Rusové se na Ukrajině nezastaví. Kadyrov je bez nich nula, říká šéf čečenského praporu

Muslim Čeberlojevský, velitel čečenského praporu Šejka Mansúra (17. 3. 2022)

Rozhovor s velitelem čečenského praporu

Čečenci na Ukrajině nebojují jen na straně Ruska, drtivá většina Čečny volá po samostatnosti a nesnáší Vladimira Putina i Ramzana Kadyrova. Přímo v Kyjevě to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl Muslim Čeberlojevský, velitel čečenského praporu Šejka Mansúra.

Po boku ruských jednotek bojují na Ukrajině i čečenští příznivci prezidenta Kadyrova, kterým se říká kadyrovci či mnohdy spíše hrdlořezové. Čeberlojevský ale tvrdí, že nejsou příliš reprezentativním vzorkem jeho národa. Vojáci jeho čečenského praporu naopak válčí na straně Ukrajiny a usilují o vyvlečení Čečny z ruské sféry vlivu.

„Kadyrovci, to jsou Putinovi vojáci,“ pronesl Čeberlojevský pro CNN Prima NEWS v rozhovoru, ke kterému došlo v obleženém Kyjevě. „K Čečensku nemají žádný vztah, stali se z nich zrádci, kteří se postavili na stranu nepřítele. Nemají právo nazývat se čistokrevnými Čečenci,“ dodal s tím, že Čečensko stejně jako Ukrajina už několik století trpí mocichtivými ambicemi svého velkého souseda.

Ukrajinci v jednom zákopu s Čečenci

Čeberlojevský v rozhovoru dále vysvětlil, že ze strany jeho mužů nejde o žádnou jednorázovou podporu Ukrajiny. Vojáci čečenského praporu bojují na straně Kyjeva už od roku 2014, kdy došlo k anexi Krymu a rozhořela se válka na Donbase.

„Když prapor v roce 2014 vznikal, 90 % členů byli Čečenci, ale pak se k nám začali přidávat lidé z Kavkazu, ale také z Ukrajiny. Bereme každého, koho si prověříme. Byli jsme původně v Záporoží, ale kdyby náhodou došlo k bojům v Kyjevě, tak jsme tady a držíme pozice,“ osvětlil Čeberlojevský.

Většina jeho mužů má přímou zkušenost s válčením s Rusy. Řada vojáků totiž bojovala v první i druhé čečenské válce, kdy Čečna usilovala o svou nezávislost. Podle Čeberlojevského je ale Kadyrův režim vetchý a přežívá jen kvůli podpoře ruské armády. „Režim chrání sto tisíc ruských vojáků. Kadyrov jen tak něco plácá, bez Rusů je naprostá nula,“ míní velitel čečenského praporu.

Ukrajinou to nekončí

Čeberlojevský věří, že vítězství Ukrajiny může pomoci i jeho lidu. „Aby bylo osvobozeno Čečensko, potřebujeme spojence, proto pomáháme Ukrajině. Když padne Ukrajina, bude to špatně pro Čečensko i Kavkaz a celou Evropu,“ obává se Čečenec.

Domnívá se také, že ani možné vítězství na Ukrajině by Rusku nemuselo stačit. „Rusy nezastaví vítězství na konkrétním místě, chtějí všechny zatáhnout do bahna. Byla to Gruzie, Krym, všechno jde podle scénáře, nezastaví se na Ukrajině, půjdou dál. Tady ale začne i naše vítězství,“ je si jistý Čeberlojevský.

Tagy: