Benefice pro Ukrajinu ve Staré Roli spojí koncert s humanitární sbírkou

  14:12
V pondělí se dohodli a ve středu už visely plakáty. Přetavit myšlenku na uspořádání benefičního koncertu na pomoc válkou postižené Ukrajině v realitu se tak podařilo v rekordně krátké době. Už v sobotu Lidový dům ve Staré Roli na Karlovarsku ožije ruchem nejen koncertním, ale i divadelním, tvůrčím a především dobročinným.

Na benefičním koncertě zahraje i karlovarská rocková kapela Tajfun. Na snímku její frontman Jan „Johnny“ Havelka. | foto: Kateřina Macečková

„Proč? Protože nám to přijde správné,“ zní motto sobotní akce. A podobným heslem se řídí i zvukař Štefan Škulavík, v jehož hlavě nápad na benefici vznikl. 

Na svém kontě má už několik dobročinných projektů, v minulosti se angažoval například při pomoci oblastem zasaženým v roce 2002 povodní. „Celý víkend jsem přemýšlel, jak pomoct Ukrajině. A napadl mě koncert. Jsem možná trochu ulítlej, ale srdcař,“ říká Škulavík.

Sobotní program

v Lidovém domě

  • 10.00-22.00
    bude otevřené sběrné místo materiální pomoci pro Ukrajinu
  • od 13.00
    program pro děti - tvůrčí dílny, divadelní představení
    13.30 Bez práce nejsou koláče (představení Divadla dětí Karlovy Vary)
    15.00 Drak Mrak (představení Divadla loutek Karlovy Vary) 
  • 17.00-24.00
    koncert, na kterém vystoupí: Plesnivý fazole, Censorshit, 11:50, Tajfun, Krylobeat, True Story Crew, Funky Monx, Drewsession a DJ Mike 
  • Akci pod záštitou magistrátu pořádá dobrovolná Kulturní scéna Karlovy Vary

S nápadem se obrátil na kapelu Plesnivý fazole a na promotéra Vladimíra Suchana. U obou se setkal s pochopením. „Napřímo jsem oslovil ještě další dvě kapely. A pak se začaly hlásit další. Sami muzikanti mají zájem pomoct,“ líčí zrod benefiční akce zvukař. 

Podle definitivního programu se tak na pódiu v Lidovém domě vystřídá osm místních kapel a jeden DJ. Podle Štefana Škulavíka se nikdo nezajímal o honorář. „Všichni, kdo koncert připravují, tedy nejen muzikanti, ale i technici, zvukaři a další lidé včetně ostrahy, pracují gratis,“ potvrzuje promotér Vladimír Suchan. 

V Liďáku však podle něj nepůjde jen o muziku. Celý program totiž startuje už v deset hodin dopoledne. „Tehdy se otevře sběrné místo, kam lidé můžou nosit materiální pomoc, tedy zdravotnické a hygienické potřeby, dětskou výživu, trvanlivé výrobky a potraviny, spacáky, deky a tak dále,“ říká promotér s tím, že sběrné místo bude otevřené až do deseti večer. 

Zdravotnický materiál si pak podle něj převezme Červený kříž, o ostatní hmotnou pomoc se postarají starorolští dobrovolní hasiči.

Pořadatelé benefičního koncertu ovšem přispějí Ukrajině i finančně. „Vstupné na tuto akci je dobrovolné. V plné výši půjde na konto pro Ukrajinu,“ potvrdil Suchan.

Kulturní část sobotního dobročinného dne pak začne ve 13 hodin. Připravené jsou tvůrčí dílny pro děti, ty se pak mohou těšit hned na dvě pohádky.

S představením Bez práce nejsou koláče se bude od půl druhé prezentovat Divadlo dětí Karlovy Vary, ve tři hodiny přidá Divadlo loutek Karlovy Vary svůj kus Drak Mrak.

Hudba regionálních kapel začne Lidovým domem znít v 17 hodin a neutichne do půlnoci.

Sobotní benefiční koncert ovšem není jedinou akcí ve prospěch Ukrajiny, která se v regionu chystá. Už dnes v 16 hodin uspořádají studenti ostrovských škol na Mírovém náměstí Sbírku na podporu bránící se Ukrajiny spojenou s hudebním vystoupením. Výtěžek z akce poukážou na konto organizace Člověk v tísni.

Koncert regionálních kapel je v sobotu na programu také v Domě kultury Ostrov. Akce začíná ve Velkém sále v 15 hodin.

Na neděli pak benefiční představení připravuje Divadelní spolek Ochotníci Ostrov. V 19 hodin se představí divadelní soubor ZUŠ Ostrov, od půl osmé pak ochotníci odehrají komedii Petra Tomšů Zase (ti) tupitelé. Výtěžek z akce divadelníci předají ostrovské charitě.