QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rokycansko: Muž při internetovém prodeji přišel o více než padesát tisíc korun

21.03.2022 9:36

Muž na Rokycansku prodával křesla přes internet, následně se mu ozval podvodník, který o zboží projevil zájem. Prostřednictvím internetového odkazu muže však okradl o více jak padesát tisíc korun.

IMG_1879

Rokycanští policisté se zabývají případem podvodného jednání, kterého se dopustil neznámý pachatel začátkem března letošního roku. „Pachatel kontaktoval oznamovatele a projevil při tom zájem o křesla, která muž na internetovém serveru zabývajícím se prodejem zboží, nabízel,“ říká policejní mluvčí Josef Vítek.

Aby pachatel vzbudil důvěru u prodávajícího, nabídl mu, že nejprve uhradí požadovanou částku a až poté si zboží převezme. „Poškozenému zaslal do zprávy internetový odkaz, který po vizuální stránce vypadal jako oficiální stránka firmy zabývající se poštovní přepravou. Na těchto stránkách poškozený muž vyplnil číslo svojí platební karty a další identifikační údaje a hesla k používání karty.  Po zadání těchto údajů muž následně kvůli pěti výběrům z bankomatu ze strany pachatele přišel o více než 50 tisíc korun,“ uvádí Josef Vítek.

Policie opětovně veřejnost upozorňuje na obdobné praktiky podvodníků, kteří si své oběti vybírají v kyberprostoru a používají metodu zvanou phishing, kdy se za pomoci podvodného odkazu zaslaného oběti snaží vylákat přístupová hesla a údaje k bankovním účtům či kartám. „Pachatel zpravidla zašle odkaz vypadající velmi podobně jako webové stránky známé instituce, firmy či banky a následně dojde k přesměrování na podvodné internetové stránky, které požadují vyplnění údajů potřebných k použití karty či zadání přihlašovacích údajů do internetového či mobilního bankovnictví. Již požadavek na zadání takových údajů, jako jsou číslo, platnost, CVV kód platební karty, PIN kód či přihlašovací údaje k bankovnímu účtu by měl být varovným signálem pro prodávajícího. Proto nikdy nikomu nesdělujte své osobní údaje a přístupová hesla o svém účtu či platební kartě,“ uzavřel Josef Vítek.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT