Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rodiče Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové vzpomínají na krutou vraždu svých dětí: Stále to máme před očima!

Autor: rc - 
21. února 2022
13:09

Od popravy Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27) uběhly už čtyři roky. Vražda snoubenců, kteří měli co nevidět prožít nejkrásnější den v jejich životě, paralyzovala slovenskou společnost. Vyšetřování jejich smrti odkrylo rozsáhlou korupci na nejvyšších místech. Ve vězení skončili tři lidé. Dva hlavní podezřelí Marian Kočner a Alena Zs. byli před dvěma lety osvobozeni pro nedostatek důkazů. Rodiče zavražděných snoubenců popsali nejtěžší chvíle, když se dozvěděli vraždě svých dětí a také promluvili o tom, jak uctí výročí tragédie.

Investigativní novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli 21. února před čtyřmi lety ve svém domě ve Velké Mači, když dovnitř vstoupil vrah a oba dva životy chladnokrevně zničil. Jejich rodiče se o smrti svých dětí dozvěděli až o čtyři dny později. Jozef a Jana Kuciakovi, kteří bydlí v obci Štiavnik poblíž českých hranic, kromě Jána mají ještě děti Marii a Jozefa. Pro server investigace.cz uvedli, že si mysleli, že snoubenci jsou na třídenní nauce o manželství v hlavním městě, a tak je nechtěli rušit. Nicméně jak ubíhaly dny, začali mít o dvojici strach.

Zdrcující oznámení

„Původně jsme chtěli jet do Mači, chtěli jsme zjistit, co se děje. Janko se nám od středy neozýval. Brali jsme to tak, že má třídenní nauku někde v Bratislavě. Kněží někdy chtějí, aby si lidé při přípravě vypínali telefony,“ popsal Jozef pro výše zmíněný server s tím, že jim pak zazvonil telefon a oznámili jim, ať přijedou do Trnavy. Tam jim policisté řekli strašlivou zprávu. „Další tři dny si nepamatuju,“ dodal zdrcený Josef Kuciak.

V Trnavě v budově Národní kriminální agentury se dozvěděla o násilné smrti své dcery i Zlatica Kušnírová, která si do poslední chvíle myslela, že patrně měli autonehodu. Když viděla zdrcené Jánovy rodiče, myslela si, že jsou děti v kómatu. Ani ve snu by ji prý nenapadlo, že jsou mrtví. „Vešli jsme dovnitř se synem i s tím řidičem, proti nám vyšli policajti a ptali se mě, kdo jsem. Když jsem jim to řekla, jeden z nich povídá: Tak vy jste ta paní z východu, matka zavražděné? V tu chvíli mi bylo jasné, že je zle,“ popsala nejhorší chvíle života rodiče máma Martiny, která bydlí v Gregorovcích na východě Slovenska.

Zamrzlý inkoust a rukopis profesionálů

Rodiny obou zavražděných prý nevěřily, že by okolnosti vraždy jejich dětí mohly někdy vyjít najevo. Případu se ujal detektiv Peter Juhás, který pro server investigace.cz uvedl, že ani on nevěřil, že by se vraždu „někdy podařilo objasnit.“ Hned od začátku prý bylo jasné, že se jednalo o zločin, který spáchali profesionálové. „Velice dobře si pamatuji, když jsem poprvé dorazil na místo činu do Velké Mači, byla taková zima, že mi zamrzl inkoust v propisce,“ zavzpomínal na začátky vyšetřování.

Tři za mřížemi

Vražda snoubenců vyvolala obří protesty. Na ulicích se začaly scházet tisíce lidí, kteří požadovaly, aby vražda byla objasněna. Ve vězení skončil Miroslav Marček, který měl figurovat jako vykonavatel samotné vraždy. Za mřížemi skončil i Tomáš Szabó, jenž měl Marčeka na místo vraždy dovézt. Oba dva od soudu dostali pětadvacet let. Patnáct let dostal Zoltán Andruskó, jenž měl být zprostředkovatelem vraždy a za objednavatele označil Alenu Zs. a Mariana Kočnera. Jak Alena Zs., tak Marian Kočner však byli prvoinstančním soudem osvobozeni, avšak po intervenci nejvyššího soudu se mají zodpovídat znovu.

Pieta, která zabolí

Zdrcení rodiče na své tragicky zesnulé děti vzpomínají neustále. Jánovi rodiče každý den dochází na synův hrob. Na výročí smrti se rodiny sejdou, aby uctily památku svých dětí. „Cestovat budeme už přes víkend. Půjdeme i do domu našich dětí ve Velké Mači. Poneseme věnec na plot, půjdeme zapálit svíčky. Máme takový zvyk, že vždy vejdeme do domu. Jen co vkročíme, chytí nás za srdce vzpomínka na to, jak tu ležela v kaluži krve těla Martinky a Janka. Stále to máme před očima. Na těch místech rozsvítíme elektrické svíčky, posedíme v kuchyni, v které zastřelili moji dceru, pomodlíme se růženec a jdeme pryč,“ popsala pro slovenský deník Plus Jeden Deň Zlatica Kušnírová.

VIDEO: Kauza Kuciak zamávala s nedotknutelností na Slovensku, říká novinářka Holcová

Video  Kauza Kuciak zamávala s nedotknutelností na Slovensku, říká novinářka Holcová  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

vlasok ( 21. února 2022 23:36 )

oprava - Na začiatku Je .... na konci pre život. Z fb E. Chmelára.

vlasok ( 21. února 2022 23:34 )

e mi fyzicky nevoľno z toho, ako vládni politici zneužívajú pamiatku zavraždenej dvojice Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Začal to už včera premiér Heger, ktorý pri hrobe popravených protikomunistických bojovníkov z Bielej légie posplietal holokaust, komunizmus, Mečiara, Fica a vrcholom bolo obvinenie opozície, že nesie „politickú zodpovednosť za vraždu Jána a Martiny“. A v podobnom tóne dnes pokračovala Veronika Remišová, Zuzana Čaputová a ďalší. Chápem, že oni chodia k tým pomníčkom ako pre rozhrešenie, uvedomujúc si, že bez nich by sa do politiky nikdy nedostali. Ale vybavovať si cez nich účty s opozíciou a riešiť si tak komplexy z vlastných zlyhaní je úbohé, odporné a trápne.
Držme sa faktov. Ani Fico, ani Pellegrini vyšetrovaniu vraždy mladého páru nebránili. Súčasná vláda nielenže potrestanie vinníkov nedotiahla do konca, ale nedarí sa jej vôbec nič a z toho ničoho najmenej podporovať slobodu prejavu. Naopak – pripravuje kriminalizáciu „nepravdivých správ“. Zadlžili a zničili túto krajinu tak, ako nikto v Európe. Myslíte si, že by sa s ňou Ján Kuciak stotožňoval? Odhliadnuc od toho, že hoci bol môj študent, nikdy by som si ho nedovolil volať familiárne „Janko“ ako politici, ktorí ho v živote nevideli – tento výnimočný mladý muž mal taký vzácny nadhľad, že jeho materská redakcia Aktuality.sk špiní jeho odkaz svojou každodennou propagandou vari najviac. Nezaštiťujte sa jeho menom. Nesiahate mu po členky.
A priznám sa vám ešte k niečomu. Čoraz viac pochybujem o oficiálnej verzii, kto stál za jeho vraždou v pozadí. Vedie ma k tomu staré dobré pravidlo rímskeho práva „Cui bono?“ (V čí prospech?“). Z tejto vraždy rozhodne nemala prospech súčasná opozícia. Historické skúsenosti, podľa ktorých sa pri vypuknutí farebnej revolúcie spravidla vždy objaví nejaká mŕtvola ako zámienka na vyvolanie nepokojov, mi velia obrovskú opatrnosť v robení unáhlených záverov. V každom prípade držme sa faktov. Úlohou vládnych politikov je racionálne vytvárať lepšie podmienky pre živ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání