Sabich


Pokud letos plánujete dovolenou v Izraeli, tak si určitě zapamatujte slovo SABICH (respektive sabih). Nemáte ani nejmenší tušení, o co se jedná? Tak vězte, že sabich je současným největším hitem tamní pouliční kuchyně a byl by hřích, alespoň jednou ho při návštěvě Izraele neochutnat. A ačkoliv se vám na první pohled může zdát tradiční kombinace pita chleba, smaženého lilku, vařeného vejce, zelené chilli omáčky (zhoug), tahini omáčky a zeleninového salátu přinejmenším trochu zvláštní, tak po prvním soustu dáte (nejen) Izraelcům zcela jistě zapravdu.
Pokud se ale nechystáte tak daleko, tak není nic snazšího než si ho udělat hezky doma. Nám nejvíce učarovala varianta Yotama Ottolenghiho, nejslavnějšího kuchaře izraelského původu.

Ingredience (na 4 porce)
2 větší lilky
asi 300 ml slunečnicového oleje
4 pita chleby
4 natvrdo uvařená vejce, oloupaná a nakrájená na klínky
sůl
čerstvě mletý černý pepř
Tahini omáčka
100 g sezamové pasty Tahini
asi 80 ml vody
20 ml citronové šťávy
1 malý stroužek česneku, najemno nastrouhaný
Izraelský salát
2 zralá rajčata, nakrájená na kostičky o velikosti 1 cm
½ salátové okurky, nakrájená na kostičky o velikosti 1 cm
2 jarní cibulky, nakrájené najemno
1½ lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky
2 lžičky citronové šťávy
1½ lžíce extra panenského olivového oleje
sůl
čerstvě mletý černý pepř
Zhoug
35 g čerstvého koriandru, nahrubo nasekaný
10 g hladkolisté petrželky, nahrubo nasekaná
2 zelené chilli papričky
½ lžičky mletého římského kmínu
¼ mletého kardamomu
špetka krupicového cukr
¼ lžička soli
2 stroužky česneku
3 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžíce vody

Postup
Lilky omyjeme, osušíme a pomocí škrabky na zeleninu seřízneme po obvodu lilků několik tenkých plátků slupky. Poté lilky nakrájíme na zhruba 2 cm silné plátky.



Ve větší pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu slunečnicového oleje a plátky lilku osmažíme z obou stran. V případě potřeby přidáme do pánve další slunečnicový olej. Jakmile jsou lilky usmažené do tmavě hnědé barvy a jejich střed je krásně měkký, vyndáme je pomocí děrované naběračky z pánve a přebytečného oleje je zbavíme na papírové utěrce. Usmažené lilky osolíme.
Na zhough vložíme všechny ingredience do mixéru a rozmixujeme dohladka.
Na tahini omáčku dáme všechny ingredience do menší misky a vymícháme hladkou omáčku. Omáčka by měla mít konzistenci tekutého medu, a proto ji v případě potřeby naředíme další vodou. Obě omáčky uložíme uležet do chladničky.




Na izraelský salát ve větší misce promícháme na kostičky nakrájená rajčata, okurku, jarní cibulku a najemno nasekanou hladkolistou petrželku. Zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem, osolíme, opepříme a znovu jemně promícháme.



Těsně před podáváním potřeme placky arabského chleba zhruba 1 lžící tahini omáčky a poklademe plátky osmaženého lilku. Přidáme na klínky nakrájená vejce, znovu zakápneme tahini omáčkou a omáčkou zhoug. Dokončíme 1-2 lžícemi salátu a ihned podáváme se zbylým salátem.

Vytisknout

Uvařili jsme 19.3.2022


Komentáře

   odpovědět
Vypadá to super, ale zajímalo by mě, odkud máte tu krásnou tenkou pitu? Děkuji.