Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Reinhard Marx se setkal s oběťmi sexuálního zneužívání

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 24. března 2022 10:42
Kardinál Reinhard Marx se setkal s oběťmi sexuálního zneužívání

Kardinál Reinhard Marx
Autor: Wikipedia.org / Wolfgang Roucka / Creative Commons

Mnichov (Německo) -

Dva měsíce poté, co byla publikovaná zpráva o výsledcích šetření ohledně sexuálního zneužívání v mnichovské arcidiecézi, se mnichovský arcibiskup kardinál Reinhard Marx setkal s oběťmi. Setkání se podle portálu tagesschau.de uskutečnilo na neutrální půdě v malém divadelním sále na Lenbachplatz v Mnichově. Pro mnohé oběti je totiž církevní půda natolik nepřijatelná, že nepřichází v úvahu, aby vstoupili do kostela nebo přijali pozvání k setkání ve farním sále. 

“Čekal jsem deset let, že mě oslovíte, pomůžete mi a postavíte se za mě. Dnes jsem tady, abych pomohl já vám,” řekl Richard Kick z Rady pro oběti zneužívání při mnichovské arcidiecézi. Toto setkání je podle Kicka pokusem “udělat všechno pro to, abychom spolu mohli mluvit jako rovný s rovným”. Richard Kick podle katholisch.de postrádá euforii, ale je spokojen. Podle něj je to první pokus; odněkud se musí začít. 

Zneužití lidé potřebují pro setkání neutrální místa a neutrální partnery k rozhovoru, protože k institucionální církvi ztratili důvěru. Od církve požadují konkrétní podporu a odškodné. “I když mi biskupství pomohlo, musím říct, že náklady na terapii za poslední rok mi uhrazeny nebyly. Proč se tyto sliby nedodržují?” ptá se jeden z přeživších. Mezi přeživšími jsou i kněží, kteří byli zneužívaní jako ministranti. “V církvi jsem nositelem úřadu,” říká Thomas Semel, člen Rady pro oběti zneužívání v Mnichově. “Současně patřím k obětem, kteří jsou v konfliktu s loajalitou, protože spolubratři nás považují za záškodníky, kteří dělají do vlastního hnízda.” Přesto na církev nezanevřel. 

Mnichovská zpráva vzbudila v lednu letošního roku velkou pozornost nejen pro zjištěný počet případů, ale i pro podíl odpovědnosti mnichovských arcibiskupů (včetně Josepha Ratzingera) za nesprávný přístup k obětem. Kardinál Marx se o problém sexuálního zneužívání začal zajímat až v roce  2010. “Dnes to vidím ještě radikálněji než tenkrát. Vidím, že v této diskusi se celý systém otřásá v základech,” uvedl podle tagesschau.de. 

Reinhard Marx vyjádřil naději a radost z toho, že se dvouhodinového setkání zúčastnilo značné množství obětí, pro něž je církev ještě důležitá natolik, že se s ní nechtějí nadobro rozejít. Podobná setkání se mají konat pravidelně, neboť potřeba rozhovorů je extrémně vysoká.

Marx sám přiznal vlastní nedostatky v přístupu k obětem. Jeho mluvčí v roce 2019 uvedl, že arcibiskupa to tíží a že by dnes jednal jinak. Mnichovská zpráva mu vytýká, že jako arcibiskup diecéze München-Freising nevěnoval případům zneužívání dostatečnou pozornost a přenechával je úředníkům. V červnu 2021 nabídl papeži kvůli spoluodpovědnosti za přístup k obětem rezignaci. Papež František rezignaci nepřijal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 118)