Svítit, nebo šetřit? Radnice si připlatí miliony za veřejné osvětlení

  8:26
Skokové zvýšení cen elektřiny prodraží městům a obcím ve Zlínském kraji letošní platby za provoz veřejného osvětlení. Nejde přitom o zanedbatelné částky, nasvícení ulic a památek bude dražší o miliony korun. Například v některých částech Rožnova pod Radhoštěm proto v noci zhasínají.

Nasvícený Baťův mrakodrap ve Zlíně. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Ceny za energie významně zatěžují městské pokladny, ani to však není důvod k tomu, aby veřejná prostranství potemněla. Výjimkou mezi většími městy je Rožnov pod Radhoštěm, kde už od prosince vypínají lampy v době od 23.30 do 4 hodin ráno.

Úsporná opatření v šestnáctitisícovém Rožnově se zatím týkají jen několika okrajových a méně frekventovaných částí, ale mohla by se rozšířit i do dalších lokalit.

„Pravidelně vyhodnocujeme reakce občanů a podle toho upravujeme časy, kdy a kde se světla vypínají,“ popisuje mluvčí města Petra Graclíková.

O dalším vypínání může radnice rozhodnout operativně, ovšem vždy tak, aby opatření nesnížila bezpečí obyvatel. „Žádné hromadné zhasínání rozhodně nehrozí,“ upozornila mluvčí.

Na každý pád nová situace je pro obyvatele Rožnova jedním z témat. Například lidovecký zastupitel Jaromír Koryčanský si do radnice nedávno na sociálních sítích rýpl poznámkou o končícím nasvětlení kostela. „Když v noci neuvidíte rožnovský kostel, nebojte, stále tam je,“ glosoval Koryčanský.

Zatímco v Rožnově odhadují, že letos za veřejné osvětlení utratí zhruba 5,5 milionu korun, což je o dva miliony více než před rokem, v krajském Zlíně si na nasvícení ulic, přechodů a semaforů musí připravit celkem 53,2 milionu korun.

Kvůli bezpečnosti města změny nechystají

„Je to sice o sedm milionů víc než loni, ale obyvatele můžeme ujistit, že žádná změna provozu není v plánu,“ potvrdil zlínský mluvčí Tomáš Melzer. „Kromě komfortu lidí při pohybu v ulicích je to také otázka jejich bezpečnosti,“ zdůvodnil.

Stejný důvod k zachování současné situace mají i na radnicích v Kroměříži, Uherském Hradišti, Valašském Meziříčí nebo Vsetíně, kde však mají k omezení možná nejblíž.

„Momentálně sice k žádným opatřením nepřistupujeme, ale navýšení ceny je v našem případě velmi razantní a řešíme ho,“ naznačuje mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

Město očekává, že letos za osvětlení zaplatí bezmála osm milionů korun, což je více než dvojnásobek loňských nákladů. „Uspořit se nyní snažíme operativně. Právě v těchto dnech proto technické služby mění sodíkové žárovky za úspornější LED,“ upozornila Raszková.

Moderní technika pomáhá radnicím šetřit

Co se týče sídla Krajského úřadu ve Zlíně, změna celoročně slavnostního nasvícení se nechystá. „Mrakodrap svítí denně od 17 do 22.30, přičemž zapnutí osvětlení se posouvá úměrně v závislosti na intenzitě denního svitu,“ uvedl vedoucí oddělení správy budov Zlínského kraje Jiří Lučan.

Radnice ovládají osvětlení automatickými systémy, jež spouští buď řídicí signál, astronomické hodiny, nebo optická čidla reagující na stmívání a rozednění.

Ve všech případech může při extrémních povětrnostních podmínkách dojít k situaci, kdy se za velmi jasného počasí zdá, že osvětlení je v provozu zbytečně. A naopak, pokud je zataženo, systém reaguje zdánlivě pozdě, nebo se vypíná příliš brzy.

„Veřejné osvětlení ve Zlíně má navíc vyspělou regulaci. Mezi jednou a pátou hodinou ranní je intenzita světla snížená, osvětlení je ale stále dostatečné. Tím se daří šetřit až třicet procent spotřeby elektrické energie,“ upozornil na technickou zajímavost Melzer.

Bojkovice energie nakoupily na burze

Na druhou stranu není málo měst, jež se navzdory nárůstu cen rozhodla investovat do obnovy osvětlení. Patří k nim třeba Bojkovice, kde tamní starosta Petr Viceník předpokládá, že náklady na veřejné osvětlení budou srovnatelné s těmi loňskými, kdy radnice utratila 790 tisíc korun.

Malé slovácké město se skokovému nárůstu cen stihlo vyhnout včasným nákupem energií na komoditní burze. Radnice tak může bez potíží dokončit už dřív zahájenou obměnu žárovek za úsporné ledky.

„Nové osvětlení je vybaveno regulátory, které dokážou ztlumit příkon svítidla v závislosti na čase, v našem případě od 23. do 5. hodiny na šedesát procent,“ vysvětluje Viceník.

V Bojkovicích mají celkem osm set pouličních lamp, do loňska jich stihli obnovit zhruba pět set padesát. „Letos vyměníme 141 kusů svítidel v sedmi ulicích, zcela nová pak nainstalujeme v ulici Pod Skalkou,“ plánuje Viceník.