Otrokovice: Socha Jana Antonína Bati tvoří další dominantu parku před Společenským domem

23.03.2022 7:34 | Tisková zpráva

Od pondělního odpoledne je další dominantou parku před Společenským domem památník Jana Antonína Bati se sochou z dílny akademického sochaře Radima Hankeho. Oba bratři, Tomáš i Jan Antonín, tak opět stanou naproti sobě, tváří v tvář, jako rovnocenní partneři.

Otrokovice: Socha Jana Antonína Bati tvoří další dominantu parku před Společenským domem
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Stovky lidí se nenechalo ujít celodenní program, který město Otrokovice zorganizovalo v rámci odhalení sochy. Dopolední program v prostorách Otrokovické BESEDY zahájilo promítání tematického filmu Šumné stopy – Jan Antonín Baťa s následným seminářem středoškolských studentů ze Zlína i Otrokovic. 

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42038 lidí
Na připravené prezentace studentů bezprostředně reagovala přítomná historička Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Hana Kuslová, čímž prezentovaná fakta zasadila do širšího rámce a zatraktivnila je pro přítomné publikum. Poté se již pozornost přesunula k panelové diskuzi moderované redaktorkou a novinářkou Petrou Krmelovou.

Přítomní diskutovali na téma Motivace mladých lidí v dnešní době a baťovské inspirace pro jejich vzdělávání. Celý sál vždy zpozorněl, když promluvila sama vnučka Jana Antonína Bati Dolores Ljiljana Bata Arambasic, kterou do Česka doprovodila na cestě z Brazílie její dcera Guiomar Bata Alves Costa. Stylový konvoj historických vozidel přepravil vzácné hosty z centra města až do parku před Společenský dům, kde již bylo vše připraveno k odhalení sochy. Toho se chopila brazilská větev rodiny Dolores Ljiljana Bata Arambasic a Guiomar Bata Alves Costa společně se starostkou města Otrokovice Hanou Večerkovou. Jan Antonín Baťa tak pohlédl na svůj Bahňák - Baťov, který před lety vybudoval. „Jsem dojatá. Socha přesně vystihuje mého dědečka. Moc děkuji městu Otrokovice, že vyvinulo tuto inciativu. Velice si vážím kroku, kterým město oceňuje práci a osobnost mého dědečka. Byl to člověk, který rád a hodně pracoval. Pracoval pro své lidi, pro národ. Je pro mě ctí, být u okamžiku, kdy Otrokovice vzdávají hold člověku, který se zasloužil o rozvoj města,“ vyjádřila vděk Dolores Ljiljana Bata Arambasic, vnučka Jana Antonína Bati. „Společně jsme odhalili sochu Jana Antonína Bati, který doslova z ničeho vybudoval město tam, kde si to nikdo jiný neodkázal ani představit. Působení Jana Antonína na Baťově je jasně patrné, přesto ve městě vzpomínka na tohoto velikána chyběla. Program uspořádaný v rámci slavnostního odhalení sochy byl oslavou principů, vizí, cílů, ale i odhodlání a touhy, které společně vedou k velkým dílům. Od myšlenky je ale velký kus cesty k realizaci. Osobnost a příběh Jana Antonína Bati ukazuje, že je to možné, pokud člověk vytrvá a jde za svými sny,“ uzavřela starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…