Zuri
Zdroj: Zuri

Startup Zuri chystá první české aerotaxi s kolmým startem

Česká společnost Zuri představila druhou generaci svého letounu VTOL, tedy letadla, které může startovat a přistávat vertikálně. Podle odborníků představují budoucnost městské a regionální dopravy.

Letouny VTOL dokážou startovat kolmo, podobně jako vrtulníky. Na rozdíl od nich jsou však úspornější, tišší a můžou být poháněné elektřinou. Zuri pod vedením zakladatele Michala Illicha pracuje na konceptu letounu už od roku 2017. Po vstupu investorů a dalším vývoji v lednu letošního roku představila novou generaci svého modelu Zuri 2.0.

Zuri
Letoun VTOL českého startupu Zuri. Zdroj: Zuri

Do prototypů aerotaxi s kolmým startem investují v podstatě všichni světoví hráči v oboru, včetně společností Boeing, Airbus, Embraer, Honda, Toyota, Hyundai a NASA. První komerční lety letounů VTOL se plánují na rok 2024. Zuri nechce v tomto souboji zůstat pozadu.

Jejich koncept ale stále zahrnuje několik dosud nevyřešených technických problémů. Autoři projektu se proto spojili s experty z Českého vysokého učení technického v Praze. Tým leteckého inženýra Martina Hromčíka z katedry řídicí techniky na FEL ČVUT se startupem spolupracuje na vývoji řídicího systému.

„Pohybujeme se na novém a neprobádaném území. Naší výzvou je vymyslet dobrou strategii řízení pro přechod z kolmého na vodorovný let a obráceně – jde při tom hlavně o stoprocentní spolehlivost a bezpečnost i při různých turbulencích a poryvech větru, a také o efektivitu a spotřebu,“ komentuje projekt Hromčík.

Po dokončení řídicích systémů letoun čeká ještě náročný proces certifikace americkou FAA (Federal Aviation Administration) a evropskou EASA (European Union Aviation Safety Agency).

Představení druhé generace letounu Zuri.

Zdroj: TZ