Zoopark ve Zvoli u Prahy nemá už od roku 2018 povolení k chovu zvířat, přesto stále funguje. Zvířata není kam dát

21. únor 2022 14:00

Už šestým rokem chová soukromý majitel ve vesnici Zvole nedaleko Prahy velké šelmy a další exotická zvířata. Zookoutek, z kterého dokonce už dvakrát utekla puma, ale funguje nelegálně, protože kotce vlastník postavil v rozporu s územním plánem obce.

Stavební úřad tak už před několika lety nařídil výběhy zbourat. To se ale nestalo. Klíčová je totiž otázka, co by se po likvidaci koutku stalo s tamními zvířaty. Najít nový domov pro pumu nebo lva totiž není vůbec snadné.

Majitel zvolského zooparku Tomáš Machač uvádí, že chová jenom něco kolem 20 savců. Zoopark se prezentuje jako kontaktní a s velkým množstvím zvířat podel něj pracovat právě kontaktním způsobem nelze.

Na umístění zooparku ve Zvoli mají její obyvatelé různé názory. Například soused, pan Vladimír, už si prý na lví řev zvyknul a zoopark, který funguje na menší zahradě poblíž jeho domu, mu nevadí.

Další obyvatelé Zvole ale se zooparkem nesouhlasí jako například paní Eva. "Nemám na to moc dobrej názor, nemělo by to tady být. Hlavně z bezpečnostního důvodu, myslím si, že to není zabezpečený. Tím, že bydlíme blízko, tak má člověk strach, jsou tady děti," uvádí paní Eva, která připomíná opakované útěky zvířat ze zooparku.

Zoopark ve Zvoli u Prahy

Zoopark ztratil povolení k chovu zvířat už v roce 2018, vysvětluje mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. "Nové povolení od KVS získat zoopark nemohl, protože stavební úřad Jesenice vydal rozhodnutí o odstranění staveb".

Čtěte také

"Tam to visí na tom, že v těch stavbách, který tam jsou nelegálně, tak se nachází zvířata, s kterýma my jako stavební úřad nemůžeme nic udělat. Abysme tu stavbu dokázali odstranit, tak bychom se potřebovali zbavit těch zvířat," popisuje složitou situaci vedoucí stavebního úřadu v Jesenici Jan Hašek.

Čtěte také

Majitel zoo Tomáš Machač říká, že kvůli dlouhodobým sporům plánuje v létě přestěhovat zvířata do severních Čech. Místní nezávislý starosta Miroslav Stoklasa tomu ale nevěří. "Já jsem od majitele slyšel už 4 roky zpátky, že plánuje stěhování, vždycky to bylo směřováno k dubnu toho příštího roku. Nebude se stěhovat. Všude, kam by chtěl ten zoopark přestěhovat, narazí, jako narazil tady."

Zoopark teď čeká každoroční kontrola od krajské veterinární správy. V posledních letech ale veterináři pokaždé konstatovali, že zvěř je tu v dobrém zdravotním i výživovém stavu.

autoři: Karolína Burdová , JMys
Spustit audio