InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Písek se chce vyhnout patu. Za půl domu na Pražské dá víc, než určil posudek

PÍSEK – Strategický význam má pro město Písek výkup domu na Pražské ulici u kruhového objezdu. V budoucnu tudy má vést jedno z důležitých napojení na areálu bývalých kasáren, kde má vzniknout nová výstavba. Město potřebuje vykoupit a zbořit dům č.p. 232. Jednání o se táhnou roky.

Znalecké posudky během pár let vyšponovaly cenu domu nahoru. V roce 2017 byla podle posudku hodnota domu 7,5 milionu, ale vlastníci domu ji odmítli. Písek teď dostal nabídku na odkup poloviny budovy od jednoho z majitelů za 10,5 milionu. „Vzhledem k velkému nárůstu cen byla vypracována aktualizace znaleckého posudku z roku 2017. Výsledná tržní cena domu č.p. 232 byla stanovena na 19,4 milionu korun," uvádí městský úřad.

Majetkoprávní komise doporučila výkup za cenu podle posudku – polovinu domu za 9,7 milionu korun. Odbor výstavby upozornil, že v trase budoucí komunikace se plánují i další veřejně prospěšné stavby, jako vodovod a kanalizace. Úředníci připomínají i teoretickou možnost vyvlastnění. Výkup poloviny domu podpořil také odbor dopravy, podle kterého bude nutné časem získat i sousední nemovitost, aby se zajistil plnohodnotný průjezd. „Varianta s výkupem pouze tohoto jednoho domu umožní vytvořit jen polovičaté a dopravně podřadné rameno okružní křižovatky vhodné maximálně tak pro dopravní obsluhu jižní části bývalých kasáren. Určitě ale ne pro průjezdní úsek silnice druhé třídy," píše odbor dopravy.

První krok

Místostarostka Petra Trambová (Pro Písek) zmínila, že i když se nabízená cena neshoduje se znaleckým posudkem, poprvé se mu velmi přiblížila. „Dům je strategický do budoucna. Lokalitu lze zastavět i bez této komunikace, ale Čelakovského a části Pražské ulice by se tímto napojením velmi ulevilo. Jedná se o první krok, který bychom učinili. Pak by nás čekala druhá polovina domu a následně i druhý dům," nastínila další plány.

Josef Soumar (Piráti) podotkl, že před několika lety při diskuzích s tehdejším místostarostou Josefem Knotem viděl jako příliš vysokou cenu 16 milionů. „Jak je ale vidět, částka se posunula. Pokud majitel nepřistoupí na 9,7 milionu korun za polovinu domu a mělo by to znamenat patovou situaci, měli bychom kývnou na vyšší částku. Jihočeský kraj už vyměnil školní pozemky za tímto domem, aby do budoucna bylo dopravní napojení možné. Já záměr podpořím, i když mi přijde drahý," připustil Soumar.

Místostarosta Petr Hladík (KDU-ČSL) přiznal, že není úplně populární vykupovat dům, který bude město následně bourat. „Ale tento záměr nevidím jako marnou investici. Pokud by se nám povedlo zprůjezdnit tuto část, uleví se okolním ulicím. Zajistí to smysluplnější vstup do celé lokality," věří Hladík. Josef Keclík (ANO) má ale jiný názor. Řekl, že výkup poloviny domu nepodpoří. „Nemáme záruku, že druhý spolumajitel nám prodá svou polovinu. Dostaneme se do pasti. Je to nejhorší doba na výkup nemovitostí, ceny jsou vysoké. Už teď víme, že možná pět až deset let nebudou finance, abychom v kasárnách něco dělali," zdůraznil Keclík.

Tomáš Franců (Pro Písek) si naopak myslí, že by město nemělo otálet. „Mohlo by se přistoupit i k vyvlastnění. Území potřebuje dva vstupy a na současnou dobu je to solidní cena," doplnil radní. Pirátský zastupitel Petr Soušek se také zajímal o to, jaké má město záruky, že bude mít možnost získat i druhou polovinu domu. „Druhý majitel zatím stanovisko nedal. Už jsem s ním sice mluvila, ale oficiální jednání neproběhlo. Druhý spolumajitel není přes týden v Písku, takže jsme v telefonickém kontaktu. Pomalými krůčky však postupujeme dopředu," odpověděla místostarostka Petra Trambová.

Marku Andělovi (Písek sobě) se nelíbí, jak město rozhazuje. Připomněl, že majetkoprávní komise doporučuje výkup za cenu v posudku. Nastínil, že když se Písek stane majitelem půlky domu, může pak dát návrh k soudu na vypořádání podílového spoluvlastnictví, aby mohlo druhého majitele vyplatit.

Spolumajitel poloviny domu na Pražské ulici připomněl, že myšlenka na dopravní propojení vznikla v roce 1982. „Po revoluci se nic ale nic nedělo, dnes už je rok 2022. Je to tedy 40 let, co žijeme s myšlenkou, že dům bude vykoupen a zbořen. Nechci zpochybnit znalecký posudek, ale nezohlednil rekonstrukce v domě. Za 9,7 milionu dnes těžko něco jiného pořídím. Mám i 600 metrů zahrady, a hlavně provozovnu a prodejnu. Jinou takovou nemám šanci za tu cenu sehnat. Za dům, který by měl ustoupit veřejnému zájmu, má být adekvátní náhrada. Je otázka, je 10,5 milionu bude vůbec stačit," namítal majitel v závěru diskuze.

Když přišlo na hlasování, navrhnul v něm opoziční zastupitel Josef Soumar (Piráti) výkup za vyšší částku 10,5 milionu, protože se obával zablokování jednání. Přitom jsou to právě Piráti, kdo kritizuje, pokud se město odchýlí od znaleckých posudků a platí více než musí. Pro jeho návrh zvedlo ruku 17 zastupitelů z 24 přítomných, návrh byl proto schválen.

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Teď se dohadují o ceně a to, že se zbytečně vyhazuje za hřiště na plovárně za 1,7 mil. kam budou moci jen co chodí na plovárnu. Pro širokou veřejnost to nebude, jen když bude plovárna otevřená. Na Živci totéž za hřiště pro děti, nikde nikdo. To je v plánu ještě oprava parku na Husáku, aby se ti, co tam bydlí kochali vodním prvkem.

    Vloženo 26.2.2022 17:48:09

  • xx 

    Reagovat

     

    A nevykupoval se dům na zimáku náhodou taky nad cenou posudku, tedy dráž? A ten město nepotřebovalo už vůbec přece, tak co najednou posudek!

    Vloženo 26.2.2022 10:46:23

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Já si myslím rovněž, že za dům se zahradou o velikosti 600m2 a provozovnou je nabídnutá cena hrozně nízká. Za tuto cenu nekoupíte malý rodinný domek se zahradou nikde v Písku. Přestaňte cpát finanční prostředku do lyžařského svahu , na plovárnu a dalších jiných hloupostí a nabídněte majiteli slušnou cenu , to je minimálně jednou tolik a pozemek k výstavbě.

    Vloženo 26.2.2022 08:28:51

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace