INZERCE

Pobočka Metropolitního spořitelního družstva. Foto: Propagační oddělení MSD

Zemřel soudní znalec, obžalovaný v kauze Metropolitního spořitelního družstva. Přitom mohl být osvobozen

Soudní znalec Jiří Hrdlička, který byl obžalován minimálně ve dvou případech, souvisejících s údajným tunelováním pražského Metropolitního spořitelního družstva, zemřel. Jeho stíhání bylo z důvodů jeho úmrtí zastaveno soudem. Podle neoficiálních informací opustil Jiří Hrdlička svět na základě vlastního rozhodnutí. Úmrtí znalce vyšlo najevo kvůli rozhodnutí pražského Vrchního soudu.

Znalec Jiří Hrdlička byl obviněn a obžalován minimálně ve dvou kauzách, souvisejících s údajným tunelováním pražského Metropolitního spořitelního družstva. V jednom případě měl usednout na lavici obžalovaných vedle šéfky pražské společnosti Eltodo. Od začátku tvrdil, že je nevinný a rozhodoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze David Ešner loni obžaloval předsedkyni představenstva pražské společnosti Eltodo Hariclii Monu Sandescu. Spolu s ní pak dva další podezřelé a společnost Sincosult. Jedním z nich byl právě znalec Jiří Hrdlička. Obžalovaná společnost Sinconsult pak patřila Hrdličkovi.

Ve věci jde o účastenství na úvěrovém podvodu, kterého se měli obžalovaní dopustit vůči zkrachovalému Metropolitnímu spořitelnímu družstvu. Hariclia Mona Sandescu stotřicetimilionovou pohledávku odkoupila za 15 milionů korun. Konkrétně jde o úvěr na nákup 70 akcií společnosti Fantus. Firma se dnes jmenuje Pharmatech Holding a Hariclia Mona Sandescu je v ní, stejně jako v Eltodu, předsedkyní představenstva.

Soudní znalec Jiří Hrdlička pak čelil obžalobě i v dalším případu, souvisejícím s kampeličkou Metropolitní spořitelní družstvo. Hrdlička byl obžalován spolu s Jakubem Jánským, jehož společnost REGAITOMER, SE, získala u kampeličky úvěr ve výši 180 milionů korun.

Jakub Jánský a zemřelý Jiří Hrdlička byli při prvoinstančním soudním řízení uznáni vinnými, a to ze zvlášť závažného zločinu úvěrového podvodu a zvlášť závažného zločinu úvěrového podvodu ve formě pomoci.

Pražský Vrchní soud ovšem Jakuba Jánského obžaloby zcela zprostil a není vyloučené, že by se tak stalo i v případě znalce Jiřího Hrdličky.

„Vrchní soud v Praze předně neshledal naplnění znaku základní skutkové podstaty trestného
činu úvěrového podvodu, tj. uvedení hrubě zkreslených, resp. ani nepravdivých údajů, případně zamlčení podstatných údajů při sjednávání úvěrové smlouvy, které byly specifikovány napadeným rozsudkem, resp. obžalobou, která je pojala ještě šířeji,“ zkonstatoval Vrchní soud v Praze.

„Pro úplnost Vrchní soud v Praze dodává, že s ohledem na obsah shromážděných důkazů
nelze ani říct, že by obžalovaný uváděl jiné nepravdivé, hrubě zkreslené skutečnosti
(případně že by je zamlčel), než které shledal soud I. stupně, resp. obžaloba,“ uzavřel soud.

U soudu vyšlo najevo, že obžalovaný soudní znalec Jiří Hrdlička zemřel.

„Napadeným rozsudkem byli obžalovaní Ing. Jakub Jánský (dále jen obžalovaný) a zemřelý Ing.
Jiří Hrdlička (dále jen zemřelý obžalovaný), jehož trestní stíhání bylo dne 22. 11. 2021 usnesením
Vrchního soudu v Praze zastaveno,“ zkonstatoval soud.

Ekonomický deník se proto okolnosti úmrtí soudního znalce Jiřího Hrdličky pokoušel zjistit.

Z několika neoficiálních zdrojů však zjistil pouze, že měl Jiří Hrdlička zemřít na základě vlastního rozhodnutí.

A to z důvodů, že se cítil být v kauzách spojených s Metropolitním spořitelním družstvem, nevinný. Ale v průběhu řízení přestal doufat, že tato jím tvrzená skutečnost vyjde u soudů najevo.

Jan Hrbáček