Ceny hudebních kritiků Apollo 2021

Již dnes 2. března budou uděleny Ceny české hudební kritiky APOLLO 2021, které v letošním roce vstupují do druhé dekády svojí existence. Letos tak budou tyto ceny poprvé předány ve třech kategoriích, a to Album roku, Singl roku a Inovace v hudbě. Udílení se uskuteční v pražském klubu Distrikt7 a živě na něm vystoupí Amelie Siba, Annet X, Plusminusnula, něco něco a Post-hudba. Začátek je ve 20 hodin a udílení bude živě přenášeno na webu České televize.

 

Na udílení je rovněž možné koupit vstupenky, které jsou v předprodeji za 150,- Kč na Goout.net či pod níže uvedeným odkazem. Na místě pak bude cena vstupenek 200,-Kč.

 

Odkaz na vstupenky zde:

https://goout.net/cs/listky/apollo-2021/ildm/

 

Hlavní kategorií cen zůstává Album roku 2021, jejíž vítěz získá jíž známou cenu Apollo od Maxima Velčovského a Jana Jaroše a šek na 20 000 korun, který vítězi věnuje INTERGRAM z.s. Jelikož se ale řada interpretů v současné době zaměřuje na vydávání kratších útvarů, zejména samostatných singlů, ceny Apollo na tuto skutečnost reagují vznikem kategorie Singl roku 2021. Její vítěz získá šek na 15 000 korun od asociace PLATFORMA českých nezávislých výrobců zvukových záznamů, z.s., která je partnerem této kategorie. Smyslem cen Apollo je však též hledání nových a originálních postupů i osobností na domácí hudební scéně. Proto nově vznikla také kategorie Inovace v hudbě 2021. Ta hledá interprety, kteří za uplynulý rok odbornou porotu zaujali nějakým inovativním řešením či postupem, ať už se týká samotné hudební tvorby, její distribuce či inovativního řešení on-line vystoupení, virtuální reality a podobně. Její vítěz získá šek na 10 000 korun od hudebního producenta a spoluzakladatele firmy Beat Games Jaroslava Becka, který je partnerem této kategorie.

 

NOMINACE NA CENY APOLLO 2021 JSOU TYTO:

 

ALBUM ROKU 

±0: Nový zprávy žádný

Annet X: Až budu velká, chci být Aneta Charitonová

něco něco: Útržky

post-hudba: Svět na konci roku nula

Michal Prokop & Framus Five: Mohlo by to bejt nebe

Amelie Siba: Love Cowboys

David Stypka & Bandjeez: Dýchej

 

SINGL ROKU 2021

Aid Kid: Four Track Recorder

Annet X: Bylo nebylo

Arleta: Styl

Calin a Kvítek: Tiká

Hellwana: Das Leben feat. Arleta

Midi Lidi: Láska není švédský stůl

Mutanti hledaj východisko: Čau Čau Čau

 

INOVACE V HUDBĚ 2021

Aid Kid

Bert & Friends

Martin Kyšperský (za projekt 29/2)

Mňága & Žďorp (přístup k online koncertování v roce 2021)

Nivva

Oliver Torr

Ursula Sereghy

 

O vítězích cen Apollo 2021 letos rozhodne ÚZKÁ POROTA ve složení:

 

Judita Císařová (Radio Wave)

Marie Čtveráčková (Radio Wave)

Ondřej Horák (nezávislý)

Zdeněk Lichnovský (Radio 1)

Aneta Martínková (Full Moon)

Michaela Peštová (FullMoon / ČT art)

Vladimír Sejk (Headliner)

Vojtěch Tkáč (Radio 1)

Pavel Turek (Respekt)

Honza Vedral (Headliner)

 

Spolupráce cen Apollo s asociací PLATFORMA českých nezávislých výrobců zvukových záznamů, z.s., která sdružuje nezávislé vydavatele, pak přinesla možnost nominací českých interpretů do ankety  evropské asociace nezávislých hudebních společností IMPALA s názvem Artists of the Year 2021. Úzká porota cen Apollo 2021 pak rozhodla o tom, že Česko bude na cenách IMPALA reprezentovat těchto pět interpretů:

 

Annet X

Amelie Siba

Hellwana

NIVVA

Ursula Sereghy

 

Z nominací jednotlivých evropských asociací pak IMPALA sestaví shortlist TOP 100 Artists of the Year a následně vybere vítězných TOP 10 umělců, kteří získají PR podporu na významného partnera této ankety.

 

Z aktuálního ročníku cen Apollo již tradičně vznikne dokument pro ČT art, jehož režisérem bude Šimon Šafránek (King Skate, Meky, RapStory).

 

Partnery udílení jsou PLATFORMA českých nezávislých výrobců zvukových záznamů, z.s, INTEGRAM, z.s., Svaz autorů a interpretů, z.s., Nadace Život umělce, kytary.cz, Jaroslav Beck a Distrikt 7. Mediálním partnerem je Česká televize.

 

Comments

comments

Vyhledat