Některé šumavské penziony ubytovaly uprchlíky. Poskytnutým přístřeším ale pomoc nekončí

23. březen 2022 21:15, aktualizováno

Už třetí netradiční rok prožívají majitelé některých šumavských penzionů. Zatímco předloni a loni během pandemie řešili své vlastní živobytí, teď řeší živobytí svých nečekaných hostů. Nabídly totiž své ubytovací kapacity uprchlíkům z Ruskem napadené Ukrajiny. Teplou suchou postelí ale příběh teprve začíná. Teď podnikatelé shání pro běžence jídlo a pomáhají jim se začlenit do naší společnosti.

Penzion v Radešově

Svůj přízemní domek s hospůdkou a ubytováním na břehu řeky Otavy v šumavském Radešově chystal Jan Kos už od prvních dnů války, od minulého týdne u něj bydlí 15 běženců.

„Jsou ze tří oblastí - Kramatorsk, Mykolajiv a Žytomyr. Nejsou to celé rodiny, pouze jedna maminka je tu se třemi dětmi. Jinak jsou to ale třeba dvě matky, které berou svoje děti plus ještě děti svých známých. Měl jsem připravený nákup na první dva dny, abych jim mohl navařit, a včera jsme byli na nákupu. Nejde jim jen dát klíče, je potřeba jim pomoci najít úřad, práci,“ popsal Jan Kos.

13 válečných uprchlíků ubytovali také v sousedním Rejštejně majitelé stejnojmenného penzionu. Kromě rodiny ze Lvova přijeli studenti herectví v Kyjevě. Je jim mezi 17 a 20 lety. Přímo v šumavském penzionu jim teď pomáhá student z pražské DAMU Karol Filo. „Za deset dní bychom je měli zase převézt do Prahy, když jim najdeme ubytování, aby mohli být více zapojení do normálního studia na DAMU,“ řekl.

Ubytovaným uprchlíkům pomáhá i charita v Sušici, která jim poskytuje potravinovou i materiální pomoc. Zásoby je ale potřeba stále doplňovat. Zapojit se může i veřejnost „Nejvíce se v současné době uplatní trvanlivé potraviny,“ uvedl ředitel charity v Sušici Karel Weishäupel. Pomoc přijímá i vydává sídlo charity v sušické Havlíčkově ulici.

autor: Lukáš Milota | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související