Výstava byla jen začátek, teď vznikla o fenomenálním chebském klubu kniha

  8:44
Půldruhého měsíce po výstavě nazvané Šestnáct sezon v lize, která v chebském Retromuseu představila fotbalovou minulost města, vyšla dlouho očekávaná stejnojmenná kniha věnovaná 70. výročí vzniku fotbalového klubu Rudá hvězda Cheb. Autorem je ředitel chebské galerie Marcel Fišer.

Ředitel chebské GAVU Marcel Fišer vydal knihu Šestnáct sezon v lize pojednávající o dějinách fotbalového klubu Rudá hvězda Cheb | foto: Martin Stolař, MAFRA

Na 316 stranách představuje podrobnou historii klubu od jeho počátků v 50. letech přes vrchol v 80. a 90. letech, kdy téměř nepřetržitě, s výjimkou jednoho ročníku, hrál chebský klub nejvyšší fotbalovou soutěž Československa. 

Mapuje i pozdější dobu, kdy se už pod názvem Union prosazoval v rámci České republiky až po hořký konec v roce 1996, kdy prakticky ze dne na den zanikl. 

„Byl pak sice ještě obnoven a dodnes existuje pod názvem FK Hvězda, bývalé slávy však už nikdy nedosáhl,“ konstatoval autor Fišer.

Připomněl, že po postupu do ligy v roce 1979 se Cheb stal nejmenším ligovým městem a fotbal se zde stal na dlouhá léta fenoménem, který hýbal děním ve městě i v celém regionu. 

Zdejším klubem také prošla celá řada vynikajících hráčů a trenérů, jako například Dušan Uhrin, František Plass, Jozef Chovanec, Michal Bílek, Tomáš Skuhravý, Jaroslav Šilhavý a mnoho dalších legend českého fotbalu. 

„K chebským ikonám patří také třeba Zdeněk Koubek nebo Milan Lindenthal, kteří zde zakotvili natrvalo,“ uvedl Marcel Fišer s tím, že vedle podrobného líčení jednotlivých sezon kniha obsahuje i množství fotografií a také podrobné tabulky a statistiky. 

„Výstava byla vlastně takovým impulzem pro to, abych knihu napsal. Dostala se ke mně spousta do té doby neznámých faktů. Hledal jsem odpovědi na otázky i v archivech ministerstva vnitra a našel tam spoustu zajímavých věcí. V podstatě je to dokument o výstavě, rozšířený ovšem o další informace, které se podařilo dohledat,“ dodal Marcel Fišer.