Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Jaro se hlásí o slovo. V tomto týdnu se můžete těšit na letní počasí, teploty půjdou přes magickou hranici

Jaro je kouzelný čas, který má však své stinné stránky, zvláště pak pro pleť. foto: Profimedia.cz

V tomto týdnu nás čeká slunné a nadprůměrně teplé počasí. Ve středu se teplota vyšplhá až k 20 stupňům. Deště se v tomto týdnu pravděpodobně nedočkáme. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
  7:01aktualizováno  18:03

Začátek astronomického jara bude v Česku provázet slunečné počasí beze srážek a teploty odpovídající spíše květnu než březnu. Ve středu ukáže teploměr až 19 stupňů, noci ale zpočátku týdne zůstanou ještě mrazivé. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

„Teploty vzduchu budou nad dlouhodobými průměry třetí březnové dekády. Pršet ale nebude a vzduch bude naopak suchý. V odpoledních hodinách bude relativní vlhkost vzduchu místy klesat i pod 20 procent,“ uvedl v pondělí František Šopko z ČHMÚ.

Nejteplejším dnem tohoto týdne má být středa, na kdy meteorologové předpovídají až 19 stupňů. V dalších dnech má být o jeden až dva stupně chladněji. Noci budou po celý týden mrazivé. I začátkem příštího týdne zřejmě budou teploty klesat v noci pod nulu.

Téměř celý týden má být jasno až polojasno a beze srážek. Až koncem víkendu může přibývat mraků a na přelomu tohoto a příštího týdne se místy mohou objevit přeháňky. 

V pondělí bude slunečno. Teploty vzduchu vystoupí na 10 až 14 stupňů Celsia, v 1 000 metrech na horách bude kolem 4 stupňů, na Šumavě a v Krušných horách kolem 7 stupňů Celsia. Vát bude mírný jihovýchodní vítr s rychlostí 3 až 7 metrů za sekundu, na východě území bude jen slabý proměnlivý vítr.

V noci na úterý čekáme jasnou oblohu. V noci teploty klesnou na 1 až mínus 3 stupně Celsia., v údolích místy až na mínus 5 stupňů. Povane slabý jihovýchodní, na Moravě a ve Slezsku proměnlivý vítr s rychlostí 1 až 4 metrů za sekundu.

Na úterní den předpokládáme také slunečno. Nejvyšší denní teploty budou mezi 14 až 18 stupni. Vát bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti 2 až 6 metrů za sekundu, na východě území slabý proměnlivý vítr do rychlosti 4 metrů za sekundu.

Ve středu předpokládáme jasno. Noční teploty klesnou na 2 až mínus 2 stupně Celsia. Denní teploty vystoupí na 16 až 20 stupňů. Vát bude slabý, na Českomoravské vrchovině mírný jihovýchodní vítr rychlostí 2 až 5 metrů za sekundu.

Ve čtvrtek bude jasno nebo skoro jasno. Nejnižší noční teploty dosáhnou 3 až mínus 1 stupňů Celsia. Denní teploty vyšplhají k 15 až 19 stupňům. Slabý proměnlivý, postupně severozápadní až severní vítr bude foukat rychlostí 1 až 4 metry za sekundu.

V pátek bude jasno nebo skoro jasno. Nejnižší noční teploty budou 4 až 0 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 stupňů. Slabý severní nebo severovýchodní vítr bude vát rychlostí 1 až 4 metrů za sekundu.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí předpokládá jasno až polojasno. V závěru období přibývání oblačnosti a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty budou mezi 4 až mínus 1 stupněm, nejvyšší denní teploty dosáhnou 13 až 18 stupňů Celsia.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
Autoři: ,