Belgická královská rodina

Belgická královská rodina | foto: Profimedia.cz

Belgický král a královna u sebe ubytují ukrajinské rodiny

  • 6
Belgický král Philippe (61) a královna Mathilde (49) se rozhodli pomoct rodinám prchajícím z válkou zasažené Ukrajiny. Tři z nich ubytují ve svých domech, oznámil palác.

Domy, které patří královské rodině a jejímu fondu, jsou v Bruselu, v Tervurenu a v jižním regionu Valonsko. Král Philippe se předtím setkal s ukrajinskými uprchlíky, většinou ženami a dětmi, v registračním středisku v budově bruselského Expa. Mluvčí královského paláce řekl, že panovníka toto setkání dojalo a krátce poté oznámil, že se rozhodl ubytovat ukrajinské rodiny.

Královská rodina v minulosti poskytla ubytování ve svých domech také lidem, kteří přišli o své domovy při nejhorších záplavách v Belgii.

„Jde o bydlení, jehož původním účelem bylo, aby sloužilo sociálním agenturám, které zde ubytují lidi s nízkými příjmy,“ řekl prezident královského fondu Jan Smets s tím, že nyní bude ubytování sloužit ukrajinským rodinám prchajícím před válkou, ve které byly zabity tisíce lidí.

Solidaritu s Ukrajinou již předtím vyjádřila i britská královská rodina. Podpořili ji veřejně princ Charles s manželkou Camillou, princ William s manželkou Kate i princ Harry se svou ženou Meghan. Královna Alžběta II. na začátku března soukromě poslala štědrý dar na podporu lidem prchajícím před konfliktem na Ukrajině.