Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Stěpan († 2) zemřel při ruském ostřelování: Rodiče ho našli pod sutinami, zemřel cestou do nemocnice

Autor: rc - 
25. března 2022
12:14

O svého syna přišel Oleh Špak tragicky. Dvouletého Stěpana zabily ruské bomby. Batole s rodinou žilo v Novém Petrivci nedaleko Kyjeva. S malým chlapcem se rozloučili jeho nejbližší. 

Už je to víc než měsíc, co ruský prezident Vladimir Putin vydal rozkaz k provedení invaze na Ukrajinu. Od té doby se válka rozpoutaná Kremlem stává stále krvavější a při bojích přichází o životy i nejnevinnější oběti – děti. V Novém Petrivci žil s rodinou dvouletý Stěpan Špak. Město, které leží nedaleko hlavního ukrajinského města, ostřelovali ruští vojáci. Stěpan ostřelování nepřežil.

Rodina mu uspořádala pohřeb, při němž promluvil jeho tatínek Oleh. „Nevím, jestli existuje Bůh. K čemu to všechno je? Kvůli čemu? Dvouleté dítě zemřelo pro nic. Dvouleté dítě, které ještě nepoznalo život. Matka mu říkala pusinko. Teď už není mezi námi,“ citovalo zdrceného tatínka RadioFreeEurope. Stěpan zemřel, když ruská raketa dopadla na dům jeho rodiny. „Tam byla potel, kde jsme s manželkou spali a poblíž byla synova postel, kde spal po obědě,“ ukázal na místo, kde byla chlapcova postýlka s tím, že ráno, kdy přišel Stěpan o život, začalo klidně.

Nic nenasvědčovalo tomu, že se rozpoutá peklo. Nicméně pak se zničehonic ozvala rána a dům se začal bortit. Chlapec zůstal uvězněn pod sutinami. „Když jsme ho našli, jeho srdce stále tlouklo, ale v době, kdy jsme ho dostali na pohotovost, byl mrtvý,“ uzavřel otec zesnulého chlapečka.

17:44
Dnes

Ruský deník Kommersant publikoval detaily útoku na Kerčský (Krymský) most 8. října 2022. Spiklenci výbušninu schovali do nákladu fólií, který převážel nevědomky ruský šofér. “Ukázalo se, že k odpálení důležité ruské dopravní tepny bylo použito improvizované výbušné zařízení o síle odpovídající 10 tunám TNT. Jeho základem nebyla průmyslová výbušnina, ale tuhé raketové palivo ukryté v rolích polyethylenové fólie, které explodovalo od výbuchu plastitu na určitém místě trasy," píše deník. Rozbuška, rovněž ukrytá pod fólií, byla spuštěna signálem GPS v okamžiku průjezdu předem určeným bodem na trase.

Detektivové s pomocí tajné služby FSB a vojenských operativců dospěli k závěru, že organizátorem trestného činu byl šéf Služby bezpečnosti Ukrajiny Vasyl Maljuk. Teroristickou skupinu, která měla za úkol zničit Krymský most, podle vyšetřování řídil od března 2022, kdy byl ještě náměstkem šéfa.

16:55
Dnes

Počet dětí ukrajinských uprchlíků v českých školách se od začátku tohoto školního roku zvýšil o tři procenta na celkových 49.539. Nejvyšší nárůst lze podle ministerstva školství pozorovat v mateřských školách, a to zvýšení o 23 procent. Ve středních školách pak jde o nárůst 9,8 procenta, uvedlo ministerstvo.

Většina dětí ukrajinských uprchlíků se podle resortu vzdělává ve veřejných školách, tedy těch, které zřizují kraje či obce. Tvoří více než 96 procent všech. Nejvíce těchto dětí se vzdělává ve školách v Praze a ve Středočeském kraji. Naopak nejméně jich chodí do škol v Olomouckém a Zlínském kraji.

V mateřských školách bylo na začátku tohoto školního roku podle ministerstva školství 5697 dětí ukrajinských uprchlíků. Podle průzkumu k 10. dubnu se jejich počet zvýšil na 7005. Ve středních školách se podle jarního sběru dat vzdělává 5346 uprchlických žáků z Ukrajiny, asi o 480 více než na začátku školního roku. V základních školách včetně přípravných tříd počet těchto dětí poklesl o 330, tedy zhruba o jedno procento, na 37.099 žáků. Počet těchto žáků se snížil i v konzervatořích, a to asi o šest procent na 89.

16:29
Dnes

Ruské letectvo dnes opět bombardovalo druhé největší ukrajinské město Charkov. Po výbuchu klouzavé bomby přišla o život starší žena, dva senioři utrpěli zranění, ale bilance nemusí být konečná - další lidé mohou být pod troskami poničených domů, které nyní záchranáři prohledávají, uvedl server Ukrajinska pravda s odvoláním na šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova a starostu Ihora Terechova.

Ruské bombardování poničilo několik objektů, v jednom podle gubernátora vypukl požár. Střepiny zasáhly také projíždějící tramvaj s cestující, ale nikdo nebyl zraněn.

Zobrazit celý online

VIDEO: Rosgvardija - Putinova osobní armáda na špinavou práci

Video  Rosgvardija - Putinova osobní armáda na špinavou práci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa