Ve Znojmě zahalili sochu rudoarmějce do ukrajinské vlajky

  20:24
Odhadem 300 lidí přišlo ve Znojmě podpořit Ukrajinu, kterou dnes vojensky napadlo Rusko. Příchozí zahalili na Mariánském náměstí sochu rudoarmějce do ukrajinské vlajky, řekl místostarosta Karel Podzimek (ODS). Podle něj zahalení jako občanskou iniciativu schválila rada města.

Socha bude zahalená po dobu bojů na Ukrajině. Na místě se objevil také nápis psaný azbukou v překladu Okupanti, běžte domů. Podle Podzimka byl stejný nápis v místě i v roce 1968.

Na situaci upozornily na Twitteru Události Brno. Zahalení sochy navrhli občané.

„Rada města bere ve světle aktuálních událostí na Ukrajině na vědomí akci občanské iniciativy Podpořme Ukrajinu, zastavme Rusko ohledně zahalení sochy rudoarmějce na Mariánském náměstí ve městě. Rada to jednohlasně schválila," uvedl Podzimek.

Rusko zahájilo letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu dnes ráno. Ukrajinská pohraniční stráž uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska, Běloruska i z anektovaného poloostrova Krym. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři a slíbili tvrdé sankce vůči Moskvě.

V Brně Ukrajinu podpořili studenti

V Brně se dnes v podvečer narychlo sešli na podporu Ukrajiny vysokoškolští studenti. Pěšky se vydali od Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Joštově ulici k ruskému generálnímu konzulátu na Hlinkách, pak zamířili k ukrajinskému konzulátu. Shromáždění v 19:45 oficiálně rozpustili.

Akce se podle odhadu ČTK účastnilo ze začátku asi 500 lidí, neměla svolavatele či organizátory, uvedli na místě účastníci. Zdůraznili však, že jde o mírový a pokojný protest, cílem bylo vyjádřit nesouhlas s vpádem ruských vojsk na Ukrajinu.

Autoři: ,