V ČR se zaregistrovalo přes 38.000 uprchlíků, centra zažívají nápor

foto Lidé čekají 5. března 2022 v dlouhé frontě před pražským střediskem pro ukrajinské uprchlíky v Kongresovém centru na Vyšehradě.

Praha - V pátek se v Česku ohlásilo cizinecké policii zhruba 5400 uprchlíků z Ukrajiny napadené Ruskem. Počet nahlášených byl nižší než v předchozích třech dnech. Vyplývá to z informací, které na twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra. Celkem je nahlášených lidí prchajících před ruskou invazí podle vnitra 38.505. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ale již v pátek řekl médiím, že podle odhadů je v Česku už přes 50.000 uprchlíků z Ukrajiny. Nápor dnes zažívají střediska pro uprchlíky v Praze a v Plzni.

Ve čtvrtek 24. února Rusko zahájilo útok na Ukrajinu. Za týden od začátku invaze uteklo z Ukrajiny podle posledních informací Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) přes 1,2 milionu lidí. To jsou téměř tři procenta ukrajinské populace. Do Česka zatím přicházejí tisíce lidí denně. Nejvyšší počet nahlášených uprchlíků byl podle údajů vnitra zatím ve středu 2. března, a to skoro 11.000 lidí. Ministerstvo udělilo v pátek skoro 12.000 speciálních víz určených pro lidi zasažené invazí. Celkem už bylo těchto víz uděleno 33.899.

V celém Česku vznikla kvůli konfliktu na Ukrajině a příchodu uprchlíků asistenční centra, která mají zajišťovat kromě registrace a zdravotních prohlídek příchozích také ubytování, logistiku, humanitární pomoc či dopravu. Například pražské středisko v Kongresovém centru na Vyšehradě, které bylo otevřeno v pátek ráno, k půlnoci odbavilo 2600 běženců. Nápor byl i v noci obrovský, uvedl na twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Kdo umí ukrajinsky a může o víkendu přijít pomáhat s tlumočením, je podle Hřiba vítán. Seznam všech asistenčních center je k dispozici na webových stránkách vnitra.

Na cizinecké policii se uprchlíci musí registrovat do tří dnů po příjezdu. Pokud bydlí v nějakém zařízení, nahlásí je ubytovatel. Poté mají lidé 90 dnů na vyřízení víza, o které mohou žádat na pracovištích azylové a migrační politiky po celém Česku. Díky speciálním dlouhodobým vízům, které vydává ministerstvo vnitra, budou lidé z Ukrajiny automaticky zařazeni do systému veřejného zdravotního pojištění. Mohou si s nimi také vyřídit povolení k zaměstnání.

Pro koordinaci pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny v Česku vznikla platforma Pomáhej Ukrajině. Na webu má v současnosti asi 15.500 nabídek pomoci, ke kterým mají přístup desítky organizací a institucí. Platformu spravuje Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR.

Pražské středisko pro ukrajinské uprchlíky zažívá i dnes nápor

Pražské středisko pro ukrajinské uprchlíky v Kongresovém centru na Vyšehradě dnes opět zažívá nápor. Koncipováno je na kapacitu 2000 lidí, ale dnes ji zřejmě stejně jako v pátek překročí. Do 12:00 dnes bylo odbaveno asi 1200 lidí a dalších zhruba 1000 lidí na odbavení čekalo, napsali na twitteru pražští hasiči, kteří na místě pomáhají. Venku před vchodem do centra byla podle zpravodaje ČTK na místě po poledni přibližně stometrová fronta. V pátek k půlnoci středisko odbavilo 2600 běženců a ubytování bylo zajištěno pro 390 z nich. Nápor byl i v noci obrovský, uvedl na twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Kdo umí ukrajinsky a může o víkendu přijít pomáhat s tlumočením, je podle primátora vítán. Hřib kolem 10:30 ČTK napsal, že na místě čekají na registraci tisíce lidí. "V 6:00 jsme odbavili poslední lidi ze včera (pátku). Mnoho nových však stále od rána přichází. Situace se ale zdá o něco klidnější než včera (v pátek)," uvedl Hofman. Podle Hřiba nicméně velký zájem trvá. Hasiči pak doplnili, že bylo dopoledne odbaveno 1200 uprchlíků a ubytování bylo zajištěno pro 107 z nich.

Uprchlíci, kteří na noc neměli ubytování, odjížděli podle primátora v pátek do ubytoven Správy uprchlických zařízení mimo hlavní město, kde je odbavila jiná krajská asistenční centra. "Pokud je kapacita uvnitř Kongresového centra ve velkém sále, tak jsou v něm usazeni lidé, kteří čekají na registraci, aby nečekali venku v nevlídném počasí," doplnil.

Centrum na Vyšehradě začalo fungovat v pátek ráno, přesunulo se tam z centrální budovy Městské knihovny. Pracovníci v centru Ukrajincům na 70 přepážkách pomáhají s vyřízením dokumentů a poskytují základní pomoc. V Kongresovém centru se mohou nechat i naočkovat proti covidu-19. Centrum funguje společně pro Prahu a Středočeský kraj, v Městské knihovně ho město otevřelo v úterý a ve středu večer rozhodl krizový štáb o jeho přesunu, aby se zvýšila kapacita.

V budově je zázemí s odpočinkovou zónou, aby lidé, často unavení po dlouhé cestě, měli možnost si odpočinout. Pro přicházející rodiny jsou k dispozici tři dětské koutky. Jídlem centrum zásobuje Potravinová banka a primární materiální pomoc zajišťuje nezisková organizace Člověk v tísni. Na místě jsou kromě úředníků ministerstva vnitra a policistů také pracovníci Všeobecné zdravotní pojišťovny a Českého červeného kříže, stejně jako tlumočníci a psychologové.

Plzeňské centrum pomoci válečným uprchlíkům zažívá asi největší nápor od vzniku

Asi největší nápor od svého středečního otevření zažívá dnes plzeňské Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v bývalém obchodním domě Prior nedaleko hlavního vlakového nádraží. Shodují se na tom oslovení dobrovolníci i hasiči, kteří tam pomáhají. Zatímco úředníci v prvním patře vyřizují nepřetržitě uprchlíkům doklady k pobytu a registraci zdravotního pojištění, po schodech a před budovou se celý den táhne dlouhá fronta, v níž ženy, děti i muži všech věkových kategorií čekají, až na ně přijde řada.

V teplotách kolem dvou až tří stupňů nad nulou stojí uprchlíci ve venkovní, téměř třicetimetrové frontě, po třech i více vedle sebe. Zabaleni v zimních bundách s kapucemi, v šálách, rukavicích a obaleni darovanými dekami podupávají, aby se trošku zahřáli. Někteří se mezi sebou baví, jiní uzavřeni do sebe hledí do země. Děti se často pevně drží za ruku svých matek.

Občas uprchlíci odejdou do stanu, v němž dobrovolníci rozdávají teplé nápoje, polévku darovanou charitativními organizacemi i přímo Plzeňany, a potraviny, co sem lidé přinesou. "Hodně lidí jde nakoupit vedle do obchodu a přinese sem chleba, máslo, čokolády, pití pro děti a podobně," řekl Daniel Schöninger, který tu dnes vedle dalších dobrovolníků pomáhá. "Pomáháme dávat jídlo a pití a také už půl dne sedím s ukrajinskými dětmi a bavím se s nimi. Hrajeme si, snažím se je nějak zabavit," řekla dvacetiletá Alina z Běloruska. V Plzni studuje prvním rokem na univerzitě a pomáhá první den. "Musíme pomáhat lidem, protože je to strašné, že mají válku. V takové situaci každý musí pomáhat. A mně pomáhá, když mohu pomoci aspoň trochu. Taky si hodně lidí myslí, že Bělorusové jsou pro válku, ale není to tak. Chci říct lidem, že jsme také proti válce a snažíme se pomoci," řekla mladá studentka.

Venku zabalená v dece stojí pětatřicetiletá Olena ze Lvova. "Ani nepočítám, kolik dní nebo hodin jsme na cestě, ale už se cítím v bezpečí, i když teď tady musím dlouho čekat," řekla ČTK. Na západ Čech přijela s dcerou za známými, kteří zde žijí. Za svou sestrou, která žije v kraji už několik let, přijela i další žena s dětmi. Bude u příbuzných bydlet a chce hned najít práci. "Mám strašný strach, co se děje doma. Když jsme přijeli, skoro celý den jsme spali," řekla. Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) zatím většina uprchlíků, které KACPU evidovalo, jede za známými. "Zajištění ubytování žádá asi desetina příchozích," uvedl.

Před obchodním centrem na Americké třídě ale nejsou jen uprchlíci nebo dobrovolníci. přichází i řada Plzeňanů - někteří přinášejí jídlo, jiní teplé deky. "Hasiči zveřejnili výzvu, že jim docházejí deky, tak jsem jich 20 koupil a přivezl sem," řekl náměstek plzeňského primátora David Šlouf (ODS), který na magistrátu humanitární pomoc koordinuje. S velkým pytlem dek přišla k centru také třeba čtyřiadvacetiletá Plzeňanka Veronika se svými rodiči. "Viděla jsem výzvu, abychom přinesli deky, že je tu zima. Tak jsme koupili pár dek a nějaké sladkosti pro děti, abychom jim aspoň trochu usnadnili situaci," řekla.

Podle Šloufa i dobrovolníků lze v dalších dnech očekávat ještě větší nápor uprchlíků. Aby nemuseli čekat venku před centrem celou noc, hasiči jim nabízejí přespání na lehátkách v městské sportovní hale. Podle mluvčího hasičů Petr Poncara ho využily už desítky válečných uprchlíků. Úředníci v centru pracují nepřetržitě, původní počet přepážek kraj podle hejtmana zdvojnásobil. Kromě KACPU, které denně kompletně odbaví několik set lidí, registruje k pohybu také pracoviště odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Centrum v Brně odbavilo už skoro 3000 Ukrajinců, čekací doba je asi hodina

Téměř 3000 uprchlíků z Ukrajiny odbavilo od středečního rána do dnešních 17:00 asistenční centrum na výstavišti v Brně. V tiskové zprávě to uvedla Markéta Chumchalová z tiskového oddělení kraje. Podle ní je čekací doba asi hodina, s náporem pomohl elektronický vyvolávací systém. Lidé prchající před válkou po napadení země Ruskem mohou na výstavišti v pavilonu B vyřídit registraci, víza, ubytování i možnost zapsání na úřad práce.

Centrum funguje 24 hodin denně. Za dnešek do 17:00 odbavilo přes 800 lidí a ubytovalo 99 z nich. Další lidé mají zázemí například u známých a příbuzných. Kraj má zajištěných pro zájemce skoro 3000 lůžek. Od středy už potřebné náležitosti vyřídilo na výstavišti 2920 uprchlíků. V pátek se kvůli velkému náporu omezilo vydávání registračních lístků pouze na lidi, kteří neměli zajištěné zázemí a ubytování. "Nyní se registrační čísla vydávají všem bez ohledu na to, zda mají v kraji zázemí a ubytování, či nikoliv," řekla Chumchalová.

Dodala, že odbavení je plynulejší i díky novému elektronickému vyvolávacímu systému. Za provozu pracovníci provádějí částečnou reorganizaci centra, která souvisí s novými kompetencemi policistů za účelem urychlení průchodu migrantů. Průběžně se také navyšují počty míst na pracovištích jako například Všeobecná zdravotní pojišťovna nebo úřad práce. V areálu výstaviště v pavilonu G1 je otevřená nábytková banka, lidé tam mohou darovat nábytek pro uprchlíky. Ukrajinci si ho tam mohou i sami vyzvednout.

Rusko napadlo Ukrajinu minulý týden ve čtvrtek. Boje tak pokračují desátým dnem a vyžádaly si mnoho obětí. Z Ukrajiny uprchlo už více než milion lidí. Desítky tisíc jsou jich v České republice.

Asistenčním centrem v Ostravě prošlo od úterý asi 700 uprchlíků

Krajským asistenčním centrem v Ostravě prošlo od úterý asi 700 lidí, kteří utekli před válkou z Ukrajiny. Řada z nich zůstala v Moravskoslezském kraji, ale větší část pokračuje dál. ČTK to dnes řekl místopředseda Oblastní výkonné rady Českého červeného kříže (ČČK) Marek Prášil.

"Denní kapacita je přibližně 100 až 150 lidí, takže už šlo odhadem o 600 až 800 lidí, které jsme stihli odbavit, zaregistrovat a poskytnout jim veškerý komfort, co potřebují," řekl Prášil.

Hlavní středisko pomoci vzniklo v Ostravě v ulici Červeného kříže 4. Otevřené je nepřetržitě. Přes den od 07:00 do 19:00 se tam o příchozí stará až 30 lidí, v noci pak několik zaměstnanců ČČK, kteří poskytují informace a základní péči. Kapacita střediska už ale nedostačuje, a tak se bude stěhovat do několikanásobně větších prostor na výstavišti Černá louka, kde do pátku fungovalo největší očkovací centrum proti covidu v kraji.

"V první fázi těm lidem poskytujeme informace, mají možnost si v suterénu odpočinout, jsou tam lehátka, mohou si na chvilku zdřímnout, natáhnout se. Postaráme se i o jejich děti v dětském koutku, máme tam občerstvení, takže si můžou dát čaj, kávu, vodu, nějakou drobnou sušenku, případně bagetu," popsal Prášil.

Ve středisku je k dispozici překladatel. "Máme tam samozřejmě ošetřovnu, když je potřeba řešit nějaký zdravotní problém, a máme tam taky takzvaný psychosociální intervenční tým, který je schopný poskytnout nějakou krizovou intervenci a psychosociální první pomoc," řekl Prášil.

Hlavním důvodem, proč uprchlíci do střediska míří, je ale vyřízení dokladů a formalit. "Ve druhém patře je pracoviště hasičského záchranného sboru, cizinecké policie, odboru azylové a migrační politiky, a Všeobecné zdravotní pojišťovny. Oni si v takovém kolečku, které projdou, u těchto složek vyřídí registraci, vízum, zdravotní pojištění, pokud potřebují," řekl Prášil.

Centra fungují v krajských městech po celé zemi. Při registraci lidé prokazují totožnost, je jim pak vydán status uprchlíka. Pokud utečenci nemají zajištěno ubytování, dostanou kontakty na ubytovací kapacity.

Většina lidí do centra přijde přes den, v noci se objeví jen občas pár lidí. "Dneska například přišla skupinka sedmi osob, jinak byl v noci klid. Máme už ale úplně plno. Centrum na Černé louce, které v úterý otevřeme, bude mít čtyř- až pětinásobnou kapacitu, protože to centrum na Červeném kříži už kapacitně nestačí," řekl Prášil.

Středisko má naplněnou kapacitu prakticky až do úterního přesunu. "Snažíme se to koordinovat. Máme registrační systém, ti lidé vědí, kdy mají přijít. Těm, na koho bohužel už teď nevyjde řada, říkáme, ať přijdou v úterý ráno, kdy už celý ten proces budou moci absolvovat na Černé louce, kde bude velká kapacita," řekl Prášil.

Potřebné věci ČČK dostává ze skladů ve Wattově ulici v Ostravě-Přívoze, kde se ukládají věci ze sbírky organizované městem. Protože jsou sklady naplněny, když tam během pěti dnů fungování sběrného místa přivezlo pomoc na 2000 dárců, byla sbírka momentálně pozastavená.

"Jedinou výjimkou je zdravotnický materiál, ale konkrétní přesně specifikovaný zdravotnický materiál, jehož seznam najdou lidé na našem facebooku, webových stránkách i stránkách města. Materiál převážíme na ústředí do Prahy, kde se z toho balí speciální traumasety, které se vozí konvojem na Ukrajinu přímo do rukou ukrajinského Červeného kříže, který pomáhá v místech bojů," řekl Prášil.

Od středy centrum v Hradci Králové reistrovalo 1321 uprchlíků

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) pro Královéhradecký kraj od začátku svého fungování odbavilo 1321 uprchlíků z Ukrajiny. Většina z nich má ubytování domluvené dopředu a má kam jít, pomoc v podobě ubytování zatím využilo 59 příchozích. ČTK to řekla krajská mluvčí hasičů Martina Götzová. Od pátku je centrum v Hradci Králové v provozu 24 hodin denně, sedm dní v týdnů, což registraci zrychlilo, řekla mluvčí.

Centrum funguje v krajském městě od středy 2. března. Od pátečního rána do dnešního rána se v něm zaregistrovalo 717 občanů Ukrajiny, ubytování potřebovalo zajistit 34 z nich.

"Dále tak platí, že většina příchozích má již ubytování domluvené, a mělo by tak o ně být postaráno. V Královéhradeckém kraji eviduje hasičský záchranný sbor více než 3000 míst volných ubytovacích kapacit," řekla mluvčí.

Registrace obnáší zjištění totožnosti, vydání statusu uprchlíka, sjednání pojištění, případně zajištění ubytování. Lidé prchající před válkou tam kromě administrativní pomoci dostanou také zdravotnickou pomoc.

Asistenční centrum v Liberci v pátek pomohlo 122 ukrajinským uprchlíkům

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Liberci pomohlo v pátek 122 uprchlíkům a 12 z nich zajistilo ubytování. Od zahájení provozu v úterý poskytlo služby 872 lidem, z nich ubytovalo 107. Na sociálních sítích o tom dnes informoval hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

"Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině slouží pro válečné uprchlíky z Ukrajiny jako hlavní záchranný a pomocný bod po jejich příchodu do Libereckého kraje. Najdou zde jak místo, kde mohou přespat, tak i asistenční centrum pro vyřízení veškeré administrativy," uvedl hejtman.

Centrum funguje v budově D krajského úřadu od 1. března denně včetně víkendů od 07:00 do 19:00. Mimo tuto dobu je v budově i provizorní ubytování až pro 50 uprchlíků.

Před asistenčním centrem ve Zlíně vytvořili i dnes uprchlíci dlouhou frontu

Před Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině v areálu zlínské nemocnice vytvořili i dnes uprchlíci dlouhou frontu. Podle odhadů hasičů, kteří se na provozu zařízení podílejí, v ní už ráno mohlo být až 200 lidí. Lidé utíkající z Ukrajiny před válkou si v centru mohou vyřídit potřebné dokumenty a doklady. V krajském městě funguje od čtvrtka, za první den odbavilo 180 lidí, v pátek jich bylo 260, řekla dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Centrum je otevřené denně od 07:00 do 19:00. Pokud nebude prodloužena jeho provozní doba, případně posílen personál, bude se podle Javoříkové maximální kapacita, kterou budou schopni pracovníci centra v příštích dnech zvládnout, pohybovat okolo 300 lidí. "Konfliktní situace nevznikají. Proces odbavování lidí se pořád zajíždí," uvedla mluvčí.

Do centra podle ní zatím přicházejejí v drtivé většině lidé, kteří už mají v regionu ubytování u někoho zajištěné. "Včera (v pátek) se řešilo prvních devět lidí, které si převzala Správa uprchlických zařízení, která je ubytovala," řekla Javoříková.

V centru si mohou uprchlíci vyřídit první registraci, vízum, pojištění, ubytování a další humanitární pomoc. K čekání mohou využít dva vyhřívané stany v sousedství. K dispozici mají i občerstvení, připravený je také dětský koutek. Fronty se před centrem tvořily i ve čtvrtek a v pátek.

Lidé opouštějící Ukrajinu, kteří mají v České republice zajištěno zázemí, jej nemusejí ihned navštěvovat. Vyřídit si nutnou registraci mohou do tří dnů od příchodu také na pracovišti cizinecké policie. Informace k hlášení pobytu cizinců lze najít na webových stránkách policie. Ostatní dokumenty je podle zástupců kraje možné si vyřídit postupně.

Centrum pro uprchlíky v Jihlavě začalo fungovat v nepřetržitém provozu

Jihlavské centrum pro uprchlíky z Ukrajiny ode dneška začalo fungovat nepřetržitě. Původně plánovalo přechod na nonstop provoz až v průběhu příštího týdne, ale změnou reagovalo na doporučení ústředního krizového štábu. ČTK to řekla Jitka Svatošová z tiskového oddělení krajského úřadu na Vysočině.

"Přechod na nepřetržitý provoz jsme plánovali od začátku příštího týdne, takže jsme to jen trošku uspíšili," uvedla. Dodala, že uprchlíci se nyní v Jihlavě mohou registrovat kdykoliv. Zatím platilo, že administrativní úkony asistenční centrum nabízelo jen od 7:00 do 19:00. Počet Ukrajinců, kteří se v Jihlavě registrují, narůstá. Ve středu, kdy centrum zahájilo provoz, tuto službu využilo 216 uprchlíků. O den později jich bylo 309 a v pátek 389.

Ukrajinci, kteří prchají ze země kvůli válečnému konfliktu, si mohou na místě například vyřídit registraci, víza nebo zdravotní pojištění. Centra nabízí každý kraj. Například v Českých Budějovicích funguje v místě letiště v Plané u Českých Budějovicích. "Denně zde zaregistrujeme několik stovek uprchlíků, části z nich kraj také shání ubytování," řekla ČTK Marta Spálenková z jihočeského krajského úřadu.

Na uprchlické centrum v Pardubicích se od středy obrátilo přes 900 lidí

Od zahájení činnosti Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině v Pardubicích se v něm do dnešního rána registrovalo 904 lidí. Většina z nich už má v kraji rodinné příslušníky nebo známé. ČTK to řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Centrum začalo fungovat ve středu odpoledne.

"Většina již tady má část rodiny, známé. Zvládají to dobře, v klidu. Nálada odpovídá jejich situaci. Snažíme se jim ji ulehčit. Na místě jsou potraviny, nápoje, péče o děti. Je tu Červený křiž, Oblastní charita Pardubice. Je možnost využít pomoc dalších neziskových organizací, psychology a podobně," řekla Horáková.

Od pátečního rána do sobotního rána centrum odbavilo 469 lidí, přicházejí většinou ženy, muži od 18 do 60 let mají na Ukrajině brannou povinnost. Zpočátku měli příchozí domluvené ubytování díky ukrajinské komunitě.

"Zpočátku měli ubytování domluvené dopředu, zejména v rámci své komunity, ale začínají se využívat i kapacity Správy uprchlických zařízení a ubytování nabízené občany České republiky na dobrovolné bázi. Zatím takto krajské centrum umístilo 74 uprchlíků," uvedla Horáková.

V Pardubickém kraji je 51 ubytovacích zařízení s kapacitou 2500 lidí, k tomu přicházejí soukromé nabídky od lidí, dodala Horáková.

Asistenční centra v Kutné Hoře a Mladé Boleslavi obsloužila za pátek 900 lidí

Do asistenčních center v Kutné Hoře a Mladé Boleslavi si za pátek do půlnoci přišlo pro pomoc téměř 900 ukrajinských běženců. Obě místa jsou v provozu od čtvrtka a fungují nepřetržitě. Od pátku hledá kraj pro obě místa dobrovolníky, kteří pomohou s administrativou, krizovou intervencí nebo tlumočením. Další krajské asistenční centrum, společné pro Prahu a Středočeský kraj, je v Kongresovém centru v Praze na Vyšehradě, řekl dnes ČTK mluvčí hejtmanství David Šíma.

Centrum pro běžence v Kutné Hoře je v Galerii Středočeského kraje GASK, ve čtvrtek zde odbavili téměř 80 lidí, v pátek do půlnoci dalších 600. "Dnes dopoledne už je to po prvním náporu konečně klidné, ale začíná být problém s místem, lidi nám sem nosí různé věci," řekla ČTK za GASK Lenka Svobodová. Zaměstnanci galerie podle Svobodové spontánně pomáhají přímo v centru například s focením uprchlíků na doklady nebo naléváním teplé polévky.

V Mladé Boleslavi přicházejí uprchlíci do mateřské a základní školy v ulici 17. listopadu. Centrum je plně v provozu od pátečního dopoledne, do půlnoci si pro pomoc přišlo zhruba 300 lidí. V tělocvičně a dalších místnostech školy dostávají při čekání i občerstvení, je zde koutek pro děti a základní zdravotnické ošetření. "Naši úředníci byli v pátek na místě do 20:00, přes noc zůstali jen hasiči a policie. Naštěstí nemáme takový problém s tlumočením, v Mladé Boleslavi bylo už předtím hodně Ukrajinců, kteří nabídli pomoc, takže teď se třeba uklízečky staly tlumočnicemi," řekla ČTK mluvčí mladoboleslavského magistrátu Šárka Charousková.

Kromě asistenčních center odbavují uprchlíky v kraji také pracoviště policie. "Dalších více než 230 v pátek vyřídila pracoviště policie jinde v regionu," doplnil Šíma. Asistenční centra slouží uprchlíkům jako kontaktní místo, pomáhají s registrací, ubytováním, vyřízením zdravotního pojištění, pracovními povoleními či sociálními dávkami, nabízejí také urgentní psychologickou pomoc. Zároveň shromažďují nabídky ubytovacích kapacit a nabídky humanitární pomoci.

Středočeský kraj vyhradil ve čtvrtek pět milionů korun pro dopravce na přepravu uprchlíků z Ukrajiny evakuačními autobusy do Česka. V pátek přivezlo šest autobusů zhruba 300 uprchlíků, většinou krajanů. "V rámci transportního mostu se jedná o evakuační autobusy ve spolupráci s iniciativou Češi pomáhají, dnes jedou z Vyšného Nemeckého. Ve spolupráci s organizací Člověk v tísni poté pravidelně denně přijíždějí z Ubly a o během tohoto víkendu přijedou také dvakrát z Vyšného Nemeckého," doplnil Šíma.

Počty nahlášených uprchlíků z Ukrajiny:

Datum

Počet registrovaných

25.02.2022

936

26.02.2022

717

27.02.2022

732

28.02.2022

4823

01.03.2022

6769

02.03.2022

10.731

03.03.2022

8400

04.03.2022

5397

Celkem

38.505

 

Zdroj: Ředitelství služby cizinecké policie

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 21:00 11°C

Celá předpověď