Proč musel být pokácený strom ve Fajli: Město lidem podává vysvětlení. Hrozila tragédie
Kácení vzrostlého stromu. Foto: čtenářka
Litvínov

Litvínov - Litvínovská radnice vysvětluje, proč musel být o víkendu pokácen vzrostlý listnatý strom ve Fajli. Město dlouhodobě sledovalo stav stromu a opakovaně nechávalo vypracovat dendrologické posudky. „

Byl dominantou vnitrobloku. Po řadu let jsme přistupovali k udržování stromu. Jeho chřadnutí jsme se snažili pozastavit prostřednictvím zdravotního prořezu, a jeho pokácení tak co nejvíce oddálit. Aktuální stav stromu byl ale dendrologem vyhodnocen jako velmi špatný, ohrožující okolí. Proto jsme podali žádost o kácení,“ vysvětlila vedoucí odboru nakládání s majetkem města Štěpánka Kolčavová Bretová. Průchod Fajlí je velice frekventované místo, kde v sezóně mají své stánky prodejci, v prostoru parkují také vozy. V případě, že by se strom rozpadl, následky by mohly být tragické. Vzhledem k častým výstrahám a poryvům větru nebylo možné zajistit bezpečnost okolního prostoru.

Do konce měsíce musí město nechat pokácet také suché stromy v Zámeckém parku. „Na první pohled jevily známky prosychání. Dle odborníků se jedná se o dožívající jedince bez možnosti dalšího zásahu, který by mohl prodloužit jejich životnost v dané lokalitě. Zároveň byla zjištěna velká dutina v jednom z nich. Požádali jsme soudního znalce o vypracování dalšího posudku. Potvrdil, že stromy již nelze zachránit a jejich kácení je nezbytné. V případě pádu stromů hrozí škody na majetku a ohrožení osob,“ dodala Bretová.

Ke kritice kácení dřevin ve městě se také vyjádřil vedoucí odboru životního prostředí Jaroslav Porteš: „Sucho je velkým problémem, který výrazně zrychluje zhoršování zdravotního stavu stromů. Mohu však ujistit, že kácení, pokud to není nezbytně nutné a nejlépe podložené odbornými posudky, nepovolujeme. Za pokácené stromy ukládáme v 99 % vždy náhradní výsadbu. Pokud není původní lokalita vhodná, musí město, či jiný vlastník, najít vhodný náhradní pozemek. Přestože to vzhledem k velkému zasíťování a četným ochranným pásmům technické infrastruktury není vždy jednoduché, zatím se v Litvínově každý rok vysází více stromů, než se pokácí.“

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru