InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Písek sleduje osud ruské banky Sberbank. Na účtu u ní má 51 milionů

PÍSEK – Česká národní banka zahájila kroky k odejmutí licence bance Sberbank CZ kvůli zhoršení situace po odlivu vkladů. Způsobila to panika klientů v souvislosti s hrozbou sankcí po vypuknutí války na Ukrajině. Česká národní banka vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy. Nesmí ani poskytovat úvěry a přijímat vklady. Podle serv

Podle serveru E15 má u Sberbank účty 123 obcí nad tři tisíce obyvatel. Možná se problém týká i menších vesnic, ale u těch prý nemá ministerstvo financí data. „Peníze má u Sberbank také pět krajů, kromě Vysočiny je to třeba Praha nebo Moravskoslezský kraj. K penězům ve Sberbank se podle současných informací dostane pět obcí, které nemají příjmy vyšší než 500 tisíc eur, a proto jsou jejich peníze pojištěné. Drtivá většina obcí i krajů má ale smůlu," píše E15. Díky zásahu České národní banky může být reálné, že Sberbank peníze postupně splatí. Klienti se ale budou muset smířit s tím, že to může trvat řadu měsíců i pár let.

U Sberbank má část svých peněz také město Písek. Vedoucí finančního odboru městského úřadu Ladislav Toman pro redakci uvedl, že město Písek dlouhodobě spravuje své peníze v řádech stovek milionů korun. „Tyto prostředky se snažíme konzervativním způsobem zhodnocovat. Využíváme tak spořicí účty, krátkodobé termínované vklady, dlouhodobé termínované vklady a vlastníme též dluhopisové a akciové portfolio. V posledních letech se nám i přes prakticky nulovou základní úrokovou sazbu daří naše prostředky zhodnocovat a netratit na nich," zmínil Toman.

Potvrdil, že kvůli rozložení rizika využívá Písek širší seznam bank. „Aktuálně máme aktivní produkty u Komerční banky, ČSOB, UniCredit, Raiffeisen, PPF, J§T, Oberbank a právě Sberbank. Zde jsme měli k 31. prosinci 2021 částku 51,2 milionu korun. Banka byla dlouhodobě zdravá a jako jedna z menších bank nesla na základních produktech vyšší výnos, proto byla nejen pro nás atraktivní," popisuje Ladislav Toman kroky města.

Vedoucí odboru doplnil, že peníze ve Sberbank má město na vkladovém účtu s výpovědní lhůtou. „Zde je výpovědní lhůta ze smlouvy 31 dní. Účet jsme vypověděli s tím, že prostředky by byly za normálního stavu městu dostupné 1. dubna 2022. Jaká bude ale realita, samozřejmě nevíme. Přes Svaz měst a obcí například žádáme o reakci v této věci Českou národní banku," říká Toman.

Doplnil, že město Písek mělo ke konci roku zůstatky na svých účtech za 575,5 milionu korun. „Celkové příjmy loňského roku byly 965 milionů korun. Prostředky u Sberbank tak činí zhruba pět procent roční výše příjmů a devět procent z volných prostředků," podotýká Toman.

Diskuse k článku - 16 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    vložit peníze do ruské banky může jenom komunista nebo negramot dal bych to městu k úhradě

    Vloženo 18.3.2022 14:32:01

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Anonymní čtenáři vydávající se za mě. Z tebe tryská samá moudrost

      Vloženo 18.3.2022 17:07:45

  • Z Písku 

    Reagovat

     

    Na pofiderních účtech leží miliony (pár jich tedy ubude, protože pojištění u Sperbank je jen kolem 20 mega), ale za poslední roky se v Písku neudělalo lautr nic. To je hospodář, ten Písek! To je čtverák!

    Vloženo 17.3.2022 19:51:29

  • Honza 

    Reagovat

     

    Mít peníze u nepřítele může jen blázen.

    Vloženo 17.3.2022 12:15:49

    • xx 

      Reagovat

       

      Honzo Honzo, peníze tam ležely od roku 2019 a žádný Honza nepsal, aby je tam město nedávalo. Nedělejte vlny.

      Vloženo 17.3.2022 13:58:49

      • yy 

        Reagovat

         

        To asi Honza nevěděl o těch investicích na bankovní ruské účty. Nikde se o tom v pís.novinách nenapsalo.

        Vloženo 17.3.2022 19:13:16

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          tak je jasné že město Písek v minulosti tíhlo k Rusku potažmo CCCP když paní starostka každý rok vyvěšovala sovětskou vlajku. s tím je konec milá paní starostko konec

          Vloženo 18.3.2022 14:30:55

          • prápor 

            Reagovat

             

            Co vyvěsí letos??

            Vloženo 19.3.2022 08:39:29

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          tak je jasné že město Písek v minulosti tíhlo k Rusku potažmo CCCP když paní starostka každý rok vyvěšovala sovětskou vlajku. s tím je konec milá paní starostko konec

          Vloženo 18.3.2022 14:30:55

          • olleg 

            Reagovat

             

            To si tedy počkáme, jestli budou znovu kandidovat.

            Vloženo 19.3.2022 08:36:54

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Město Písek vinu nenese. Podle zatím dostupných veřejných informací ke dni jednání finančního výboru 9.3. nebyl k zákroku ČNB žádný odborný důvod. Důvod ČNB, že reagovala na odliv vkladů považuji za dost nevěrohodný, pro komunální úroveň za nepřezkoumatelný, a proto se nabízí logické vysvětlení vzhledem k mezinárodní politické situaci, že jde zřejmě o důvod politický. Například v denním tisku SRN proběhla informace, že tamní banky s ruskou bankou Sberbank nadále obchodují nejen při vypořádání komodity plyn-ropa. Tedy Sberbank asi má dostatek likvidity, kterou může kdykoliv předisponovat do jakékoliv své pobočky. Ovšem takové informace nejsou v českém prostředí k dispozici. Jak říkal již Bolek Polívka manželce advokáta Ivaně Chýlkové ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág o tom, že věřit se musí …

    Vloženo 17.3.2022 10:45:34

  • Nick 

    Reagovat

     

    Zpackanej dodavatel elektriky, zpackanej výběr banky, zpackanej bazén, zpackaná Zeyerovka, zpackaná Sovovka, zpackanej Živec....teď marně přemýšlím co se za čtyři roky povedlo? Ano, prodal se Honzíček, nebo ještě ne?

    Vloženo 17.3.2022 10:27:15

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Už aby byly nové volby, snad tam budou rozumnější.

      Vloženo 17.3.2022 11:38:10

      • PP 

        Reagovat

         

        Jsi nějak naivní. Uvidíš, že tam polezou znovu.

        Vloženo 17.3.2022 11:49:14

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Já si rovněž nepamatuji, že by se tomuto zastupitelstvu něco povedlo, už aby skončili.

      Vloženo 17.3.2022 18:09:21

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace