Austrálie zařadila celé hnutí Hamás na seznam teroristických skupin

foto Ilustrační foto - Ozbrojení členové palestinského radikálního hnutí Hamas.

Canberra - Austrálie dnes zařadila celé islamistické palestinské hnutí Hamás na seznam teroristických skupin. Rozhodnutí má podle ní sloužit jako odstrašující prostředek proti politickému a náboženskému násilí a sjednotit australský postoj k Hamásu se Spojenými státy, Evropskou unií či Británií. Informovala o tom agentura Reuters. Doposud bylo na australské černé listině pouze vojenské křídlo Hamásu.

"Nenávistné ideologie teroristických skupin a těch, kteří je podporují, nemají v Austrálii místo," uvedla australská ministryně vnitra Karen Andrewsová v prohlášení. "Naše silné zákony se zaměřují nejen na teroristické činy a na teroristy, ale také na organizace, které plánují, financují a provádějí tyto ohavné činy," dodala.

Záměr zařadit celý Hamás na seznam teroristických skupin Austrálie oznámila v polovině února, do té doby měla na černé listině po dvě desetiletí vojenské křídlo skupiny. Na základě nynějšího rozhodnutí bude v Austrálii trestné poskytovat Hamásu peníze, podporu či služby.

Hnutí Hamás, které bylo založeno v roce 1987 a vládne nyní v Pásmu Gazy, odmítá existenci Izraele a mírové rozhovory a prosazuje ozbrojený odpor proti izraelské okupaci palestinských území.

Hamás se Pásma Gazy zmocnil v roce 2007 poté, co v roce 2006 vyhrál volby na palestinských územích, ale odmítl se vzdát násilí, což mělo zásadní dopad na to, jak je vnímán mezinárodním společenstvím. Moci v Pásmu Gazy se ujal po souboji s konkurenčním Fatahem. Umírněnější hnutí Fatah Mahmúda Abbáse si podrželo vládu na Západním břehu Jordánu.

Na australském seznamu teroristických skupin je nyní 28 subjektů. Nově také například Národně socialistický pořádek, což je krajně pravicové uskupení se sídlem v USA, a také dvě syrské extremistické skupiny - Haját Tahrír aš-Šám a Hurrás ad-Dín. Kromě nich je na australském seznamu podle Reuters také teroristická síť Al-Káida, Al-Káida v islámském Maghrebu, filipínská teroristická Skupina Abu Sayyafa a indonéská islamistická organizace Jemaah Islamiyah.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 22.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je středa 22. května 2024

Očekáváme v 03:00 16°C

Celá předpověď