Hlavní obsah

MLB na konci března nezačne, baseballisté a vedení ligy se stále nedohodli

Zámořská baseballová liga MLB 31. března nezačne. Vedení soutěže se stále nedohodlo s hráči na nové kolektivní smlouvě a pokračuje výluka, kterou liga vyhlásila před třemi měsíci. "Kalendář říká, že nebudeme moci odehrát úvodní dvě série základní části. Tyto zápasy jsou oficiálně zrušeny," řekl komisionář MLB Rob Manfred na úterní tiskové konferenci poté, co vypršela lhůta stanovená pro dohodu. Dlouhá jednání v předchozích dvou dnech k ničemu nevedla.

Foto: Sport.cz

Zámořská baseballová liga MLB 31. března nezačne. (ilustrační foto)

Článek

Spornými body jsou počet odehraných sezon, po nichž se z baseballistů stávají volní hráči, takzvaná daň z luxusu, kterou chce hráčská asociace zvýšit, rozšíření play off či výše minimální mzdy.

"S ohledem na rostoucí příjmy a rekordní zisky nechceme nic jiného než spravedlivou dohodu," uvedla hráčská asociace v prohlášení.

Soutěž se zastaví poprvé od sezony 1994, kdy kvůli stávce hráčů skončila předčasně a bez vítěze. Následující ročník 1995 začal se zpožděním a byl zkrácen. Výluka, tedy zastavení činnosti ze strany majitelů, nastala poprvé od roku 1990.

Během výluky jsou zakázány všechny aktivity mezi baseballisty a kluby včetně podepisování volných hráčů, výměn a využívání týmových prostor. Kluby tak nemohly ani zahájit přípravu, která měla začít v polovině února.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.