Druhá etapa čtyřdílného etapáku Okolo Rhodosu se velmi podobala té včerejší. Po úvodních, relativně profilově snadnějších 50 kilometrech se najelo do kopců, kde jeden z nich byl označen jako vrchařská prémie. Po dalších 50 km se sice sjelo k moři, ale než se po třetí padesátce kilometrů dostali závodníci do cíle, museli se vypořádat ještě s jednou VP. Z jejího vrcholu 20 km před cílem se spíše už jen klesalo.

Včera předvedli kluci ATT Investments velmi dobrý kolektivní výkon a dosáhli na řadu dílčích úspěchů, jimž vévodí první tři místa ve vrchařské soutěži. Dalo se předpokládat, že dnešní etapu budou chtít využít k vylepšení, resp. uhájení toho, co včera vybojovali. Ať už jde o pódiové umístění a ještě lépe etapové vítězství, posun v soutěži týmů, tak uhájení prvenství ve vrchařské soutěži. Sestavu na to tady mají zdá se dostatečně silnou. Na podpůrnou práci tu jsou především Jakoubek a Petruš, všichni ostatní, tzn. Klabouch, Camrda, Štoček, Heming i Tyrpekl mají předpoklady na to, aby bojovali o nejvyšší příčky. Druhý český tým Tufo Pardus Prostějov zatím nepředvádí takové výkony, které by opravňovaly k nějakému přehnanému optimismu.

Od začátku byla v pelotonu spousta nervozity. Šlo o to, zda a komu se podaří ujet. Nakonec to dokázala sedmička lidí včetně Karla Tyrpekla, který vyhrál první vrchařskou prémii, a tím se dostal do čela soutěže vrchařů. 

Celý den jeli velmi aktivně cyklisté týmu Maloja, v jejichž zájmu bylo dovézt do spurtu jejich sprintera Fortina. Mimochodem z týmu Maloja přišel do ATT Investments Mika Heming.

Ve stoupání na druhou vrchařskou prémii kluci ATT Investments společně s Vorarlbergem natáhli peloton, ale i po ní zůstalo vpředu 60 lidí. Takže došlo na hromadný závěr. V něm se na 3. místo prosadil Matyáš Kopecký z týmu Novo Nordisk, hned za ním protnul cílovou čáru Mika Heming.

Do desítky se umístil ještě Matúš Štoček (9.). V 60ti členné skupině byli všichni ostatní cyklisté ATT Investments. Z Tufo Pardus tu byl Pavel Gruber a Wojciech Pszczolarski. Ondřej Petr přijel se ztrátou téměř 3,5 minuty, Holec s Vinklárkem etapu nedokončili.

Nejlepší z Čechů, resp. českých týmů zůstává na 12. místě Petr Klabouch, v mladících je Camrda 4., v týmech je ATT Investments na 5. místě.

Zítra je na pořadu nejtěžší a zároveň poslední etapa: 150 km, 2600 výškových metrů a stoupavý závěr pro klasikáře.

Matyáš Kopecký: "Při zahájení tohoto závodu jsem si řekl, že nevím, co očekávat od této úrovně závodění, protože to pro mě bylo dosud neznámé. A zatím to bylo opravdu těžké. Ale také jsem při svém debutu snil o dosažení dobrého výsledku. Takže být schopen toho dnes dosáhnout je prostě úžasné. Chci poděkovat celému týmu za to, že mi věřil a dal mi šanci být součástí této zvláštní rodiny."