„Čeští ježci“ chrání ulice Kyjeva. Český vynález používali i Němci za II. světové války

Zatímco o vynálezci téměř dokonalé tankové pasti se učí i na amerických vojenských školách, v Česku jméno majora Františka Kašíka asi nikdo nezná.

„Čeští ježci“, jsou velmi efektivní překážky proti tankům a obrněným vozidlům, píše server Popular Science. Při budování obrany Kyjeva proti postupující ruské armádě armádě je jich v ulicích začaly objevovat stovky. Tyto bariéry se většinou staví v rámci přípravy na budoucí městské bitvy. Málokdo z obránců města přitom ví, že ocelová překážku už před druhou světovou válkou vynalezl major Kašík.

Zábrany přitom byly ve velkém využívané při budování československého opevnění v Sudetech. Průmyslově vyráběný typ byl armádou schválený až na základě mnoha náročných zkoušek. Po Mnichovské dohodě a obsazení zbytku Československa všechny ježky zabral německý Wehrmacht.

Němci si český vynález natolik považovali, že ježky použili i v Normandii a k zabezpečení celého Atlantického valu, kde zábrany dostaly název „Český ježek“. Používala je i Rudá armáda v Sovětském svazu. Při bojích v ulicích měst byli nenahraditelní, protože jediný ježek dokázal zablokovat celou ulici. Později tyto protitankové překážky použili i na hranicích tehdejší Německé demokratické republiky v mezipásmu u Berlínské zdi.

Na školách americké armády dodnes o ježcích učí, jako o relativně lehké a účinné překážce. Ocelové překážky jsou navržené tak, aby se otáčely pod kolovými vozidly a prorážely je nebo aby narážely na pásová vozidla. Ježci si svoji funkci zachovávají i při převrácení a odolávají i dlouhodobému působení pěchotních zbraní. Tanky spolu s dalšími těžkými vozidly jsou nejúčinnější, když mají volnost pohybu a v tom jim „Čeští ježci“ snadno dokážou zabránit.

Zdroj: Popular Science