Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ukrajinští běženci jsou vděční za pomoc, s hledáním práce jim chce pomoci i radnice v Havířově

Havířov |

Stovky ukrajinských uprchlíků denně prochází zařízením ve Vyšních Lhotách. Ti jsou vděční za veškerou pomoc. Mnozí si chtějí najít práci a s tím jim bude chtít pomoc i havířovská radnice.

Uprchlickým zařízením ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku procházejí každý den stovky Ukrajinců, kteří ze své vlasti utekli před válkou. Přesto, že se jim vesměs ulevilo, když se dostali do bezpečí, většina má strach o své blízké, kteří na Ukrajině museli zůstat.

Na útěku z Ukrajiny si lidé s sebou vzali jen to nejnutnější. Některým dělají společnosti i psi, kočky nebo králíci.

Azylantka: “My pojedeme do Prahy, ale ještě nevíme ke komu. Moc děkujeme za vřelé přivítání. Jsme v teple, dostali jsme najíst, umyli jsme se, moc děkujeme.”
Azylantka: “Já jsem přijela z Mariupolu a děvčata ze Záporoží. Chtěli bychom u vás pracovat. Máme s sebou i malé dítě a u nás není kvůli válce žádná práce. Nemůžu tady vzít ani celou rodinu.” Jste tady všichni, nebo tam někdo od vás zůstal? “Ano, někteří tam zůstali. Syn nemůže vycestovat, ten musí bojovat. Ale zůstala tam i snacha a bratr. Celé město je obklíčené a není možné nikam odjet.”

Někteří Ukrajinci se na naše území dostávají po vlastní ose, drtivá většina však přijíždí od ukrajinsko-polských hranic evakuačními vlaky. Už tam je kontaktuje cizinecká policie, aby s nimi vyřídila všechny nutné formality. Ve Vyšních Lhotách se pak Ukrajinci třídí podle toho, jestli mají kde bydlet, nebo využijí nabídky státu.

Jan Piroch, mluvčí Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra: “Toto zařízení funguje jako registrační humanitární středisko od soboty. Do té doby to bylo zařízení pro zajištění cizinců. My jsme museli rychle ty zajištěné cizince transferovat do ostatních zařízení, které máme v Balkové a Bělé-Jezové. Už v tu sobotu začali přicházet první Ukrajinci. Do teď prošlo tímto zařízením asi 1000. Dnes ráno jich tady bylo 500. Momentálně se transferují dál. Buď chtějí po vlastní ose, kdy tady mají nějaké známé, příbuzné a vědí, kam jedou, ti se transferují na ostravské hlavní nádraží. Nebo je potom našimi autobusy odvážíme do ostatních zařízení. Máme nasmlouvané a zařízené kapacity po celé republice, přibližně 5 tisíc lůžek.”

Pomocnou ruku ve formě nejen ubytování chce i havířovská radnice.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "Tam je i důležitý aspekt u toho dlouhodobějšího řešení, že někteří ti lidé se vyjadřují, že mají zájem pracovat, že nechtějí být přítěží systému. Takže my i dáváme dohromady nějakou spolupráci v rámci spolupráce s úřadem práce a i s našimi příspěvkovými organizacemi a městskými firmami, protože máme některé profese, který bychom byli těmto lidem i nabídnout.”

I v Havířově je pobytové středisko, to je však primárně určeno pro lidi, kteří žádají o azyl.

Jan Piroch, mluvčí Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra: “Pobytové středisko v Havířově je určeno především žadatelům o mezinárodní ochranu. Ti tam pobývají a veškeré volné kapacity budou využity i pro tyto ukrajinské občany. “

V současné době je v azylovém centru kapacita navýšena na 200 osob. Obsazenost je nyní 70.

Nahlásit chybu


K tématu

Česká rugby reprezentace porazila v Havířově Ukrajinu

25. března 2024 12:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířov se stal pořadatelem evropského zápasu v rugby. Domácím týmem byla Ukrajina, která zde měla i týdenní soustředění. Česká reprezentace si ale s mužstvem hravě poradila.

Česká rugby reprezentace ukončila v Havířově sezonu vítězstvím nad Ukrajinou

26. března 2024 8:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířov se stal pořadatelem evropského zápasu v rugby. Domácím týmem byla Ukrajina, která zde měla i týdenní soustředění. Česká reprezentace si s mužstvem ale hravě poradila.

