Pelhřimov: Zástupci města se sešli s ukrajinskými uprchlíky

22.03.2022 7:35 | Tisková zpráva

Skoro do posledního místa byla zaplněná zasedací místnost městského úřadu, takový byl ve středu 16. března zájem ze strany ukrajinských uprchlíků o setkání s vedením města Pelhřimov. To zastupovali starosta Ladislav Med a oba místostarostové Zdeněk Jaroš a Josef Koch.

Pelhřimov: Zástupci města se sešli s ukrajinskými uprchlíky
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

„Chtěl bych vás v Pelhřimově všechny přivítat a sdělit vám základní informace, abyste mohli tu žít a byly při tom naplněny vaše základní životní potřeby,“ pravil v úvodu starosta města.

Dále pak uvedl, že v Pelhřimově bylo k datu 16. března registrováno zhruba tři sta Ukrajinců, kteří do města přišli od začátku války. Upozornil, že z hlediska legislativy je pro pobyt uprchlíků nutné projít registrací na registračním místě v Jihlavě. Zmínil rovněž, že město se snaží směrem k nově příchozím chovat maximálně vstřícně. V rámci humanitární činnosti pro uprchlíky zajišťuje ubytování a stravu.

Že to nejsou vstřícné kroky jediné, potvrdil místostarosta Josef Koch. „Připravujeme programy, díky nimž bychom pro uprchlíky zajistili zdarma vstupy do muzeí, kina a na sportoviště, která jsou v majetku města.“ Hlavně ale hovořil o problematice vzdělávání. „V tuto chvíli nemáme přesné počty příchozích Ukrajinců, nevíme, kolik z nich je dětí a jakého jsou věku. To nám situaci znesnadňuje,“ vysvětlil. I tak už podle jeho slov začaly fungovat dvě adaptační skupiny pro ukrajinské děti a připravuje se jejich začlenění do pelhřimovských škol.

Zdeněk Jaroš krátce informoval o možné materiální pomoci. Na jeho slova navázala zástupkyně úřadu práce Petra Šímová, která zmínila pravidla, jak postupovat při snaze získat zaměstnání.
Právě to bylo téma, které přítomné Ukrajince zajímalo nejvíce. Dále se často dotazovali na možnosti začlenění svých dětí do škol a mateřských školek a rovněž na možnost výuky českého jazyka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…