Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2022 16:40
Čas čtení 1:42
Vojtěch Vanda

Putin vykazuje rysy psychopata, tvrdí americký expert

Putin vykazuje rysy psychopata, tvrdí americký expert
Zdroj: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Fox News Digital získaly vyjádření od forenzního psychiatra Ziva Cohena, podle nějž Putin vykazuje „vlastnosti psychopata, kterého lze odradit pouze věrohodnou hrozbou síly“.

Svět se v posledním týdnu táže, co odradí prezidenta Ruské federace Vladimira Putina od zbytečného prolévání krve na Ukrajině. Forenzní psychiatr z Cornellovy Univerzity Ziv Cohen se domnívá, že by mohla fungovat „věrohodná hrozba síly“. Dle jeho středečního vyjádření pro Fox News Digital totiž vykazuje rysy psychopata.

Doporučeno
Ruský podnikatel vypsal odměnu 1 milion dolarů za zadržení Putina Ruský podnikatel vypsal odměnu 1 milion dolarů za zadržení Putina 3. března 2022 9:36

Americký vědec jedním dechem dodal, že by si netroufal konkrétně diagnostikovat osobnost, kterou osobně nevyšetřoval, jelikož by se jednalo o porušení etických pravidel. Každopádně zhodnotit Putinovo jednání v rámci jeho typu osobnosti může. Uvedl, že Putin dosahuje vysokého skóre ve třech určujících kategoriích duševní poruchy psychopatie, kterými jsou agrese, narcismus a nedostatek empatie.

Poslední ze tří kategorií se jasně ukázala během invaze na Ukrajině. „On není blázen,“ uvádí Cohen, „je okouzlující, vypočítavý a manipulativní. S psychopaty nemůžete dosáhnout společného porozumění. Nemůžete se s nimi shodnout. Ve skutečnosti reagují pouze na nadřazenou moc, na věrohodnou hrozbu silou.“

Putin již v minulosti dokázal, že jeho empatie, pokud existuje, je opravdu na nízké úrovni. Důkazem mohou být války v Čečensku, kde se na lidské oběti hledělo jen pramálo. V roce 2000 například srovnal město Grozny se zemí. Invazi provedl také v Gruzii. 

Příkladem z poslední doby mohla být pomoc syrskému prezidentu Bašáru al-Asadovi v roce 2011 udržet moc; během těchto operací se neštítil dát rozkaz k bombardování civilních oblastí penetračními bombami, které ničily podzemní nemocnice.

„Putin vnímá lidi kolem sebe jako nástroje, díky nimž může dosáhnout svých cílů,“ komentuje jeho chování Cohen. Dle jeho mínění je porovnání jeho osoby se Stalinem, Hitlerem či Mao Ce-tungem na místě. 

Putin si myslí, že je od Ruska neoddělitelný

Cohen se domnívá, že si Putin o sobě myslí, že je nedělitelnou součástí Ruska a jeho odkazu, což je velmi grandiózní způsob smýšlení o sobě samém. Povedlo se mu nicméně ovládnou celou politickou strukturu Ruské federace, postavit se do jejího čela a to i přesto, že ne všichni jsou s ním za jedno.

S teorií, že by Putin vykazoval rysy psychopata, ale nesouhlasí například Rebekah Koffler, autorka knihy Putin’s Playbook: Russia’s Secret Plan to Defeat America. „Putinova logika není Americká ani Západní. Jeho činy odráží ruské standardy chování,“ uvedla.

Doporučeno
V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv 29. dubna 2024 17:30

Nesouhlasila by ani srovnání s největšími tyrany světa. „Rusko pozvedl, hlavně v jeho světovém postavení, což tamní lidé chtěli,“ dodala s tím, že jeho způsob vládnutí je mnohem jemnější než vládnutí Lenina nebo ruských carů.

Domů
Sdílet
Diskuse