Eredivisie - preview 26. kola: Těžké úkoly pro Alkmaar a Feyenoord

11.03.2022, 09:42, aktualizováno 13.03.2022, 10:22
Previews
Vangelis Pavlidis (© AFP)
PSV Eindhoven cestuje do Utrechtu a potřebuje odpovědět na páteční úspěch Ajaxu. Feyenoord nastoupí na půdě Zwolle, Alkmaar bude doma měřit síly s Zwente. Vedle toho jsou na programu ještě další dva duely...
Fortuna Sittard - Willem II  (neděle 12:15)
Nedělní program 26. kola Eredivisie odstartuje záchranářským duelem dvou týmů, které se v současné chvíli trápí a ve zbývajícím průběhu budou mít co dělat, aby si udržely prvoligovou příslušnost i pro nadcházející sezónu. Domácí Fortuna sice disponuje o něco lepší formou, ale v tabulce se nachází na předposledním sedmnáctém místě s devatenácti body. Willem II doposud posbíral o tři body více a je patnáctý.

Celek ze Sittardu navíc disponuje jedním utkáním k dobru proti poslední Spartě a v případě tříbodového zisku se na svého konkurenta z Tilburgu může dotáhnout. Začátkem února se jeho forma zlepšila, jelikož si dokázal poradit s Heerenveenem (2:0) i s Groningenem (1:0), ovšem pak nezvládl střetnutí v Cambuuru (1:2) a minule naprosto selhal v klíčovém souboji se Zwolle, kterému podlehl nejtěsnějším poměrem 0:1.

Hosté po fantastickém začátku dlouhodobě strádají, od října uplynulého roku totiž vyhráli v osmnácti případech jen jednou (ve 21. kole proti Waalwijku 3:1) a na konto si připsali pouhopouhých sedm bodů. Před týdnem uhráli bezbrankovou remízu s Heerenveenem, v úterý odnesl špatnou sérii výsledků trenér Fred Grim, který byl odvolán a místo něho se pokusí zachránit neutěšenou situaci pětačtyřicetiletý Denny Landzaat.

"Do konce sezóny již nezbývá mnoho kol a na nějaké výrazné změny proto nemáme dostatek času. V kádru je ale obrovský potenciál a já věřím, že ho beze zbytku využijeme. Budeme se soustředit na každý jednotlivý zápas zvlášť a všichni věříme, že to dokážeme," uvedl prozatímní kouč Landzaat s obrovským odhodláním. Ten nemůže nasadit Roemeratoeho, Llonche, Spieringhse, Saglama a Oostina, Fortuna nevyužije služeb Feratiho s Johanssonem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.19 - 3.34
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Utrecht - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
Favorizované PSV se od poloviny února musí prát s velmi náročným programem, ovšem pokud chce sesadit z trůnu suverénní Ajax, tak musí pravidelně vítězit. Ve čtvrtek sehrálo divoké osmifinále Konferenční ligy s dánskou Kodaní a netradiční remíza 4:4 určitě není to, s čím by bylo spokojeno, jenomže nyní se již musí připravit na těžký nedělní duel 26. kola Eredivisie na půdě ambiciózního Utrechtu.

Svěřenci německého trenéra Rogera Schmidta zvítězili na ligové scéně čtyřikrát za sebou, naposledy dokázali přehrát Heracles po výsledku 2:1. V tabulce jim patří druhá pozice se ziskem osmapadesáti bodů a po předminulém kole stáhli manko na rozdíl pouhých dvou bodů. Teď po páteční výhře AFC nad Cambuurem (3:2) zaostávají o pět bodů a v Utrechtu potřebují vyhrát. Jejich nadcházející soupeř se snaží přímo probojovat do evropských pohárů.

FC v předchozích šesti utkáních na ligové scéně prohrálo pouze jednou a to s Heraclesem (0:1), jinak má na kontě hned tři výhry a dva nerozhodné výsledky. Po nedávné remíze v Deventeru s místním Go Ahead (1:1) mu patří šestá příčka se čtyřiceti body, za šestým Vitesse zaostává jen vinou horšího skóre. V tomto ročníku se utkalo s PSV v 15. kole a z jeho stadionu si odvezlo vysokou porážku 1:4.

Do tohoto zápasu stále nemůže nasadit Mamengiho, Maedu, Zagrého a Gustafsona. "PSV má velmi široký kádr, který v žádném případě neztrácí na kvalitě, a jsem přesvědčen, že i přes souboje v národním poháru i v Konferenční lize bude mít dostatek sil. Jeho ofenziva dlouhodobě budí respekt, a pokud chceme uspět, tak musíme předvést nadstandardní výkon," vysekl soupeři poklonu trenér Utrechtu René Hake.

Hosté se znovu musí obejít bez Romera, Andrého Ramalha, Mweneho Van Ginkela a Thomase. "Střetnutí s Kodaní nevycházelo podle našich představ a všem hráčům musím poděkovat, že to nevzdali a bojovali o hratelný výsledek až do samotného konce. Utrecht nám v žádném případě nedá nic zadarmo a my musíme očekávat vyrovnaný průběh ve všech ohledech," prohlásil Schmidt pro klubové stránky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.26 - 4.10 - 1.78
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Heracles Almelo - SBV Vitesse  (neděle 14:30)
Hráči Vitesse se i v tomto ligovém ročníku nacházejí v horní polovině tabulky a rádi by opět proklouzli do evropských pohárů, avšak ve zbývajícím průběhu je jednoduchá úloha nečeká. Teď se navíc musí soustředit i na vystoupení v Konferenční lize, kde jejich pokračování dostalo výraznou trhlinu po nedávné domácí prohře 0:1 s favorizovaným AS Řím (0:1). Nyní chtějí přepnout na ligovou scénu, neboť se v Almelu střetnou s nevyzpytatelným Heraclesem.

Domácí celek je v tuto chvíli až třináctý se ziskem šestadvaceti bodů a má zcela odlišné starosti než jeho nedělní rival. Na sestupové pásmo totiž drží nepříliš velký šestibodový odstup a jeho hlavním úkolem proto musí být záchrana. V předchozích pěti zápasech dvakrát zvítězil a třikrát prohrál, před týdnem nedokázal vzdorovat vysoce favorizovanému PSV (1:3).

Hosté momentálně musí řešit i záležitosti, které přímo nesouvisí se samotnou hrou. Většinový vlastník nizozemského Vitesse, ruský oligarcha Valeri Ojf, byl totiž přinucen kvůli sankcím prodávat své veškeré akcie, blízký obchodní partner Romana Abramovič taktéž skončil v dozorčí radě a budoucí finanční situace klubu je tedy nejistá. "My se soustředíme pouze na fotbalovou stránku a chceme dosáhnout co možná nejlepších výsledků," snaží se zamést veškeré spekulace pod koberec lodivod SBV Thomas Letsch.

Ten se znovu musí obejít bez Cornelisse, Manhoefa a Hernándeze, jeho krajan Frank Wormuth však musí řešit ještě rozsáhlejší potíže s marodkou. Na ní se nacházejí Kiomourtzoglou, Rente, Sierhuis, Schoofs, Leš, Azzaoui, Ibrahimoglu, Oubella i brankář Blaswich, trest k tomu stále odpykává Vloet. Oba soupeři se spolu naposledy utkali ve vzájemném střetnutí v polovině prosince a tým z Arnhemu zvítězil v 16. kole v poměru 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.38 - 2.89
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
PEC Zwolle - Feyenoord Rotterdam  (neděle 16:45)
Ambiciózní Feyenoord se vrátil na nizozemskou půdu ve vynikajícím rozpoložení, neboť před pár dny deklasoval místní Partizan 5:2 a výraznou měrou se přiblížil ke čtvrtfinálové fázi Konferenční ligy. Nyní se pokusí zopakovat povedený gólostroj se Zwolle, které však v jarní části zažívá naprosto nečekané znovuzrození a po čtyřech výhrách v novém roce se vrátilo do hry o reálnou záchranu. Nicméně v tuto chvíli bude považováno za jasného outsidera.

Hostující celek doposud posbíral v nejvyšší nizozemské soutěži dvaapadesát bodů a rád by se ještě pokusil zabojovat o druhou pozici zaručující předkolo Ligy mistrů, na vedoucí příčku Ajaxu totiž ztrácí propastných jedenáct bodů a šance na titul je tedy daleko. Před úspěchem s Partizanem se mu příliš nedařilo, jelikož nejprve prohrál na půdě konkurenčního Alkmaaru (1:2) a minule jen remizoval v domácím prostředí s Groningenem (1:1).

Zezadu se tak na něj postupně dotahuje právě konkurenční Alkmaar, jenž momentálně zaostává o pouhý bod. "Jako každý rok nás čeká dramatická bitva až do posledního kola a všichni věříme, že se nyní po pěti brankách v Srbsku vrátíme do střelecké formy. Na druhou stranu za sebou máme náročný program a dobře víme, že Zwolle je odhodláno porazit úplně kohokoliv. Jeho návrat ve druhé polovině sezóny je vskutku úchvatný," řekl s opatrností v hlase stratég favorita Arne Slot.

PEC v prvních osmnácti střetnutích vybojovalo mizerných šest bodů, jenže v nadcházejících sedmi duelech jen jednou prohrálo a hned čtyřikrát bodovalo naplno, proto po několik měsících opustilo poslední pozici a s dvaceti body je teď šestnácté. Minulé kolo zvládlo veledůležité klání na stadionu konkurenční Fortuny (1:0), ovšem s rotterdamským týmem prohrálo pětkrát za sebou. V tuto chvíli postrádá Van den Berga, Kerstena, Lagsira, De Wita a Huibertse, Slot nenasadí Halla se Sandlerem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.61 - 4.81 - 1.43
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AZ Alkmaar - FC Twente  (neděle 20:00)
Hráči Alkmaaru prožívají v posledních měsících návrat na výsluní a ve zbývajícím průběhu mají slušnou šanci, aby ještě zachránili hodně nepovedený vstup do nového ročníku. V národním poháru sice zůstali těsně před branami finále kvůli porážce s mistrovským Ajaxem (0:2), ale na ligové scéně se postupně přibližují k vedoucímu triu a ze hry ještě nejsou ani v Konferenční lize. Teď by rádi vyzráli na velké překvapení z Enschede.

Domácí výběr zvítězil v Eredivisii hned jedenáctkrát z předchozích dvanácti utkání a k tomu ani jednou neprohrál, ze všech osmnácti účastníků se proto může chlubit suverénně nejlepší aktuální formou. Díky tomu se osamostatnil na čtvrtém místě s jednapadesáti body a za třetím Feyenoordem zaostává o pouhý bod, na druhé PSV ztrácí dosažitelných sedm bodů. Jeho nedělní rival je na tom však také velmi dobře.

Twente zažilo mírnou krizi v polovině února, kdy utrpělo debakl s Ajaxem (0:5) a v samém závěru zachraňovalo nerozhodný výsledek s Go Ahead (2:2), jenž pak vyloupilo zachraňující se Waalwijk (2:1) a vzápětí zdolalo nevyzpytatelný Cambuur (1:0). V tuto chvíli tedy drží pátou pozici s pětačtyřiceti body a před duem Vitesse - Utrecht si vytvořilo pětibodový náskok. S AZ se v této sezóně utkalo dvakrát a má poloviční úspěšnost.

Nejprve totiž zvítězilo v 6. kole 3:1, avšak poté bylo vyřazeno v osmifinále KNVB Beker kvůli prohře 1:2. Na svého protivníka si určitě věří, neboť ten má za sebou nesmírně náročný duel na půdě norského klubu Bodø/Glimt a kromě nepříjemné porážky 1:2 na něm může zanechat stopy i náročné cestování.

FC postrádá Everinka, Pieriho Hilgerse a Bramu, stratég favorita Pascal Jansen přijíždí bez Midtsjøa, Duina i Helmera. "Těsná porážka v Norsku může ovlivnit naši psychiku, tento zápas byl k tomu náročný i po fyzické stránce. Rozhodně si však nemyslím, že by se to na nás výrazněji podepsalo, jelikož všichni v týmu si uvědomují, o co se hraje. Twente předvádí skvělé výkony a je výborně připravené po taktické stránce, i přesto na něj hodláme vyzrát," uvedl Jansen optimisticky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.83 - 5.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sparta Rotterdam - Go Ahead Eagles  (sobota 16:30)
Sparta poslední dobou stabilizovala své výkony, ovšem v předchozím průběhu dohrála pouze dva z plánovaných čtyř zápasů a v tabulce Eredivisie se nachází na posledním osmnáctém místě se ziskem sedmnácti bodů, za šestnáctou barážovou pozicí Zwolle zaostává o body tři. Nicméně její poslední utkání s Vitesse, které se pro ni vyvíjelo naprosto famózně, bylo předčasně ukončeno a případný další tříbodový zisk tedy visí ve vzduchu.

Rotterdamský celek minule zavítal do Arnhemu a ještě ve třetí nastavené minutě vedl 1:0, ovšem kvůli výtržnostem domácích příznivců nebyl duel dohrán a je vysoce pravděpodobné, že bude kontumován právě ve prospěch Sparty. Po dílčím úspěchu s Willemem (1:0) sehrál vyrovnanou bitvu s vysoce favorizovaným PSV a podlehl mu nejtěsnějším poměrem 1:2, navíc ho v nejbližší době čeká důležitá dohrávka 23. kola s předposlední Fortunou.

Nyní přivítá nováčka Go Ahead, kterému v tuto chvíli náleží jedenáctá příčka se sedmadvaceti body a v přímém ohrožení sestupu zatím není, nicméně ve zbývajícím průběhu se toho ještě může hodně změnit. Klub z Deventeru se před pár týdny blýskl senzačním skalpem mistrovského Ajaxu (2:1) a k tomu dokráčel až do semifinále KNVB Beker, minule dokázal překvapit i ambiciózní Utrecht a remizoval s ním 1:1.

Oba dva sobotní soupeři na sebe narazili v této sezóně hned ve 3. kole a z vítězství se radovalo Go Ahead (2:0). To se však momentálně bude muset obejít bez svého trenéra Keese van Wonderena, který se nakazil koronavirem a do Rotterdamu proto neodcestoval. Hosté nebudou mít k dispozici Heila, Crowthera a Linthorsta, domácí stratég Henk Fraser postrádá vykartované duo Beugelsdijk - Verschueren a kvůli zranění nenastoupí ani Thy s Namlim.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.32 - 4.31
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Groningen - NEC Nijmegen  (sobota 18:45)
Groningen od druhé poloviny ledna přeci jen stabilizoval své výkony a postupně se oddaluje od sestupových pozic, naopak se snaží proklouznout do horní poloviny tabulky a ztracen ještě není ani boj o dodatečné play-off, které dokonce zaručuje jedno místo v předkole Konferenční ligy. Domácí výběr nyní sehraje důležitý duel s konkurenčním Nijmegenem, jemuž patří devátá příčka se ziskem jednatřiceti bodů.

FC doposud posbíralo o jeden bod méně a je desáté, za osmým Cambuurem zaostává o pouhé tři body. V předchozích šesti střetnutích prohrálo jen jednou a to ještě hodně překvapivě s poslední Fortunou (0:1), jinak ale porazilo Vitesse (3:1), Go Ahead (2:1) i Willem (1:0) a nerozhodný výsledek 1:1 uhrálo se Zwolle i před týdnem na půdě vysoce favorizovaného Feyenoordu. Na NEC narazilo v tomto ročníku již dvakrát.

Nejprve v podzimní části nemělo šanci na jeho půdě a prohrálo s ním jasně 0:3, pak v osmifinále národního poháru bylo na vlastním stadionu vyřazeno po výsledku 1:2 a svému protivníkovi tak rozhodně má co vracet. Hosté se poslední dobou přeci jen lehce zasekli, jelikož po úspěchu v Heerenveenu (1:0) remizovali s Waalwijkem (1:1) a vzápětí neměli šanci proti silnému Vitesse (1:4) ani Alkmaaru (1:3).

"Teď máme možnost se po delší době posunout do horní poloviny Eredivisie a věříme, že nelehkou situaci zvládneme. Nijmegen se snaží hrát útočně a vyznává trochu podobný styl jako my, proto očekávám vyrovnaný průběh ve všech ohledech," prohlásil s očekáváním v hlase devětatřicetiletý trenér Groningenu Danny Buijs. Ten nenasadí Balkera, Hoekstru ani Irandusta, Nijmegen nemůže využít služeb Bruijna, Veta, De Wolfa, Van der Sluijse, Van Eijdena a Pedra Ruize.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.38 - 4.17
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
RKC Waalwijk - SC Heerenveen  (sobota 21:00)
Heerenveen v uplynulých sezónách patřil mezi černé koně nejvyšší soutěže a poměrně často se pral o evropské poháry, ovšem po nepříliš výrazné podzimní části teď nebývale strádá a bude mít co dělat, aby nezabředl pro něj do nepřípustného sestupového pásma. SC totiž po sedmi ligových porážkách za sebou přerušilo svou hrůzostrašnou bilanci minule v Tilburgu proti místnímu Willemu, ale z bezbrankové remízy příliš jásat nemohlo.

"Srdíčka" přišla v zimním přestupovém období o dva klíčové ofenzivní pilíře Joyeho i Henka Veermanovi a jejich pokles formy byl okamžitě znát. SC v minulých osmi duelech získalo jediný bod a na nizozemské poměry vstřelilo nicotné dva góly. V příštím ročníku určitě bude chtít svůj tým přebudovat, avšak ještě předtím se musí zachránit. V tuto chvíli se totiž nachází až na třináctém místě se šestadvaceti body a na šestnáctou barážovou pozici Fortuny má náskok jen šesti bodů.

Vedení klubu sáhlo začátkem února ke změně na trenérském postu, když místo Johnnyho Jansena přišel dánský rodák Ole Tobiasen, jenže ani pod ním se týmu téměř vůbec nedaří. "Rozhodně si nemyslím, že bychom byli v rozkladu, hráči si jednoduše nevěří v koncovce a jsou pod tlakem. Je před námi náročný program a my dobře víme, že jednu z posledních možností, jak se znovu nastartovat, budeme mít právě proti Waalwijku," řekl Tobiasen rázně.

RKC se loni horko těžko zachraňovalo až v samém závěru a momentálně to vypadá, že letos ho čeká velmi podobná situace. Doposud posbíralo o tři body méně než Heerenveen a je čtrnácté, k tomu v předchozích pěti duelech utrpělo čtyři porážky a bod získalo pouze s Nijmegenem (1:1).

V podzimním vzájemném utkání prohrálo na půdě soupeře divokým poměrem 2:3. Kouč Waalwijku Joseph Oosting postrádá Augustijnse, Mina, Pereiru a Muldera, Tobiasen nenasadí Bochniewicze a zřejmě ani Haliloviče, Bakkera či Van Beeka.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.37 - 2.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Cambuur Leeuwarden - AFC Ajax  (pátek 20:00)
V opravdu hodně netradiční termín se představí v Eredivisie mistrovský Ajax, pátek obecně patří v nizozemské nejvyšší soutěži ostatním mimo právě ty největší velikány. Protože však amsterdamský výběr čeká příští týden klíčová odveta osmifinále Ligy mistrů proti Benfice, ve finále se nijak nezlobí, že na půdě Cambuuru nastoupí už teď oproti víkendovým zvyklostem.

Potvrdit roli favorita, upevnit si své současné vedení na ligové scéně, přežít zápas ve zdraví a neztratit nic ze svého elánu před úterním střetnutím milionářské soutěže proti lisabonskému protivníkovi. Žádné jiné cíle si nemůžou svěřenci trenéra Erika ten Haga stanovovat, určitě ne za situace, kdy vyrukují na nováčka soutěže, kterého navíc už během podzimní části sezóny doslova zostudili. Devítigólové vítězství, jež zařídilo osm různých střelců, je zatím jedním z nejpamátnějších rezultátů dosavadního průběhu. Pochopitelně že domácí na tenhle debakl nevzpomínají v žádném případě v dobrém. A budou mít velkou motivaci ukázat, že se jednalo v jejich podání o jednorázový kolaps, ačkoli proti Ajaxu můžou prakticky vždy jen překvapit.

Cambuur si letos opravdu nepočíná vůbec zle. Nemá žádné starosti se záchranou, aktuálně se nachází v horní polovině tabulky. Takové postavení pro něj představuje nadstandardní plnění předsezónních ambic, dokonce může usilovat o proklouznutí do finálních bitev o Konferenční ligu. Nicméně až do konce ročníku se bude muset vypořádávat s jednou hodně nepříjemnou skutečností. Na lavičce totiž nebude přítomný Henk de Jong, hlavní lodivod fríského klubu.

Sedmapadesátiletý trenér se rozhodl podstoupit řádnou léčbu kvůli cystám v hlavě, s nimiž už se potýká od začátku této sezóny. Konzultovat situaci v týmu bude jenom na dálku. Kormidla se tak dočasně ujme Pascal Bosschaart, de Jongův asistent. "Hlavně kvůli tomu nepište nějaké oslavné příběhy. Ve světě se teď dějí mnohem horší," nepřímo směřoval svůj vzkaz taktéž na současný válečný konflikt na Ukrajině. "Pro nás všechny jsou tyhle časy nepříjemné, nicméně na téhle úrovni nelze fungovat částečně. Udělám vše, abych byl na nový ročník připravený."

Bosschaart všem fanouškům slíbil, že i bez svého šéfa lavičky na žádnou katastrofu v duelu s Ajaxem tentokráte nedojde. "Máme plán. A doufáme, že bude na páteční večer platný," řekl. "Možná jsme v loni v září působili až příliš naivně. Teď ovšem alespoň víme, že určité potíže můžeme vyřešit úplně jinak. Věříme především, že se Henk brzy vrátí ke svému starému já."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 18.60 - 10.40 - 1.13
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax25193374:960
2.PSV Eindhoven25191562:3158
3.Feyenoord Rotterdam25164557:2352
4.AZ Alkmaar25163650:2951
5.FC Twente25146539:3048
6.FC Utrecht25117743:3240
7.SBV Vitesse24124832:3840
8.Cambuur Leeuwarden251031241:5233
9.NEC Nijmegen25871030:3931
10.FC Groningen2579928:3330
11.Go Ahead Eagles25761227:4227
12.Heracles Almelo25751327:3526
13.SC Heerenveen25751322:3626
14.RKC Waalwijk25581228:4223
15.Willem II25641521:4322
16.PEC Zwolle25551519:3920
17.Fortuna Sittard24541525:5319
18.Sparta Rotterdam23381218:3717

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele