Bývalý kancléř Schröder jednal v Moskvě s Putinem o Ukrajině

Bývalý německý sociálnědemokratický kancléř Gerhard Schröder, který je znám blízkým vztahem k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, jednal v Moskvě se šéfem Kremlu o mírovém řešení války na Ukrajině.

Dnes o tom s odvoláním na své zdroje informoval portál Politico s tím, že výsledky rozhovoru známé nejsou. Německá média Schröderovu cestu do Ruska považují za překvapení, protože bývalý kancléř v posledních týdnech čelil tvrdému tlaku, aby se od ruské invaze jasně distancoval a aby se vzdal funkcí v ruských státních energetických společnostech.

Portál Politico uvedl, že návštěva Moskvy navázala na Schröderův rozhovor s ukrajinskou delegací v Istanbulu. S delegací, kterou vedl ukrajinský poslanec Rustem Umerov, se Schröder za přispění tureckého ministerstva zahraničí sešel v pondělí. Umerov iniciativu nekomentoval, ale podle Politico jednal na základě instrukcí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Schröder následně kontaktoval Moskvu a požádal o schůzku s Putinem. Ačkoli si nebyl podle Politico jistý, zda bude mít Putin o setkání zájem, Kreml setkání obratem odsouhlasil. Portál uvedl, že ho Kreml vyzval, aby počkal v Istanbulu do středy na ruské letadlo, které ho společně s jeho jihokorejskou manželkou Kim So-jon dopraví do Moskvy.

V turecké Antalyi se dnes mezitím sešli ministři zahraničí Ukrajiny a Ruska Dmytro Kuleba a Sergej Lavrov. Jednání ale žádný výsledek nepřineslo, a to ani v otázce příměří.

Deník Bild k jednání bývalého kancléře s Putinem napsal, že Schröder odjel do Moskvy bez koordinace s německou vládou a bez toho, aby informoval domovskou sociální demokracii (SPD). Někdejší kancléř, který s ohledem na své současné angažmá v ruských podnicích je v podstatě Putinovým zaměstnancem, není v Rusku jako německý politický vyslanec, dodal list.

Schröder dosud ruskou invazi komentoval prohlášením na sociální síti LinkedIn, ve kterém napsal, že se obě strany, tedy Rusko i Západ, dopustily chyb, což ale Moskvu neopravňuje k tomu, aby na obranu svých bezpečnostních zájmů nasadila vojenské prostředky. O tvrdých sankcích uvedl, že je třeba předejít zpřetrhání zbývajících politických, hospodářských a společenských vazeb mezi Ruskem a Evropou.

Trnem v oku jsou pro mnoho Němců a především pro sociální demokracii funkce, které Schröder zastává v ruských firmách. Působí totiž ve společnostech Nord Stream AG a Nord Stream 2 AG. Tyto podniky spravují plynovody vedené Baltským mořem, které spojují Rusko a Německo. Zatímco plynovod Nord Stream je v provozu, spuštění produktovodu Nord Stream 2 Německo zablokovalo. Schröder je činný také v ruské státní energetické společnosti Rosněfť, nabídku má i z ruského státního plynárenského podniku Gazprom.

SPD na konci února Schrödera dopisem vyzvala, aby z ruských firem odstoupil. Někdejší kancléř na to dosud nereagoval. Konkrétní lhůtu však nedostal. Manželka bývalého kancléře Kim So-jon na sociálních sítích vyjádřila rozhořčení, jakému tlaku je její muž vystaven. Také uvedla, že se na Schrödera mnozí obracejí, zda by mohl pomoci s vyjednáváními. Dnes pak na instagramu zveřejnila fotku, jak se u okna s výhledem na moskevské Rudé náměstí a chrám Vasila Blaženého modlí.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Ukrajina Rusko Gerhard Schröder

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj v USA (13. prosince 2023).

Biden se na oslavách výročí Dne D setká se Zelenským

Americký prezident Joe Biden se setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským během oslav 80. výročí Dne D ve francouzské Normandii a na setkání skupiny G7 v Itálii. Diskutovat budou o situaci Kyjeva v boji proti Rusku, uvedl ve středu Bílý dům. 

před 52 minutami

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR)

Vedení ÚSTR: Čelíme obviněním z vyprázdněnosti, ústav přitom vstává jako Fénix z popela

Vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v reakci na komentář historika Matěje Bílého ze začátku května požádalo o možnost poskytnout pro EuroZprávy.cz rozhovor s tím, že si přeje uvést věci na pravou míru. Odpovědi poskytl ředitel ÚSTR Ladislav Kudrna a jeho náměstek Kamil Nedvědický. Oba reagovali na obvinění z netransparentního rozdělování prémií či odborné ostrakizace, ředitel Kudrna se navíc obhajoval, že jeho habilitační práce nebyla plagiátem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie pátrá po pachateli vraždy v Jevíčku. (5.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vražda v Jevíčku: Policie stanovila hlavního podezřelého

Policie od úterního večera vyšetřuje vraždu ženy v Jevíčku na Svitavsku v Pardubickém kraji. Kriminalisté již stanovili hlavního podezřelého ze závažného trestného činu, pachatel je pro tuto chvíli na útěku. 

před 3 hodinami

včera

Záporožská jaderná elektrárna

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny zůstává nejistá

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) Rafael Mariano Grossi při úvodním projevu před Radou guvernérů IAEA varoval před situací v Záporožské jaderné elektrárně, největší svého druhu na Ukrajině a desáté největší na světě. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala prozradil, kdy se Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Česko se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. Termín záleží na dokončení rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Následně požádá o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy. Dnes to oznámil premiér Petr Fiala.

včera

včera

včera

včera

včera

"Zbytečná volnočasová zábava." Rusku se nelíbí, že nebude na mírové konferenci o Ukrajině nelíbí

Rusko považuje za pochopitelné, že některé země odmítají účast na mírové konferenci o Ukrajině ve Švýcarsku. V úterý to uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s tím, že této události chybí cíle a je absurdní, aby se konala bez účasti Ruska, informovala agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy