Festival sportovních filmů slaví čtvrtstoletí, chce se přiblížit Varům

  16:22
Není malých cílů. Takové motto si vzal za své pořadatelský tým mezinárodního festivalu sportovních filmů Sportfilm Liberec. Přehlídka toho nejlepšího z české i světové produkce filmů se sportovní tematikou, dokumentů i metodických snímků slaví letos 25 let existence.

Letošní ročník festivalu zahájí film Poslední závod o známém příběhu Hanče a Vrbaty a německého sportovce Emericha Ratha. | foto: Marek Novotný

Do dalšího čtvrtstoletí hodlá jít s nemalými ambicemi. Z libereckého Sportfilmu, donedávna pro diváky spíš neznámé, i když odbornou veřejností vysoce ceněné přehlídky, chce jeho nový tým udělat druhé Karlovy Vary.

„Určitě chceme být nejlepším festivalem sportovních snímků v Evropě a výhledově i na světě. Neříkám, že v Česku předčíme věhlasem festival v Karlových Varech, ale můžeme být druzí nebo třetí, když vezmu ještě filmový festival pro děti ve Zlíně. Víme, co všechno se na festival ve Varech nabaluje. Může to fungovat i v Liberci,“ uvedl prezident Sportfilmu Leon Jakimič, jinak majitel světoznámé sklářské firmy Lasvit.

Letošní jubilejní ročník tak bude pro Sportfilm a hlavně jeho návštěvníky přelomový. „Dosud to bylo tak, že festival byl v Liberci jen tři dny na podzim, teď ale chystáme program od března do listopadu a příští rok bychom chtěli pokrýt všech dvanáct měsíců. Necílíme jen na filmy, ale také různé sportovní akce,“ říká ředitelka festivalu Renata Balašová.

Že se festival posouvá, naznačil už předchozí ročník. Na něm měli diváci možnost si vybrat mezi čtyřmi stovkami filmů, předchozí ročníky jich nabízely jen okolo čtyřiceti. 

„Letošní ročník zahájíme premiérou filmu Poslední závod o známém příběhu Hanče a Vrbaty a německého sportovce Emericha Ratha. Premiéru uvede David Vencl, původem z Lomnice nad Popelkou, který drží Guinessův rekord v plavání pod ledem. Herce učil, jak odolat mrazu, a na téma otužování si s ním můžou podiskutovat i diváci,“ láká Balašová na 24. března do kina Varšava.

V dubnu festival nabídne premiéru filmové komedie Vyšehrad, jež navazuje na stejnojmenný online seriál z prostředí fotbalu. V květnu a červnu chystá Sportfilm unikátní výstavu k nedožitým 80. narozeninám gymnastky Věry Čáslavské

„Navázali jsme spolupráci s Národním muzeem v Praze, které nám zapůjčí medaile a další artefakty naší nejúspěšnější olympioničky. Výstava bude v Malé výstavní síni,“ zve Balašová.

Fotografie zaplaví náměstí

Na podzim zaplní náměstí před radnicí velkoformátové fotografie z olympiády v Pekingu 2022. Tím hlavním ale bude mezinárodní konference na téma mentální zdraví. 

„Téma duševního zdraví sportovců zažívá velký boom. Na konferenci, která bude přenášená do celého světa, budou debatovat vrcholoví sportovci, trenéři, manažeři, fyzioterapeuti či psychologové,“ přibližuje Balašová.

Jubilejní 25. ročník pak vyvrcholí samotnou přehlídkou soutěžních filmů, která je plánovaná na začátek října v aule Technické univerzity v Liberci. Budova vysoké školy nebyla přitom vybraná náhodně. 

Sportfilm chce navázat větší spolupráci s tamní katedrou sportu a tělesné výchovy, scénu v aule dostane na starost katedra designu a architektury. Sportfilm se chce ale rozšířit i do Prahy, kde plánuje v listopadu Festivalové ozvěny nejlepších soutěžních snímků.