V Moravskoslezském kraji je velká poptávka po brigádnících na léto

4. června 2023 19:09 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Firmy a sezónní provozovny v Moravskoslezském kraji hledají brigádníky na léto. Někde nabízejí odměnu až 160 korun na hodinu. Aktuální informace přinesla ostravská Asociace pracovních agentur.


Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Skatepark Novému Jičínu chyběl, teď už je plný dětí a mládeže

Skatepark v Novém Jičíně byl stavebně dokončen loni v listopadu, na slavnostní otevření si počkal na příznivé podmínky teď do května. Sportoviště je volně přístupné, součástí je i bikepark.

15. 5. slaví zdravotnické záchranné služby Den linky 155

Včera 8:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dispečeři ročně přijmou přes 1,7 milionu tísňových volání Každou minutu vyjedou v České republice na pomoc pacientům v průměru dva sanitní vozy. Na počátku naprosté většiny těchto výjezdů je volání na tísňovou linku 155. A právě Den linky 155 slaví zdravotnické záchranné služby už tuto středu, na kterou připadá symbolické datum 15. 5.

Karviná má v plánu koupit Karvinské moře

14. května 2024 17:20 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V pondělí 13. května se konalo v sále Obchodně podnikatelské fakulty. 12. zasedání Zastupitelstva města Karviné. Doplňujícím bodem programu byl plán města koupit lokalitu Karvinské moře.


Čokoládová tretra se v Havířově těšila opět velkému zájmu

14. května 2024 10:05 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Na hřišti u Základní školy Marie Kudeříkové se konalo základní kolo Čokoládové tretry, což je běžecká soutěž pro děti do 11 let. Motivací pro mladé sportovce byl postup do finále v rámci Zlaté tretry v Ostravě.

Květinový swap zahájil ve Studénce měsíc rodiny

Květen měsíc rodiny zahájili v rodinném centru Květinovým swapem. Lidé si tu mohli vyměňovat sazeničky ze svých zahrádek a vyslechnout rady, jak na dokonalé balkonové truhlíky.

Radnice poděkovala havířovským hokejistům za skvělou sezonu

14. května 2024 10:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Hokejisté AZ byli v letošní sezoně jen kousek od postupu do 1. ligy. Vedení radnice chtělo týmu poděkovat a pozvalo hráče na společný oběd.

V Karviné modernizují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

14. května 2024 16:39 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu prostranství Gagarinova náměstí a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

14. května 2024 10:50 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

ADRA v Havířově uspořádala charitativní běh na podporu dobrovolnictví i pomoc hendikepovanému Honzovi

ADRA v Havířově uspořádala třetí ročník charitativního běhu na podporu dobrovolnictví. Výtěžek poputuje i na pomoc hendikepovanému mladíkovi. Akce se zúčastnili lidé s batolaty i senioři ve vysokém věku.

Stonava žije Mistrovstvím světa v ledním hokeji

Včera 16:05 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V těchto dnech se Česko utápí v moři hokejové euforie. V Praze a v Ostravě se odehrávají zápasy mistrovství světa. Sledovat je můžete i ve Stonavě.

Pozvánka na koncert Permoníku

Včera 16:04 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Obec Stonava ve spolupráci s Římskokatolickou farností Stonava srdečně zve všechny nadšence duchovní hudby na koncert s názvem „S láskou má svět naději". Tato vzácná hudební událost se uskuteční v neděli 19. května 2024 od 15:30 hodin v Římskokatolickém kostele sv. Maří Magdalény ve Stonavě.

Pozvánka na Turnaj ve stolním tenise

Včera 16:02 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Neděle 26. května bude v tělocvičně Základní školy na Dolanech plná napětí, adrenalinu a soutěživého ducha. Opět po roce pořádá obec Stonava tradiční stolní tenisový turnaj, který má dlouholetou tradici a zájem o něj je každoročně velký.

Po sérii proher Stonava znovu bodovala

Včera 16:01 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští fotbalisté se konečně dočkali. Na domácí půdě se jim po několika nevydařených zápasech podařilo vyhrát a do tabulky si připsat důležité body. Vybojovat je v zápase s Brušperkem nebylo vůbec jednoduché.

