Dobrodruh samoty, ticha a trpělivosti Jiří Jun slaví osmdesátiny výstavou

24. únor 2022 12:05

U příležitosti osmdesátin kreslíře Jiřího Juna ve čtvrtek zahájí karlovarská galerie Becherova vila výstavu jeho prací. Jmenuje se Neustálé hledání. Pro styl své práce je autor z Chodova znám jako dobrodruh samoty, ticha a trpělivosti. 

Jiří Jun kreslí pomocí násadky s pery, které nemáčí do tuše. Výsledky jeho práce jsou ale jiné, než kresby, které vznikaly před více než sto lety. Jde o plnohodnotná umělecká díla. „Já jsem se snažil kresbu dostat do jiné roviny, působí spíš jako malba perem. Je tam charakteristická zrnitost, kterou ničím jiným, než perem neuděláte,“ popsal svou práci Jiří Jun.

„Autorovy kresby jsou po léta vystavěny z tisící drobných tušových linií, umožňujících vstřebat jeho hluboká zamyšlení nad životem, která ho vedou k vytváření filozofujících podobenství. Celkový jemný stříbřitě šedavý kolorit kreseb, přechody od temných stínů až po nejsvětlejší, dávají vyniknout neobyčejné výtvarné roli světla v kresbách Jiřího Juna,“ uvedla kurátorka výstavy Božena Vachudová.

Jak doplnila, výstavní přehlídka zachycuje kresby vzniklé od roku 2009 až do současnosti. „Mimochodem dílo Vzkříšení nakreslil Jiří Jun krátce před zahájením výstavy. Ačkoliv jsou díla Jiřího Juna abstraktního rázu, jsou s to oslovit diváka výtvarnou hloubkou a působivostí,“ poznamenala kurátorka.

Symbolicky působí i perokresba nazvaná Postav katedrálu. „Každému člověku byl dán do vínku nějaký dar. A když ten dar najde, má ho zhodnotit. Slovo katedrála má široký pojem. Jestli člověk udělá něco jiného a bude to mít hodnotu, jde také o katedrálu,“ poznamenal Jun. V současné době pracuje na perokresbě zvané Prostředník. „V osmdesáti letech jsem vždy rád, když dokončím už rozdělanou věc a začnu si připravovat další studii,“ uzavřel.

Vernisáž výstavy Jiřího Juna s názvem Neustálé hledání začíná v karlovarské Becherově vile ve čtvrtek 24. února od 17 hodin. 

autor: Josef Šorfa
Spustit audio