DomůKomentářeKdo je "Putinův Rasputin" Aleksandr Dugin?

Kdo je „Putinův Rasputin“ Aleksandr Dugin?

-

Všichni jsme viděli Putinovy bizarní odkazy na „denacifikaci“ ukrajinské vlády. Před pár dny jsem v reakci tweetoval „Denacifikace začíná doma“. Nebyla to ale jen prázdná rétorika. Je čas, abychom si promluvili o Putinově poradci Aleksandru Duginovi.

Říká se mu „Putinův Rasputin“, a to nejen kvůli vousům. Napsal doslovnou příručku, která formovala Putinovu zahraniční politiku. V podstatě je to Putinův Mein Kampf – vše bylo před lety černé na bílem, aby to všichni viděli.

Aleksand Dugin na jednání strany – Zdroj: Twitter Toby Venables

Nejprve něco málo o samotném Duginovi. Kromě toho, že radil členům Dumy a Putinovi, byl zakládajícím členem Národně bolševické strany, Národní bolševické fronty a Strany Eurasie.

Symbol Národní bolševické strany – Zdroj: Twitter Toby Venables

Toto je symbol Národní bolševické strany. Jeho slogan zní: „Rusko je všechno, zbytek nic!“

Symbol národního bolševismu – Zdroj: Twitter Toby Venables

A toto je symbol národního bolševismu, který navrhl sám Dugin. Referenční body jsou jasné. Ve svých spisech vyjádřil obdiv k Waffen SS a říká, že se snaží nastolit v Rusku „radikálně revoluční a konzistentní fašistický fašismus“. Věří, že internet by měl být zakázán, a prohlásil, že chemie a fyzika jsou démonické vědy.

Dugin také založil Euroasijský svaz mládeže, který se dopustil vandalismu na ukrajinských národních památkách. Hnutí i samotný Dugin mají na Ukrajinu zákaz vstupu. Pokud vám termín „Eurasie“ zní povědomě, je to možná proto, že jej najdete v Orwellově 1984. Pro Dugina však tento dystopický román není varováním – je to vzor, o který je třeba usilovat.

Není divu, že pro starého sovětského filozofa je Dugin antikapitalista. Je také antiliberální, protidemokratický, prodiktaturu. Pro něj je velkým ideologickým hrdinou Stalin, nikoli Lenin. Stejně jako Putin věří, že rozpad Sovětského svazu byl katastrofou. Prostřednictvím svých spisů navrhuje znovuustavení impéria ze sovětské éry a dále – ‚Velkého Ruska‘ – násilím.

V roce 2008, když Putin napadl Gruzii (používá téměř identickou politickou a vojenskou strategii, kterou vidíme nyní), Dugin na něj naléhal, aby udržoval tempo útokem na Ukrajinu.

Dugin je také hrdinou a inspirací pro západní krajní pravici. Bílí nadřazení a vůdci alt-right v Charlottesville ho zbožňují.

V roce 2008 se setkal a hovořil s Trumpovým poradcem a krajně pravicovým aktivistou Stevem Bannonem. Pokud jste se divili, proč byl Trump na Putina měkký, už se nedivte.

Dugin napsal přes 30 knih, ale zdaleka nejvýznamnější je kniha Základy geopolitiky z roku 1997. Ta byla použito jako učebnice v Akademii generálního štábu ruské armády. Bylo také doporučeno, aby se vyučovala na ruských školách.

Základy geopolitiky stanoví velmi konkrétní cíle pro vytvoření „Velkého Ruska“. Například požaduje politické odříznutí Spojeného království od zbytku Evropy. Toho bylo již dosaženo Brexitem.

Prosazuje destabilizaci Západu pomocí dezinformací a rozvracení. To pod Putinovým vedením již dlouho probíhá.

Prosazuje využití závislosti Západu na ruské ropě a plynu k vyvíjení tlaku. To je problém již léta a nepochybně to brání sankcím.

Zastává názor, že Ukrajina by měla být anektována a všechny stopy národní identity vymazány. O to se nyní pokouší.

Tím to nekončí. Dugin je zastáncem toho, aby se většina Evropy nějakým způsobem dostala do ruského stáda, včetně nejen zjevných kandidátů, jako jsou Ukrajina, Lotyšsko, Litva a Estonsko, ale také Finsko, Rumunsko, Severní Makedonie, Srbsko, „srbská Bosna“ a Řecko.

Goebbelsovi je často (chybně) připisován citát: „Obviňte druhou stranu z toho, z čeho jste vinni“. Je to nicméně běžná taktika v rámci krajní pravice – kterou Trump znovu a znovu používá („Fake news!“ – „Falešné zprávy!“).

Vysvětluje také všechna Putinova obvinění ohledně Ukrajiny – neonacismus, ohrožení bezpečnosti, podvracení, domnělý expanzionismus,… To vše přesně popisuje Putinovy vlastní činy a motivace.

A z toho všeho je jasné, že pokud tomu nebude zabráněno, Putin se nezastaví na Ukrajině, stejně jako se Hitler nezastavil u Rakouska, Československa nebo Polska.

Jedná se český překlad příspěvku Tobyho Venablesa.

Přidejte si ParlamentníZprávy.cz ke svým zdrojům na Seznam.cz nebo Google News.

Tomáš Martínek
Tomáš Martínekhttps://www.tomas-martinek.eu
2017-2021 poslanec Parlamentu České republiky, podnikatel, univerzitní lektor