá podle mě význam,“ napsal na sociální síti Benčík, který byl v čase incidentu doma s manželkou.

Protestující nalepili na bytový dům plakáty s jeho fotografií a textem „Tady bydlí válečný štváč, udavač a vlastizrádce Slovenska“.

Foto: Facebook Jána Benčíka

Plakát u domu slovenského poslance Jána Benčíka

Dohodu s USA schválil slovenský parlament minulý týden a následně ji ratifikovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Opozice začala uveřejňovat seznam a fotografie poslanců, kteří dohodu podpořili. Poslanec za stranu Směr-sociální demokracie Ľuboš Blaha označil tyto poslance za „americké agenty“.

Dokument podepsali ve Washingtonu slovenský ministr obrany Jaroslav Naď a americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Prezidentka Čaputová podmínila ratifikaci obranné dohody s USA

Evropa

Dohoda umožní americkým vojákům využívat infrastrukturu vojenských letišť Kuchyňa a Sliač, případně dalších dohodnutých zařízení a prostor.

Bratislava by měla získat přes 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) na jejich modernizaci. Smlouva by měla platit po dobu deseti let.

Reklama

Související témata:
Petr Benčík

Výběr článků

Načítám