Wieczór muzyczny z grupą Przemek Orszulik Trio

Wieczór muzyczny grupy Przemek Orszulik Trio rozpoczął się od nowej interpretacji piosenki Czesława Niemena „Pod papugamiů. Przemek, mając jedenaście lat, wyśpiewał sobie nią zwycięstwo na Festiwalu Piosenki Dziecięcej w Hawierzowie. Od tamtego czasu grał i śpiewał najpierw w prawie rodzinnym zespole Ampli Fire a później w kilku innych projektach muzycznych.

Ukrajinští běženci jsou vděční za pomoc, s hledáním práce jim chce pomoci i radnice v Havířově
Vydáno 4. března 2022 16:13, Havířov, Bára Kelnerová
Stovky ukrajinských uprchlíků denně prochází zařízením ve Vyšních Lhotách. Ti jsou vděční za veškerou pomoc. Mnozí si chtějí najít práci a s tím jim bude chtít pomoc i havířovská radnice.

Uprchlickým zařízením ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku procházejí každý den stovky Ukrajinců, kteří ze své vlasti utekli před válkou. Přesto, že se jim vesměs ulevilo, když se dostali do bezpečí, většina má strach o své blízké, kteří na Ukrajině museli zůstat.

Na útěku z Ukrajiny si lidé s sebou vzali jen to nejnutnější. Některým dělají společnosti i psi, kočky nebo králíci.

Azylantka: “My pojedeme do Prahy, ale ještě nevíme ke komu. Moc děkujeme za vřelé přivítání. Jsme v teple, dostali jsme najíst, umyli jsme se, moc děkujeme.”
Azylantka: “Já jsem přijela z Mariupolu a děvčata ze Záporoží. Chtěli bychom u vás pracovat. Máme s sebou i malé dítě a u nás není kvůli válce žádná práce. Nemůžu tady vzít ani celou rodinu.” Jste tady všichni, nebo tam někdo od vás zůstal? “Ano, někteří tam zůstali. Syn nemůže vycestovat, ten musí bojovat. Ale zůstala tam i snacha a bratr. Celé město je obklíčené a není možné nikam odjet.”

Někteří Ukrajinci se na naše území dostávají po vlastní ose, drtivá většina však přijíždí od ukrajinsko-polských hranic evakuačními vlaky. Už tam je kontaktuje cizinecká policie, aby s nimi vyřídila všechny nutné formality. Ve Vyšních Lhotách se pak Ukrajinci třídí podle toho, jestli mají kde bydlet, nebo využijí nabídky státu.

Jan Piroch, mluvčí Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra: “Toto zařízení funguje jako registrační humanitární středisko od soboty. Do té doby to bylo zařízení pro zajištění cizinců. My jsme museli rychle ty zajištěné cizince transferovat do ostatních zařízení, které máme v Balkové a Bělé-Jezové. Už v tu sobotu začali přicházet první Ukrajinci. Do teď prošlo tímto zařízením asi 1000. Dnes ráno jich tady bylo 500. Momentálně se transferují dál. Buď chtějí po vlastní ose, kdy tady mají nějaké známé, příbuzné a vědí, kam jedou, ti se transferují na ostravské hlavní nádraží. Nebo je potom našimi autobusy odvážíme do ostatních zařízení. Máme nasmlouvané a zařízené kapacity po celé republice, přibližně 5 tisíc lůžek.”

Pomocnou ruku ve formě nejen ubytování chce i havířovská radnice.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "Tam je i důležitý aspekt u toho dlouhodobějšího řešení, že někteří ti lidé se vyjadřují, že mají zájem pracovat, že nechtějí být přítěží systému. Takže my i dáváme dohromady nějakou spolupráci v rámci spolupráce s úřadem práce a i s našimi příspěvkovými organizacemi a městskými firmami, protože máme některé profese, který bychom byli těmto lidem i nabídnout.”

I v Havířově je pobytové středisko, to je však primárně určeno pro lidi, kteří žádají o azyl.

Jan Piroch, mluvčí Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra: “Pobytové středisko v Havířově je určeno především žadatelům o mezinárodní ochranu. Ti tam pobývají a veškeré volné kapacity budou využity i pro tyto ukrajinské občany. “

V současné době je v azylovém centru kapacita navýšena na 200 osob. Obsazenost je nyní 70.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000030189/ukrajinsti-bezenci-jsou-vdecni-za-pomoc-s-hledanim-prace-jim-chce-pomoci-i-radnice-v-havirove