V Liberci začne festival dokumentárních filmů Jeden svět. Mezi hosty bude i válečná reportérka Markéta Kutilová

27. březen 2022

V Liberci začne v pondělí 28. března festival nezávislých dokumentárních filmů Jeden svět. V Experimentálním studiu budou až do pátku 1. dubna promítat 2 snímky denně. Na podrobnosti se v pořadu Kultura pod Ještědem Jakub Marvan zeptal jeho pořadatele Lukáše Průchy.

„Letos je to téma Cesty svobody. Je to všeříkající téma po nějakém čase pandemie, a to i vzhledem k tomu, co se děje teď na Ukrajině,“ přiblížil zaměření letošního ročníku festivalu Lukáš Průcha. Kromě projekcí pro veřejnost, které budou každý den vždy v 17 a ve 20 hodin, chystají pořadatelé ještě dopolední projekce ve školách.

Na debatách po filmech se diváci můžou těšit například na válečnou reportérku Markétu Kutilovou, odborníka na Rusko Ondřeje Soukupa, religionistu Davida Václavíka, nebo na online rozhovor s režisérkou časosběrného snímku René Helenou Třeštíkovou.

„Já bych určitě pozval na první a poslední snímek. Ten první se jmenuje Soudci pod tlakem, bude v pondělí v pět, a je to dokument z Polské republiky o závislosti a nezávislosti soudů v Polské republice. A ten poslední, který budeme promítat v pátek od osmi, se jmenuje Zatracená práce a je ze současného Ruska o televizi, která se jmenuje Dožď,“ dal divákům svůj osobní tip Lukáš Průcha. Celý program najdete například na stránkách Experimentálního studia v Liberci.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.