Fotografové zachytili tváře i pocity Ukrajinců, kteří uprchli do Liberce

  13:42
Kdo jsou lidé, kteří prchli z válkou zmítané Ukrajiny a našli azyl v Liberci? Na to se částečně snažili najít odpověď studenti třetího ročníku Liberecké školy fotografie. Nafotili sérii portrétů běženců z prvních vln.

Nejde však pouze o zachycení tváří postižených tragickým osudem, ale je tu i další rozměr. Portrétovaní dostali do ruky kartičky v barvách ukrajinské vlajky a fix. Mohli si vybrat žlutý, nebo modrý papír a na něm svobodně vyjádřit svůj pocit.

„Nepoložili jsme jim předem žádnou otázku, nikam jsme je nechtěli tlačit, nic neprocházelo cenzurou. Třeba děti namalovaly na kartičku obrázek. Někdy se nad papírem sešlo více lidí. Například dítě napovídalo mamince, co má napsat nebo nakreslit,“ přiblížil Julius Jankovič, student Liberecké školy fotografie a jeden z účastníků projektu nazvaného Mezi námi.

Výsledek? Například malá holčička drží kartičku s obrázkem tanku, na jiném papíru je napsáno: „Mír celého světa začíná mírem na Ukrajině.“ Někde je jen poděkování Čechům za podporu.

Akce se podle Jankoviče zrodila takřka přes noc. „Nakontaktovali jsme se na určité lidi, kteří měli informace, kde jsou běženci ubytovaní. Čerpali jsme i informace z tisku,“ dodal fotograf.

Jeho kolegyně ze školy Alena Čechová říká, že fotografovaní byli velice vstřícní.

„Domlouvali jsme se rusky, polsky, anglicky, rukama, nohama. Zjistili jsme však, že v krizové situaci se člověk vždycky nějak domluví. Byli jsme velmi dobře přijati. Museli jsme však být opatrní a ohleduplní. Šli jsme přece jen do nějakých bezpečných zón, do pokojíků, kam ti lidé přijeli, a mohli se konečně cítit trochu v bezpečí,“ doplnila Čechová.

Portréty byly součástí jednorázové výstavy minulý pátek před libereckou radnicí.

Autor: