V ostravských školách přibývá ukrajinských dětí, nejvíce na ZŠ Nádražní

16. březen 2022

Už téměř 70 ukrajinských dětí chodí do ostravských škol a školek. Magistrát vyčlenil pro děti uprchlíků 2000 míst na základních školách a 160 ve školách mateřských. Kapacita se postupně plní. Nejpočetnější ukrajinská skupina je na Základní škole Nádražní, kde se učitelé snaží zapojit je do běžné výuky.

První česká slova, jablko, mléko, pozor, ahoj, otázka co to je a další. Pomáhá koordinátorka Oksana Bilik. „Mezi sebou se skamarádili a starší pomáhají mladším. Drží se pohromadě a ta nálada je docela dobrá,“ říká.

Je tady 19 dětí zatím, hlavně na druhém stupni, potvrdil ředitel školy Libor Novotný. Nejdříve jsou ve skupinkách, učí se česky, postupně se zapojují do normálních hodin. Jak říká, daří se to. „Pro ně i pro nás je výhoda, že většina našich kolegů má ještě nějaké základy ruského jazyka a tyto děti jsou s námi schopny se domluvit rusky. Takže je to o to lehčí,“ dodává ředitel.

Volných míst pro další je dostatek, školu uprchlíci řeší až poté, co si zajistí víza nebo ubytování. „Děti umísťujeme ideálně podle jejich místa bydliště, naše školy mají k dispozici odborné profese, jako je školní psycholog nebo sociální pedagog, které se teď ještě více vyplatí, protože pomáhají začlenit a integrovat tyto děti do běžných tříd,“ dodává náměstkyně ostravského primátora Andrea Hoffmannová (Piráti).

Adaptace dětí potrvá, jak odhaduje, minimálně do konce školního roku. Malé děti se domluví hůře, ty starší to mají jednodušší. „Starší děti rozumí rusky, částečně rozumí i anglicky. A taky mají chytré telefony, takže překladač opravdu funguje, jazyková bariéra tam není,“ popisuje první zkušenosti sociální pedagožka Milena Nováková.

Bez koordinátorů, individuální pomoci, zvláštních úkolů pro tyto děti, to podle ní zatím nejde. Co naopak funguje velmi rychle, to je začlenění mezi ostatní žáky.

autor: Martin Knitl
Spustit audio