Superman židovského původu? „Komiksolog“ Eliáš Gaydečka odkrývá kořeny amerického komiksu

28. únor 2022

Do pořadu Hergot! tentokrát zavítal „komiksolog“ Eliáš Gaydečka, aby moderátorovi Petru Wagnerovi přiblížil vznik amerického komiksového průmyslu, za kterým stojí parta newyorských židů. Do jaké míry tito tvůrci do příběhů o superhrdinech promítli něco ze své židovské náboženské a společenské identity? Je toho mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát. Po poslechu pořadu už nebudete číst příběhy svých oblíbených hrdinů stejnýma očima!

Vše začalo, když Max Gaines, původním příjmením Ginzberg, začal ve 30. letech minulého století prodávat reklamu zpracovanou formou komiksů. „Lidi to bavilo, takže si je začali kupovat. Spolu s Jackem Lebovitzem, který se přejmenoval na Liebowitze, založil All-American Comics. Postupně se z komiksu stalo ryze židovské médium,“ popisuje genezi komiksu, který určil kánon amerických kreslených příběhů na dlouhá desetiletí dopředu, Gaydečka.

Čtěte také

Odráží se nějak identita komiksových tvůrců, kteří si změnili svá jména, v jimi stvořených postavách, které většinou mají dvojí identitu? Existují akademici, kteří jsou o tom přesvědčeni. Jedním z nich je například Harry Brod, autor knihy Superman Is Jewish?. „Tvrdí, že tato dvojí identita –⁠ to, že člověk je ve svém soukromí někým úplně jiným než pro okolí, než jako ho vnímají třeba jeho spolupracovníci –⁠ je velmi židovská zkušenost,“ přibližuje tuto možnou souvislost Gaydečka.

Co zapříčinilo, že americké komiksy tvořili z počátku téměř výlučně židé? Najdeme v komiksech za oceánem i nějaké motivy týkající se judaismu? A jak se proměnily komiksové postavy po druhé světové válce? Poslechněte si záznam rozhovoru!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka