Hokej v číslech: Preview čtvrtfinále – České Budějovice vs. Pardubice

Foto: hcmotor.cz

Díky našemu modelu Game Score vám po predikcích celé sezony a jednotlivých zápasů základní části přinášíme i rozbor všech sérií letošního play-off.

České Budějovice překvapily poměrně dost odborníků i fanoušků, když zakončily základní část na čtvrtém místě. Výrazně tak překonaly většinu predikcí. Ta naše je pasovala na 10. místo se ziskem necelých 80 bodů. Nejpravděpodobnější scénář tak překonaly o více než 13 bodů, když jejich šance na zisk mezi 90 a 95 body byly 17 %.

Vyzyvatelem Motoru bude pardubické Dynamo. To si poradilo s karlovarskou Energií v předkole v nejkratším možném čase. Nebyla to však vůbec jednoduchá série. Rozhodně však Dynamo získalo potřebné sebevědomí, a důležité také je, že slušnou formu ukázal i Dominik Frodl v brankovišti.

Predikce

Predikce počítá s absencí Jana Košťálka, Dennise Robertsona a Matěje Blümela na straně Pardubic. Jan Košťálek přidává šancím Dynama 3,5 %, Dennis Robertson 1,5 % a Matěj Blümel zvyšuje šance na postup o 1,7 %.

Dynamo jde do čtvrtfinálové série sice z horší pozice, ale v pozici favorita, minimálně dle našeho modelu. Celkově jsou pak Pardubice naším modelem považovány za čtvrtého největšího favorita na titul, a to za první trojicí ze základní části.

České Budějovice ale určitě nejsou bez šance, a jistě půjde o velice vyrovnané zápasy. Přesto to však je s větší pravděpodobností Motor, který bude tahat za kratší konec. Jeho největší šancí je postup po sedmizápasové sérii, na který mu model dává pravděpodobnost 16 %.

HC Motor České Budějovice

Českobudějovický Motor zakončil základní část na čtvrtém místě, náš model však byl po celou sezonu k jeho výkonům spíše skeptický. A to vydrželo i do play off, kdy jde do série proti Pardubicím jako outsider, i přes lepší postavení v tabulce.

Důležité totiž je podívat se na to, jakým způsobem Motor svého skvělého umístění v základní části dosáhl. Při hře 5 na 5 byly pouze čtyři týmy s horším rozdílem střeleckých pokusů než Motor. České Budějovice inkasovaly 54 střel soupeřů, samy si naopak průměrně tvořily pouze 49 pokusů za 60 minut.

Podobný obraz pak vykresluje i poměr pokusů z prostoru slotu a také očekávané góly. V rámci vytvořených šancí se totiž Budějovice opět nacházejí ve spodní části, když měly pátý nejhorší rozdíl očekávaných gólů. Motor si tvořil šance na 2,1 gólů za 60 minut hry 5 na 5, soupeři pak na 2,3 gólů.

Ve prospěch Českých Budějovic pak ale hrálo velkou roli štěstí, a to jak v zakončení, tak i při úspěšnosti brankářů. Celkový součet PDO totiž má Motor v základní části nejvyšší ze všech celků s hodnotou 102,6. Motor měl druhou nejlepší střeleckou úspěšnost, a zároveň i druhou nejlepší úspěšnost zákroků.

V součtu posledních tří let měly v základní části pouze tři celky lepší střeleckou úspěšnost než právě Motor v té letošní. A ani v jedno případě nešlo o tým, který následně dosáhl na vysoké mety. Mnohem směrodatnější jsou totiž ukazatelé právě poměru střeleckých pokusů nebo očekávaných gólů.

Z hráčů s nejvyšší střeleckou úspěšností při hře 5 na 5 pak v první pětce najdeme hned tři zástupce Motoru. Jmenovitě jde o Michala Vondrku, Lukáše Pecha a Jiřího Ondráčka, kteří všichni proměnili více než 20 % svých střel.

Pokud se podíváme i na střeleckou úspěšnost týmu s daným hráčem na ledě, najdeme v extralize 42 hráčů, kteří měli hodnotu vyšší než 10 %. Z toho deset z nich je z Českých Budějovic. Největší otázkou tak před play off je, jestli zvládne Motor takovou úspěšnost replikovat i v play off. Statistiky jsou v tomto směru spíše skeptické.

Díky výše zmíněným okolnostem měl Motor v základní části při hře 5 na 5 čtvrtý nejlepší gólový rozdíl, když soupeře přestřílel o půl gólu za 60 minut. Opřít se mohl také o produktivní přesilovou hru, kde měl Motor čtvrtý nejvyšší počet gólů s hodnotou 7,6 branek za 60 minut. V případě početní výhody pak České Budějovice držely tempo téměř v rovnosti s očekáváním.

Problémem ale mohou být vlastní oslabení. V tomto ohledu byly České Budějovice pátým nejhorším týmem, když inkasovaly 7,3 gólů oproti sedmi očekávaným. Celkově pak měly v oslabení gólový rozdíl 6,7 gólů za 60 minut.

Individuálně prožil vynikající základní část Lukáš Pech. Ten skončil v bodování pouze za Filipem Chlapíkem, když si připsal 57 bodů. 21 ze svých bodů pak udělal při přesilové hře, což ho řadí do nejlepší desítky, a velice solidní byl i při hře 5 na 5.

V základním počtu hráčů je Pech těsně za nejlepší desítkou, když sbíral v průměru 2,15 bodů za 60 minut. V tomto ohledu je v této série lepší pouze Robert Říčka. Na úrovni prvního útoku pak kromě Pecha v dresu Českých Budějovic bodovali ještě další čtyři útočníci.

V obraně je třeba zmínit Jana Štencela. Ten byl při hře 5 na 5 třetím nejproduktivnějším obráncem, když si připsal 1,48 bodů za 60 minut. Zároveň měl pak velice solidní vliv na hru Motoru, když s ním na ledě stoupal poměr střeleckých pokusů o sedm procent, poměr očekávaných gólů pak o šest, což ho řadí na 11. místo mezi obránci.

Zmiňovali jsme také vysokou úspěšnost zákroků Motoru. V první desítce v rámci gólů inkasovaných v porovnání s očekáváním pak najdeme oba brankáře Českých Budějovic. Dominik Hrachovina inkasoval při hře 5 na 5 o 9,8 gólů méně, Jan Strmeň pak o 7,9, a to pouze v 15 zápasech. O brankoviště by se tak Motor nemusel strachovat.

HC Dynamo Pardubice

Pardubice si v nejkratším možném čase poradily v předkole s Energií. Jejich postup se však nerodil tak lehce, jak se může na první pohled zdát, když všechny tři zápasy byly poměrně vyrovnané. V posledním pak rozhodovalo prodloužení.

Svými výkony podržel Dynamo Dominik Frodl a navázal tak na výbornou základní část. V předkole Frodl inkasoval dohromady šest gólů, když si Karlovy Vary vytvořily šance na necelých sedm branek. Při hře 5 na 5 pak Frodl inkasoval o dva góly méně a v porovnání s průměrem extraligy chytil o 2,4 gólů navíc.

V poli si výborně vedl Robert Říčka, který byl v hodnocení Game Score nejlepším hráčem Dynama. Říčka si připsal tři body za dvě branky a jednu asistenci, a byl to právě on, kdo rozhodl třetí duel v prodloužení. Říčka byl také jednoznačně nejčastějším střelcem Pardubic, když vyslal celkově 24 pokusů, deset z nich pak bylo z prostoru slotu. Při hře 5 na 5 s ním na ledě navíc Dynamo přehrálo Karlovy Vary gólovým poměrem 3:1.

Výbornou sérii odehrál také Jan Kolář, který se po zranění vrátil ve velice solidní formě. I on přispěl třemi body a ve třech utkáních se podílel na sedmi vytvořených šancích Pardubic.

Zmínit pak musíme i útok ve složení Ondřej Rohlík, Lukáš Anděl a Filip Koffer. Tato formace odehrála ve třech utkáních pohromadě 33 minut při hře 5 na 5, ve kterých si vedla výborně. Společně měli poměr očekávaných gólů 67,6 % a stihli vstřelit tři góly bez toho, aby sami inkasovali. Rohlík s Andělem si připsali tři body, Koffer pak dva.

Pokud porovnáme týmové výkony Dynama a Motoru ze základní části, je značná výhoda na straně Pardubic. Především při hře 5 na 5 byly Pardubice mnohem lepším týmem. Své soupeře dokázaly přestřílet o téměř 12 pokusů za 60 minut hry. A navrch měly také v kvalitě vypracovaných šancí, když si tvořily příležitosti na 2,9 gólů, soupeři pak na 2,3.

Gólový rozdíl za hodinu hry pak mělo Dynamo v základní části horší než Budějovice, ale pouze o sedm setin gólu. Na rozdíl od Motoru za tím navíc stála velice solidní herní převaha.

Za Motorem pak Pardubice zaostávaly v přesilových hrách, kde jim patřilo s gólovým rozdílem plus 5,2 gólů až 11. místo. Na druhou stranu se ale Pardubice mohly opřít o vynikající oslabení, které měly po Plzni druhé nejlepší, když inkasovaly pouze 5,5 gólů za 60 minut.

Závěr

Největší otázkou série je to, jestli si Motor zvládne přenést svoje štěstí v zakončení i do play off. Proti Dynamu, které patřilo ve hře 5 na 5 k nejlepším týmům základní části, totiž bude potřeba. Oba celky by se měly opřít o výkony svých brankářů, a i speciální formace vypadají velice vyrovnaně.

I když jdou tedy České Budějovice do této série z pohledu modelu v roli outsidera, nepůjde pro Pardubice rozhodně o lehké sousto. Naopak by nás mohla čekat velice vyrovnaná a dlouhá série.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz