Lidé přivezli i kolečka plná jídla, říká žena, která jela vařit utečencům

  9:18
Pomoci Ukrajině ničené válkou se v Moravskoslezském kraji snaží řada lidí. Z Fulneku například v pondělí večer vyrazili dobrovolníci vařit uprchlíkům na slovenskou hranici. S autobusem plným utečenců přijel i horolezec a organizátor Beskydské sedmičky Libor Uher, ubytování nabídla například rodina zpěváka Miraie.

Sbírka narychlo uspořádaná v Novém Jičíně brzy zaplnila celou dodávku. | foto: archiv Ondřeje Syrovátky

„Když jsme viděli, co děje, rozhodli jsme se, že musíme něco udělat. Dali jsme na internet výzvu, že sháníme nádobí a potraviny s tím, že pojedeme uprchlíkům vařit teplé nápoje a jídla,“ uvedla organizátorka pomoci z Fulneku Veronika Pavlíková. Reakce lidí ji překvapila. 

„Přijela například paní s kolečky plnými potravin, další pán přinesl deset tisíc korun, že nestihl nic nakoupit. Nakonec se toho sešlo více, než uvezeme. V pátek tedy za námi vyrazí místní hasiči se svým autem a vlečkou plnou dalších potravin,“ popsala Pavlíková s tím, že se předem domluvili se starostkou jedné ze slovenských příhraničních obcí, že jim poskytne vhodné prostory, aby mohli uprchlíkům vařit jídlo.

Cestu k hranicím už měl v pondělí za sebou horolezec a organizátor Beskydské sedmičky Libor Uher.

„Vyrazili jsme v sobotu s dvěma autobusy k hranicím, abychom do bezpečí dostali co nejvíce lidí. Přivezli jsme jich devadesát dva, převážně žen a dětí, kromě Ukrajinců jsme vezli i dva cizince, kteří neměli jak opustit válkou zmítanou zemi,“ informoval  Uher.

Popsal i situaci na ukrajinských hranicích. „Je tam obrovské množství uprchlíků i aut a zároveň spousta lidí z celé Evropy, kteří se jim snaží pomáhat,“ řekl.

Ubytování pro jím přivezené Ukrajince nabídla ve Frýdku-Místku například rodina zpěváka Miraie Navrátila, která pro tento účel nabídla prostory hotelu Afrika a haly Basketpoint, jež vlastní.

Uprchlíci jsou vděční, ale i zklamaní

Akutní pomoc organizovali spontánně i lidé v dalších městech. „Na Facebooku jsem vyhlásila sbírku léků, zdravotnického a hygienického materiálu, spacáků, dek a dalších věcí. Během sedmi hodin se ozvalo tak velké množství lidí, že jsem tomu ani nemohla uvěřit. Byla toho plná dodávka až po strop,“ popsala Lucie Jančařiková z Nového Jičína.

Jako dobrovolný řidič pro odvoz se nabídl místostarosta Ondřej Syrovátka, který ke slovensko-ukrajinským hranicím vyjel ještě s Jiřím Adamcem a Matyášem Benešem.

„Část nákladu jsme odevzdali u hranic jako pomoc uprchlíkům, zdravotnický materiál jsme dovezli na Ukrajinu, kde putoval do tamních nemocnic. Zpátky do Česka jsme vezli deset uprchlíků,“ sdělil Ondřej Syrovátka.

„Byli za pomoc vděční, udivilo je třeba, že za to nic nechceme. Zároveň ale bylo cítit i zklamání, že jim Evropa v boji s Ruskem nepomáhá více, že jsou v tom víceméně sami,“ podotkl Syrovátka.