Dnes je 21.05.2024, Svátek má Monika, zítra Emil

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Trápí vás unavené nebo podrážděné oči?

Publikováno: 3.03.22
Počet zobrazení: 986
Autor: Ondřej Hink
Pomohou bylinky a prevence.

Unavené a podrážděné oči jsou u některých z nás téměř každodenním problémem. Jak se začervenání zbavit?Co by mohlo fungovat i ve vašem případě? Poradíme vám, jak zatočit s únavou očí jednou provždy – pomohou vám některé bylinky, ale i prevence.

Alergie, zírání do monitoru počítače, prach, klimatizace a některá onemocnění. Je tolik aspektů, které mají vliv na stav vašeho zraku. Jestliže pracujete u obrazovek celý den, pak se únavě a začervenání vyhnete jen těžko. Naštěstí známe pár bylinkových pomocníků, kteří poslouží jako prevence i záchrana. Které to jsou?

TIP: Ještě než vyzkoušíte bylinné obklady, vždy nechte oči odpočinout a vylučte příznaky očních onemocnění. Pokud se vám konkrétní nezdají, vyhledejte vždy očního lékaře.

Bylinky ve formě obkladů

Bylinky, ze kterých si připravíte odvar, poslouží zejména ve formě obkladů – nikdy je tedy neaplikujte přímo do očí. Které rostlinky zvolit pro zdravé oči? S únavou a dokonce i zánětem spojivek dokáže zatočit heřmánek. Po dni stráveném u počítače nebo v prostředí s ostrým světlem a klimatizací unavené oči vzpruží obklad z matchi či zeleného čaje. Podrážděné oči zklidní světlík lékařský nebo měsíčkový obklad.

A jak takové obklady připravit? Vždy bylinky povařte, po 15 minutách je důkladně sceďte. Čistý šátek, gázu nebo bavlněné tampony namočte ve vychladlém odvaru a aplikujte na zavřené oči. Chvíli si poležte, pusťte si třeba oblíbenou hudbu či audioknihu a neodpočinou si jen oči, ale i vy. To stojí za to, že?

Máte podezření na alergii?

K podrážděným očím se až podezřele často přidává kýchání a rýma? Pravděpodobně vás trápí alergie. I tady můžete sáhnout po bylinkách – pomáhá echinacea a lichořeřišnice. Oči pravidelně vyplachujte čistou vodou, nesahejte si do nich a navštivte lékaře, který vám pomůže nastavit vhodnou léčbu. Dostupné jsou i kapky proti alergiím do očí, které seženete v lékárně.

Sbohem, unavené oči!

A jak nad únavou očí vyhrát věčný souboj? Snadno – s našimi preventivními opatřeními. Kromě pravidelného odpočinku (ano, opravdu stačí jen na chvíli zavřít oči) si sem tam dopřejte chladivé obklady. Zatočí totiž nejen s únavou, ale i otoky. Mějte při ruce vždy správné oční kapky nebo umělé slzy, abyste vysušenou oční sliznici osvěžili a zklidnili. Hodit se mohou i moderní brýle, které blokují škodlivé modré světlo. A co si pro zdravé oči dávkovat vnitřně? Udělejte si čaj ze světlíku – pro zdravé a jasné oči každý den.

TIP: Některým z nás dělá problém udržet se v klidu a se zavřenýma očima. Pořiďte si obyčejnou spací masku, bude to mnohem snazší.

Autor: Ondřej Hink Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: