Sociální sítí Facebook se z proruského účtu Viliam Bakoš šíří prohlášení Ilji Kivy o korupci na Ukrajině. Podle příspěvku, který má tisíce sdílení, je za korupci v zemi zodpovědný přímo prezident Volodymyr Zelenskyj a rozvíjí šílené teorie o napojení na Big Pharmacy a o tom, že si Zelenyskyj přišel během prezidentování korupcí na 1,2 milard dolarů.

Zelenskyj skutečně čelil korupčnímu skandálu, že si založil spolu se známými síť offshorových firem na Britských Panenských ostrovech, v Belize a na Kypru. Částky však zdaleka nedosahují částkám zveřejněným Kivou. Informace vychází ze stejného zdroje, jako například informace o nemovitostech Andreje Babiše ve Francii.

Kdo je tedy Ilja Kiva? Zjednodušeně řečeno by šel nazvat ukrajinským Vasilem Biľakem. Tedy jedním z autorů zvacího dopisu v roce 1968. Ilja Kiva už není ukrajinským poslancem, jak ho příspěvek Bakoše představuje. Byl zbaven funkce a to kvůli kolaboraci s ruským režimem. V noci na 24. února Ilja Kiva, kterého využívají ruští propagandisté ze zahraničí,  prohlásil, že „ukrajinský lid potřebuje osvobození“ a že „Ukrajinci, Bělorusové a Rusové jsou jeden národ“. Na základě tohoto a podobných vyjádření byl 15. března 2022 zbaven funkce. Kiva je rovněž bývalým vůdcem Socialistické strany Ukrajiny, tedy obdoby komunistické strany v ČR.

Co se týká korupce, skutečně Ukrajina patří k nejzkorumpovanějším zemím na světě. Fakt je, že všechna antikorupční opatření, která Zelenskyj zatím provedl, byla pouze kosmetická, žádné notoricky známé korupčníky se mu do vězení dostat nepodařilo. Jenže právě korupce v zemi se spíše hodí Rusku. „Rusko má geopolitické zájmy v jeho bývalé sféře vlivu, do které spadá i Ukrajina. Z hlediska korupce se ruským vládním činitelům, politikům a oligarchům nehodí, aby Ukrajina byla funkční, robustní, protikorupčně vybavený stát. Protože je na tom Rusko s korupcí ještě hůř v mezinárodním srovnání a způsob fungování mocenských skupin je prakticky stejný, mají zájem na Ukrajině udržet status quo a brání se reformám podporovaných Unií,“ říká ředitel české pobočky Transparency International Petr Leyer.

Faktem je, že na Ukrajině korupce stále kvete ve velkém. To však samozřejmě nemění nic na tom, že Ukrajina je v roli Ruskem napadané země. Ukrajina chce do budoucna do Evropské unie. Je jasné, že pokud by se země měla stát členským státem EU, musela by přijmout jasná protikorupční opatření a nejen kosmetická. A jasné je, že Rusko Ukrajině nálepku zkorumpované země nepomůže odstínit, protože je na tom je hůře než samotná Ukrajina.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.