Žebříček nejlepších veřejných zadavatelů za poslední tři roky (zatím bez měst a krajů) je na světě

Nejlepší zadavatelé veřejných zakázek během posledních tří let byli včera vyhlášeni v rámci projektu Zindex, za nímž stojí tým ekonomů a programátorů sdružených ve spolku Datlab Institut při Univerzitě Karlově. Hodnocení měst a krajů má být zveřejněno ještě letos.

V kategorii Státní správa prvenství patří Státnímu pozemkovému úřadu. Žebříček nejlepších zadavatelů v kategorii Veřejné podniky ovládly Lesy ČR, s. p. V kategorii Státní správa – malé úřady je první Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje. V kategorii Nemocnice se prosadila pražská Nemocnice Na Homolce.

Podle tvůrců žebříčku nejlepších zadavatelů za poslední tři roky si však ocenit zaslouží i další desítky úřadů a podniků na předních místech žebříčku Zindex. Ti všichni optikou řady kritérií utrácejí veřejné peníze s nadstandardní péčí. O jejich zakázky je vysoká konkurence, transparentně uveřejňují, nebojí se doporučených postupů jako hodnocení na kvalitu, elektronické aukce apod. Zkrátka podle měřitelných ukazatelů postupují v souladu s dobrou praxí.

Zindex má pozitivně motivovat – soustředíme se na příklady dobrých zadavatelů, než abychom ukazovali, kdo co dělá špatně (ostatně podprůměrný Zindex znamená spíš odchylku od zlatého standardu, než nutně nějaké pochybení). Jsme proto rádi, že na stejnou vlnu nastoupily i některé hodnocené úřady a na základě dobrých výsledků Zindexu rozdávají zaměstnancům prémie. Zaslouží si je a je dobře, aby ve veřejném prostoru zazněla pochvala na veřejné zadavatele,“ včera za celý tým Zindex.cz uvedli Jiří Skuhrovec a Tomáš Ducháček.

PRŮBĚH HODNOCENÍ STÁTU I MĚST

Podle jejich slov žebříček Zindex byl úřadům, firmám a nemocnicím rozeslán s měsíčním předstihem, aby tito příjemci dostali potřebný prostor pro připomínky i opravy některých vad uveřejnění. „Komunikovali jsme s více než 80 úřady, dalších až 100 si zjevně opravilo profil zadavatele. Rovněž jsme pokusně rozeslali výsledky i městům a krajům, jako průběžnou zpětnou vazbu, zatím bez ambice je zveřejnit. Veřejný žebříček těchto úřadů připravíme v letošním roce, opět dostanou výsledky s včasným předstihem do datové schránky. Všechny úřady však mají nyní hlavně možnost ovlivnit budoucí podobu Zindexu – formou podnětu odborné komisi,“ dodali Jiří Skuhrovec a Tomáš Ducháček.

PRVNÍ OHLASY

Pomyslného Neplejtváka z rukou vedoucího projektu Jiřího Skuhrovce převzal ústřední ředitel Státního pozemkového úřadu Martin Vrba společně s Janou Vokřálovou, ředitelkou odboru veřejných zakázek SPÚ. Připomeňme, že SPÚ v průměru zadá 2300 zakázek ročně na všech úrovních úřadu.

Velmi si vážíme tohoto ocenění,“ konstatoval Martin Vrba. Podle jeho slov je proto důležité mít nadstandardně nastaveny všechny interní procesy a ke každé, i sebemenší zakázce přistupovat jako k té velké. „Obhájili jsme první místo a díky patří všem kolegům, kteří se na odpovědném zadávání podílejí,“ uzavřel Martin Vrba.*

/zr/

Na snímku: soška Neplejtváka udělovaná nejlepším zadavatelům veřejných zakázek

Zdroj: www.neplejtvak.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down