27. 2. 2022

Novinka pod lupou speciál: Law & Order (NBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Law & Order (Zákon a pořádek)
Žánr krimi, drama
Stanice NBC
Premiéra 24. 2. 2022
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 47 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Jeden z nejsledovanějších kriminálních seriálů na světě, v němž každá z epizod zachycuje ve dvou rovnocenných částech policejní vyšetřování zločinu a jeho soudní následky.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Seriál jsem nikdy nesledovala, ale ten styl, který start 21. série ukázal, bych řekla, že se tvůrci pevně drží původního konceptu z roku 1990. Celé to působí hodně retro, kdybych to nevěděla, nikdy bych si netipla, že se to natáčí v roce 2022.

Znělka, přechody ve scénách, všechno to působí hodně devadesátkově. Případ je ale fajn. Jen jsem se celou dobu nemohla zbavit dojmu, že je to všechno šíleně uspěchané. V podstatě pořádně nemáme šanci sledovat policejní vyšetřování, všechna vodítka se jim dostávají pod ruku bleskově rychle, nezavedou policisty nikdy na falešnou stopu atd., a to vše jen proto, abychom se druhých dvacet minut mohli narychlo věnovat soudnímu procesu. Obecně se mi to rozdělení na krimi a právnickou část zamlouvá, ale asi by to chtělo delší stopáž (to je asi poprvé, co tohle píšu!), aby se obě části mohly trošku podrobněji rozvíjet.

Herecké obsazení je fajn, naprostou většinu tváří znám z dřívějších rolí, takže je to tady ve výsledku pěkná sešlost. Postavy mi taky sedly, a to včetně toho, že nikdo z nich není vyloženě klaďas, nebo naopak záporák. Jsem zvědavá, jestli se mi někdy naskytne příležitost pustit si SVU, abych viděla, jak se liší od klasického Zákona a pořádku.

  • postavy a herci
  • koncept rozdělení epizod na krimi a právnickou část
  • hrozně uspěchané kvůli krátké stopáži
  • působí hodně retro, což mi zrovna tady nesedí
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Čekal bych, že s návrat něčeho tak velkého, ještě po tolika letech, si dají tvůrci náležitou práci a přijdou s něčím velkým, ale trochu mě zklamal scénář. Aspoň v první půlce je takový moc kostrbatý, dialogy jsou šroubované a je tu prostě cítit, že někdo úplně nevěděl, jak na to, a navíc se ještě do toho snažil zapojit aktuální problémy.

Díl je takový ten běžný koncept Law & Order rozdělený na dvě části, takže tady se jede v příjemný zajetých kolejích. Ale jak jsem řekl, druhá půlka mě bavila mnohem víc, u první jsem vysloveně usínal. Právo tu jede, je předložený zajímavý případ a jako silný prvek je tu morální otázka. Sám jsem pořádně nevěděl, jak chci, aby to skončilo.

Co si budeme, už je to po stránce postav a obsazení hodně jiný Zákon a pořádek, ale pořád se tu ještě někdo vrací. Osobně mě moc potěšil Sam Waterston, naopak hodně velkým překvapení byl návrat Carey Lowell, její návrat bych vážně nečekal. Nové obsazení a postavy nicméně taky nejsou špatné, i když teda to, jak jsou proti sobě postavení Bernard a Cosgrove, to mě vážně nebaví. Camryn Manheim jako Kate Dixon rozhodně fajn posila, strana právě taky příjemná, takže pokud se tu nebude tlačit na pilu s některými policejními tématy, bude to fajn návrat.

Tím, že mám teď za sebou i pilot, tak jsem se tomu srovnávání nevyhnul, přiznávám. Jako celek byl lepší úvod před třiceti lety, ale tady mě dost bavila právnická složka, posunuly jsme se dál, máme nové možnosti, ale pořád je to podávané stejně zajímavě, tak jak to má být. Co říct víc, Law & Order je zpět, tak ať vítá.

  • návrat postav
  • nové postavy
  • právnická část
  • morální otázka
  • krimi část
  • scénář v úvodu
  • moc tlačí na pilu s aktuálními tématy
70 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu