Hlavní obsah

Brněnská vila Karla Skeneho připomíná krásu italských staveb

Novinky, Text: Pavel Zatloukal, editace: Kristýna Hořovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vila Karla Skeneho v Brně má historizující prvky často odvozené z italských renesančních staveb. V zadní části byl rozlehlý, v přírodně krajinářském duchu upravený parčík. Jeho součástí byl také skleník a zahradnický dům. Dnes zbývá ze zahrady jen část se zbytkem původních dřevin. I tak je vila stále jednou z nejkrásnějších brněnských staveb.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Vila s adresou: Hybešova 289/43, Brno 1-Staré Brno.

Článek

Rodák z Kolína nad Rýnem William Skene se roku 1830 odstěhoval do Rakouska. Zpočátku řídil brněnskou továrnu, záhy založil vlastní firmu s tichým společníkem. Řízení textilní továrny na vlněná sukna pak převzali jeho tři synové - Karl, Alfred a August. Alfred se stal brněnským starostou. To už bydlel v domě, který jeho bratr Karl postavil naproti rodinnému podniku.

Karl koupil koncem roku 1845 v Silniční (dnešní Hybešově) ulici tři domy, které nechal zbořit, a na jejich místě vybudovat novostavbu. Představovala něco mezi palácem, zámečkem a vilou. Jednopatrový, volně stojící objekt je delší stranou orientovaný k ulici.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Nástavba vile dodala na prostornosti.

Základem dispozičního řešení je dodnes trojtrakt s křižující se příčnou a podélnou chodbou. Na konci vstupní příčné chodby bylo podkovovité schodiště sahající jako výstupek do dvora. Areál dotvářely přízemní hospodářské stavby včetně kočároven a stájí.

Výrazným znakem symetrické vstupní strany se stalo přiznané zdivo z (na vnější straně) neopracovaných kvádrů, jemný romantizující dekor a také půlkruhově zaklenuté otvory v duchu sloupoví završeného oblouky.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily, Petr Pelčák

Pohled na vilu před poslední přestavbou.

Prostranství před budovou bylo později doplněno fontánou s oblíbeným motivem andělíčků s delfínem. Pravděpodobným autorem stavby je architekt Ludwig von Förster, který po studiu na Akademii výtvarných umění v Mnichově působil na vídeňské akademii ve škole architektury, kde později začal sám vyučovat jako profesor.

Förster se stal ústřední postavou architektury habsburské říše. Zásadní vliv měl také pro vývoj brněnské architektury a urbanismu.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily, soukromá sbírka

Vila před přestavbou z první třetiny 20. století.

Poté, co se Alfred Skene přestěhoval v roce 1866 do Vídně, prodal také brněnské sídlo, ve kterém se vystřídala řada majitelů, aby dům roku 1924 získaly dvě brněnské židovské školy. V interiérech byla upravena modlitebna a především provedena nadstavba o další poschodí s podkrovím a přestavba schodišťového traktu.

Nadstavba byla v letech 2005–2007 upravena podle návrhu Petra Rumiana v historizujících formách, interiéry byly komplexně modernizovány.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám