Podnikatelem roku se stal výrobce kovového nábytku z Plesné Filip Dušek

  17:50
Filip Dušek, majitel společnosti Elroz Invest z Plesné na Chebsku, se dnes v Karlových Varech stal držitelem ocenění EY Podnikatel roku Karlovarského kraje 2021. Ve dvaadvacetileté historii této soutěže v České republice je teprve druhým regionálním vítězem.

Vyhlášení EY Podnikatel roku 2021 Karlovarského kraje. Stal se jím Filip Dušek, výrobce kovového nábytku z Plesné. (22. února 2022) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

„EY Podnikatel roku není soutěží firem, ale osobností. Tomu odpovídají i kritéria, podle kterých porota vybírá vítěze,“ uvedla Helena Sladkovská, ředitelka soutěže. V Karlovarském kraji se podle ní sešly desítky nominací. Kolik podnikatelů se nakonec do soutěže přihlásilo, nespecifikovala.

O tom, zda se do soutěže přihlásit, zpočátku přemýšlel i její letošní vítěz. „Vůbec jsem si nebyl jistý. Nikdy jsem o tom neuvažoval, i když jsem soutěž znal. Když jsem ale viděl finalisty a vítěze, říkal jsem si, že je to úplně jiná liga,“ svěřil se Filip Dušek bezprostředně po vyhlášení výsledků. 

O tom, že se nakonec rozhodl přihlásit se, rozhodl jeho pocit, že je potřeba vyslat pozitivní signál. „Ocenění beru jako inspiraci podnikatelům z celého kraje, že to jde. To byl motiv, proč jsem se nakonec rozhodl nominaci využít,“ vysvětlil oceněný podnikatel.

Společnost Elroz z Plesné byla do roku 1990 prakticky monopolním dodavatelem elektrických rozvaděčů. „Jsou v panelových domech po celé republice, jen o tom lidé nevědí,“ řekl Dušek. Po skončení boomu výstavby panelových sídlišť hledala firma novou náplň práce. Tou se staly skříně a regály. Před čtyřmi lety se ale výrobce dostal do konkurzu. „Tehdy jsem byl osloven, zda bych firmu nezachránil. Viděl jsem v ní potenciál už jenom proto, že má vlastní výrobek. A s ním se dá něco dělat. Potvrdilo se, že Elroz skutečně potenciál má,“ doplnil podnikatel.

V současné době staví Elroz Invest na výrobě rozvaděčů a dílenského nábytku. Novým prvkem je pak založení značky Fleysen, která produkuje designový kovový nábytek. Za ten firma získala nominaci na nejlepší kolekci nábytku na uznávané středoevropské přehlídce Designblok.

Soutěž EY Podnikatel roku má v České republice dvaadvacetiletou tradici. Soutěž vznikla v osmdesátých letech v USA a dnes vítězství slaví podnikatelé v 60 zemích světa. Prvním regionálním vítězem se v roce 2020 stal Alessandro Pasquale, ředitel rodinné firmy Mattoni 1873.

Regionální vítězové postupují do celostátního finále, které se letos uskuteční 1. března. Republikový vítěz pak Českou republiku zastupuje v celosvětovém finále, které hostí Monte Carlo.