• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Štáby českých médií se dostaly na Ukrajině do potíží, zadržela je policie

Česko
  •   0:03aktualizováno  16:05
V sobotu ráno ukrajinští policisté zadrželi reportéra i kameramana CNN Prima News. Místní je nahlásili pro podezření z ruské špionáže. „Mířili na nás zbraněmi AK-47, další pistolemi mířili na naše auto. Vytáhli nás a spoutali,“ popsal Patrik Kaizr. Odpoledne se štáb stal terčem dezinformační kampaně. V pátek už podobný osud na cestě z Kyjeva zastihl reportéry České televize a Novy.

„Přejížděli jsme z místa, kde jsme spali, na ukrajinsko-polskou hranici, kde chceme natáčet reportáže ohledně uprchlické krize, která tady je. Před městem Komárno nás vysokou rychlostí předjelo policejní auto, za ním jela další dvě. Zastavili jsme, vyskákali policisté se zbraněmi v rukách, někteří měli typ AK-47, další pistolemi mířili na auto,“ popsal situaci reportér CNN Kaizr.

Štáb vytáhli z vozu a spoutali ho. „Pak nám začali prohledávat věci a zjišťovat, kdo jsme. Přes počáteční agresi jsme se jim snažili vysvětlil, že jsme novináři z České republiky a pracujeme pro CNN Prima News,“ pokračoval. 

Lidé měli podezření, že jsou ruskými špiony, proto je policisté zadrželi. Zhruba dvacet minut štáb policistům celou situaci vysvětlovat, nakonec i jim bylo jasné, že pro Rusy reportér s kameramanem nepracují. 

„I nyní jsme terčem zkoumání toho, proč tady jsme a lidé nás monitorují,“ podotkl z města, ze kterého se po zadržení přihlásil do Česka. „Snažíme se to místním lidem vysvětlovat. Nyní se to podařilo, ale jak se dobývá Kyjev, tak nervozita mezi místními stoupá,“ dodal.

To se potvrdilo o několik desítek minut později, kdy český štáb opět zadrželi a donutili ho s eskortou opustit ukrajinské území.

Štáb se stal terčem dezinformační kampaně

„Po sociálních sítích se začala šířit fotografie našeho štábního vozu CNN Prima NEWS, lidé byli vyzýváni k útokům na vůz i jeho posádku s tím, že údajně provádí „špionskou činnost“ pro Rusko, což je naprostá hloupost a lež,“ uvedl za CNN Pavel Štrunc. Dodal, že kampaň bezprostředně ohrozila nejen práci kolegů, ale v ohrožení byly především jejich životy.

Štáb se tedy rozhodl reportéry stáhnout zpět. Bezpečí redaktorů a spolupracovníků je podle Štrunce na prvním místě.

Problémy měly i štáby ČT a TV Nova

„Naše reportérka Petra Matýsková s kameramanem pomohli štábu České televize na Ukrajině, když se dostal do potíží. A vzápětí reportér ČT pomohl nám při incidentu s ukrajinskou policií. Jsou chvíle, kdy prostě nejsme konkurence. A je to tak dobře,“ uvedl na Twitteru Kamil Houska, ředitel zpravodajství a publicistiky TV Nova.

Štábu soukromé televize pomohl štáb té veřejnoprávní. „Jsem rád, že tato nepříjemná záležitost s ukrajinskou policií je za námi. Proč vznikl? Stáli jsme u krajnice a kompletovali materiály do zpráv. Mysleli, že natáčíme blízké vojenské objekty,“ popsal Andreas Papadopulos, zahraniční zpravodaj České televize, který přinášel informace z centra Kyjeva.

Kvůli zadržení policií tak například nestihl vystoupit v rámci Událostí na ČT. Museli totiž na služebnu.

Podle Papadopulose jsou nyní již novináři opět na cestě z Kyjeva do Lvova. „Ukrajinské síly na cestě, kterou v uplynulých dnech využily desetitisíce lidí k útěku z metropole (a stále využívají), staví armádní checkpointy. Pytle s pískem, opevněné pozice,“ popsal. 

Rusko se druhý den své vojenské invaze na Ukrajinu soustředilo na Kyjev, ověřené informace o tom, jak jeho jednotky postupují, je ale nadále těžké získat. Metropole podle svého starosty Vitalije Klička vstoupila do obranné fáze. 

Mrtví na obou stranách se podle nepotvrzených zpráv počítají na stovky. Zatímco Západ přitvrzuje především ekonomické sankce vůči Moskvě, ruský prezident Vladimir Putin vyzval ukrajinskou armádu, aby se vzepřela vládě a provedla převrat.  

Autoři: lre, eli
  • Vybrali jsme pro Vás