Plzeň má novou koncepci řešení bezdomovectví. Chystá azylový dům, výdejny jídla nebo noclehárny

26. únor 2022 10:00, aktualizováno

Zástupci města Plzeň představili Koncepci politiky města pro práci s lidmi v bezdomoví. Řešení situace vychází z průzkumu odborníků z katedry sociologie Západočeské univerzity.

Tým sociologů pod vedením docenta Váně ze Západočeské univerzity pomohl navrhnout řešení situace lidí v bezdomoví. Průzkum probíhal ve spolupráci se 13 organizacemi, jež poskytují terénní sociální služby a sociální práci na území města, s odborníky a veřejností. „Na základě průzkumu se ukázalo, že 80 % oslovených občanů si myslí, že by město mělo lidem bez domova podat pomocnou ruku,“ uvedl náměstek primátora David Šlouf.

„Ve vedení města jsme vyvinuli snahu o koncepční řešení této problematiky, není to otázka jen bezpečnosti, ale je to také otázka sociální, bytová a zdravotní,“ myslí si Šlouf. Podle něj je součástí koncepce vybudování azylového domu s intenzivní sociálně-terapeutickou prací, vedoucí ke snížení konzumace alkoholu. Dalším záměrem je vybudovat výdejny teplého jídla, nízkoprahové denní centrum a centrum pro ženy, nové noclehárny, sprchy a hygienické zázemí.

Na řadě projektů se už pracuje

Dalším krokem je třeba zřízení dostupného sociálního bydlení, dále tzv. unimobuněk nebo zřízení bezalkoholových zón ve městě. „Na řadě z nich již děláme, jejich rozpracovanost je v různých stupních. Například jsme již získali dotaci na výstavbu nového azylového domu komunitního typu se sociálně terapeutickou prací ve Wenzigově ulici a na výstavbu noclehárny a nízkoprahového denního centra. Současný stav noclehárny a nízkoprahového denní centra neodpovídá materiálně technickým standardům a potřebné kapacitě města Plzně. Provozovatelem nového azylového domu bude Armáda spásy v ČR a Městská charita Plzeň,“ uvedl David Šlouf.

„Navrhovanými opatřeními jsou zřízení asertivního mobilního sociálně-zdravotního týmu, pobytového zařízení pro lidi bez domova, jež potřebují pravidelnou pomoc jiné osoby, program podporovaného zaměstnávání, bydlení s podporou sociální práce, intenzivní pomoc lidem, kteří jsou na ulici krátce, zřízení kontaktního místa pro bydlení nebo udržení a rozšíření zdravotní péče pro lidi bez domova,“ přiblížila Karolína Vodičková, vedoucí Odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování Magistrátu města Plzně.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio