Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ZČU podpoří ukrajinské studenty stipendiem. Nabízí také psychologa či kurzy češtiny

09.03.2022 8:15

Západočeská univerzita v Plzni podpoří své ukrajinské studenty mimořádným stipendiem 15 tisíc korun. Těm, kdo se v důsledku válečného konfliktu dostali do tíživé finanční situace, je připravena také prominout kolejné.

kampus_zču_vlajka_ukrajina

„Finanční podpora je pro velkou část našich studentů velmi důležitá. Jejich rodiče jsou často nyní sami v obtížné situaci, takže jsou to spíše studenti, kdo se musejí postarat o své rodiny. Jsme si však také vědomi toho, že finance nejsou to jediné, co nyní potřebují. Abychom věděli, co všechno v současné době studenti řeší a s čím se potýkají, pozvali jsme je na společné setkání,“ uvedla prorektorka pro internacionalizaci Dita Hommerová.

Ta společně s kvestorem ZČU Petrem Hofmanem a kancléřkou Lucií Václavovou Čulíkovou studenty informovala o jednorázovém mimořádném stipendiu ve výši 15 tisíc korun, které ZČU v březnu ukrajinským studentům poskytne. Požádalo o něj 92 z celkem 114 ukrajinských studentů ZČU.  Kromě toho univerzita podpoří studenty odpuštěním kolejného do letošního června.

Podle Dity Hommerové je důležité, aby studenti věděli, na koho se mohou na univerzitě obrátit, a mohli včas řešit případné budoucí problémy. Připomněla proto, že své dotazy mohou zasílat na e-mail info4ua@service.zcu.cz a také mohou využít služeb psychologa nebo krizového manažera. Na krizovou telefonickou nebo e-mailovou linku se od minulého týdne obrátilo už více než padesát studentů z Ukrajiny, Ruska a Běloruska. Veškeré kontakty jsou k dispozici na speciální webové stránce.

„Současná situace nikomu nepřidává. Studenti sledují, co se děje, bojí se o své rodiny a přátele na Ukrajině a snaží se pro ně získat informace o možnostech studia v České republice,“ říká Dita Hommerová. Studenty proto ubezpečila, že ministerstvo školství připravuje úpravu legislativy, která proces přijímání ukrajinských studentů na vysoké školy v Česku zjednoduší. Kromě toho nové studenty z Ukrajiny podpoří ministerstvo i finančně. O prostředky z tohoto fondu bude pro své nové studenty žádat přímo ZČU.

Univerzita je také připravena poskytnout lidem z Ukrajiny, kteří jsou na útěku před válkou, své volné ubytovací kapacity. K dispozici má omezený počet míst na kolejích v Plzni, kde plánuje přednostně ubytovat ukrajinské studenty a případně jejich rodinné příslušníky. Ve Školicím a ubytovacím zařízení Nečtiny má 150 míst, jejichž obsazení koordinuje s Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině.

„Potěšilo mě, že ukrajinští studenti vnímají i to, v jaké situaci se nyní ocitli jejich ruští kolegové, a jasně se vyjádřili proti jakémukoliv uplatňování principu kolektivní viny,“ uvedla Dita Hommerová.

Ústav jazykové přípravy ZČU nabízí uprchlíkům zdarma kurz češtiny pro začátečníky. Kurzy jsou určeny dospělým a jejich kapacita zatím není omezena. Výuka začne, jakmile se přihlásí dostatečný počet zájemců. Hlídání dětí je během kurzů zajištěno. Zájemci se mohou hlásit na e-mailové adrese czech4ua@ujp.zcu.cz nebo na telefonu +420 735 715 828.

Studenti a pedagogové Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU připravují benefiční prodej autorských děl, který proběhne jednak v online prostředí, jednak v budově fakulty a v prostorách Moving Station u příležitosti festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět ve dnech 22. až 27. března. Pro ukrajinské děti, jejichž rodiny přišly do Plzně hledat bezpečí, připravuje fakulta výtvarné workshopy.

 

foto: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
PK právník pracovní místo
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství